Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αλ. Χαρίτσης: Δυσάρεστες εκπλήξεις στην κάλπη για Μητσοτάκη - ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Δυσάρεστες εκπλήξεις στην κάλπη για Μητσοτάκη - ΝΔ

«Συστήνω στον κύριο Μητσοτάκη και στα στελέχη της ΝΔ λιγότερη αλαζονεία, γιατί τους περιμένουν στις κάλπες δυσάρεστες εκπλήξεις» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

«Παρατηρώ το τελευταίο διάστημα ακόμα και τα στελέχη της αντιπολίτευσης, πρόσφατα μάλιστα και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαμήλωσε αρκετά τον πήχη των εκλογικών προσδοκιών τους για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το πολιτικό κλίμα αλλάζει, αντιλαμβάνονται ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι είναι αυτή η κυβέρνηση η οποία έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο, είναι αυτή η κυβέρνηση οποία παίρνει μέτρα για την προστασία της εργασίας και την αναβάθμισή της, είναι αυτή η κυβέρνηση οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά ζητήματα όπως το Μακεδονικό, είναι αυτή η κυβέρνηση η οποία αναβαθμίζει τη χώρα διεθνώς και όλα αυτά θα αποτυπωθούν και στις κάλπες» σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News247.

Σχετικά με τις τροπολογίες που αφορούν τις εκλογές, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων, το οποίο θα είναι σοβαρό, στιβαρό και ολοκληρωμένο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή διαδικασίας. Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε αιφνιδιασμούς σε κανέναν και γι αυτό είχαμε ενημερώσει τα κόμματα και είχαμε και συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων πριν οι τροπολογίες πάνε στη Βουλή. Το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας, τετραπλές εκλογές - περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές αλλά και Ευρωπαϊκές εκλογές - είναι μία μεγάλη πρόκληση την οποία εμείς την αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και καλούμε όλες τις πλευρές να πράξουν το ίδιο».

«Για την τροπολογία για το ασυμβίμβαστο»:

«Αυτό το οποίο κάναμε είναι να προσαρμόσουμε την εθνική νομοθεσία σε αυτά τα οποία συμβαίνουν και στις περισσότερες χώρες Ευρώπης. Ότι δηλαδή δεν υπάρχει σχετικό ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, όπως δεν ισχύει το ασυμβίβαστο και στη χώρα μας, μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Για τη ψήφο των ομογενών:

«Μέχρι το τέλος του μήνα η Επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα παραδώσει το πόρισμά της, στο οποίο θα καταγράφονται οι διαφορετικές απόψεις και βάσει του πορίσματος θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση νομοσχεδίου. Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε γι αυτό το ζήτημα, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα. Αντιθέτως, εμείς κάνουμε τους τελευταίους μήνες μία συστηματική προσπάθεια συστήνοντας τη διακομματική επιστημονική επιτροπή, με στόχο να λύσουμε αυτό το διαχρονικό γόρδιο δεσμό.

Το ενδιαφέρον της ΝΔ για τους απόδημους είναι υποκριτικό, καθώς πριν από λίγες μόλις ημέρες καταψήφισαν στη Βουλή τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου μας, του Υπουργείου Εσωτερικών,  που δίνει σε ανθρώπους ελληνικής καταγωγής οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό, να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αν αποδείξουν ότι έχουν Έλληνες προγόνους».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Θέση συνολικά της κυβέρνησης είναι ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο και αυτό δεν αποτελεί απλώς μία πολιτική εκτίμηση ή επιθυμία, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες και με την ανάκαμψη που ήδη υπάρχει στην οικονομία και με τα μέτρα ελάφρυνσης και άρσης αδικιών, τα οποία λαμβάνει η κυβέρνηση μας, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε το επόμενους μήνες για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Σας υπενθυμίζω ότι στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο, πήραμε μέτρα ακριβώς για να αποκαταστήσουμε αδικίες που ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε το 2014 και αναφέρομαι στην επιστροφή των σχολικών φυλάκων στα σχολεία και την επαναπρόσληψη των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι τότε είχαν απολυθεί. Εμείς σχεδιάζουμε τους επόμενους μήνες να φέρουμε νομοσχέδιο για την εργασία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων να αποκαταστήσουμε αδικίες που έχουν γίνει για κλάδους όπως είναι σχολικές καθαρίστριες οι οποίες δουλεύουν σε ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς».

Για πρόταση Βορίδη περί απαγόρευσης αντισυγκεντρώσεων:

«Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική στάση την οποία κρατάει κανείς και όχι η νομική και πώς με τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται υποθάλπει τέτοιου τύπου αντιδράσεις από ακραία στοιχεία. Στο συγκεκριμένο θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς με τη στάση την οποία κράτησε στο Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ουσιαστικά έδωσε το σύνθημα σε ακραία στοιχεία να μπορούν να κάνουν τέτοιου τύπου αντισυγκεντρώσεις. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να απασχολήσει πολιτικά, συνολικά το πολιτικό σύστημα και βεβαίως την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να αλλάξει αυτήν την στάση, η οποία «χαϊδεύει αυτιά» σε τέτοιες ακρότητες».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας:

«Δεν νομίζω ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι μονομερής ενέργεια. Εδώ και μήνες υπάρχει μία συζήτηση τόσο με τις τράπεζες όσο και με την τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς φορείς, η οποία πρέπει να καταλήξει. Ανεξαρτήτως από κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα διευκρινιστούν και θα αποσαφηνιστούν, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε στην νομοθέτηση της προστασίας πρώτης κατοικίας, γιατί το έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι αυτή είναι η βούλησή μας και η πρώτη προτεραιότητά μας. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να υπάρχει ένα δίκαιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε στη σχετική νομοθέτηση».

Για τα σχέδια επιθέσεων ακροδεξιών στη διάρκεια της παρέλασης σύμφωνα με δημοσίευμα:

«Οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου πρέπει να έχουν μία πάρα πολύ ευθεία, ειλικρινή και σαφή στάση καταδίκης τέτοιων προσπαθειών. Απόπειρας δηλαδή δημιουργίας ενός κλίματος έντασης από ακραία, ακροδεξιά, φασιστικά στοιχεία. Γι αυτό μίλησα πριν για την ανάγκη και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κράτησε μία στάση στο Μακεδονικό, η οποία ουσιαστικά έδωσε τροφή σε αυτούς τους ακραίους κύκλους, να ξεκαθαρίσει ευθέως τη στάση της και να καταδικάσει απερίφραστα τέτοια σχέδια και τέτοιες ενέργειες. Είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά  αφορά το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού κόσμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL