Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία

Με 148 «ναι», 105 «όχι» και 4 «παρών» υπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με τον Αλέξη Χαρίτση να κάνει λόγο για «μείζονα νομοθετική πρωτοβουλία». Το νομοσχέδιο υπερψήφισε επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισαν η Ν.Δ. και η Χρυσή Αυγή, ενώ τα άλλα κόμματα ψήφισαν παρών.

Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του συστήματος απόδοσης ιθαγένειας «κατοχυρώνοντας ενιαίες και διαφανείς διαδικασίες» με μέτρα όπως η αναμόρφωση του τεστ πολιτογράφησης «με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές», η αντικειμενοποίηση του τεστ γλωσσικής επάρκειας, η μείωση της γραφειοκρατίας, η μέριμνα για ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία που ζητούν πολιτογράφηση, καθώς και η αντιμετώπιση του «διαχρονικού προβλήματος» με τους συμπολίτες μας που παραμένουν ανιθαγενείς.

Συνεκτικό πακέτο μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων

Ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι στο πολυνομοσχέδιο εμπεριέχεται ακόμα «ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμησης της βίας σε βάρος των γυναικών», μέτρα όπως η ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών σε Βουλή κι Ευρωβουλή, εισαγωγή της διάστασης του φύλου σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού, εφαρμογής και αξιολόγησης των δημόσιων κοινωνικών πολιτικών, κατοχύρωση της πραγματικής ισότητας των φύλων σε εργασία και ΜΜΕ, καθώς και δημιουργία «για πρώτη φορά» ενός ολοκληρωμένου δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Επαρκής στελέχωση των δήμων και Περιφερειών

Τέλος, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι με το πολυνομοσχέδιο υιοθετούνται μια σειρά ρυθμίσεων που «εγγυώνται την επαρκή στελέχωση και την ομαλή λειτουργία» των δήμων και των Περιφερειών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών κι «αποκαθιστούν τα εργασιακά δικαιώματα πολλών κατηγοριών εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, τα οποία έπληξαν βάναυσα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κ. Μητσοτάκη το 2014».

Αναλυτικά ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι οι πάνω από 8.000 εργαζόμενοι της προκήρυξης 3Κ σε καθαριότητα και ύδρευση «θα αναλάβουν κανονικά υπηρεσία, μόλις βγουν οι οριστικοί πίνακες των επιτυχόντων από τον ΑΣΕΠ», ενώ οι δήμοι «θα μπορούν και αυτό το καλοκαίρι να προσλάβουν το απαραίτητο εποχικό προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κρίσιμους τομείς όπως η πυροπροστασία και οι κοινωνικές υπηρεσίες». Επίσης οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που το 2014 μετατάχθηκαν υποχρεωτικά μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL