Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών: / Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα θα λειτουργήσει με όρους ευνομούμενου κράτους στα ζητήματα της ιθαγένειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών: / Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα θα λειτουργήσει με όρους ευνομούμενου κράτους στα ζητήματα της ιθαγένειας

Την ανάγκη η Ελλάδα «να λειτουργήσει με όρους ευνομούμενου κράτους» στα ζητήματα της απόδοσης ιθαγένειας σε μετανάστες τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου του. Επέκρινε την αρνητική στάση της Ν.Δ. στις διατάξεις για την ιθαγένεια παρατηρώντας δηκτικά πως, παρότι δηλώνει φιλοευρωπαϊκό κόμμα, προτιμά να παραμείνουν σε ισχύ «τριτοκοσμικού χαρακτήρα διατάξεις» παρά να υπάρξει εναρμόνιση με τις πρακτικές που ακολουθεί η Ευρώπη στο ζήτημα της πολιτογράφησης.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος που το 2015 σταμάτησε το καθεστώς που θύμιζε «απαρτχάιντ» σε σχέση με την πολιτογράφηση των παιδιών των μεταναστών όταν «δεν είχαν ιθαγένεια παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας, πήγαν σχολείο, δούλεψαν, ερωτεύτηκαν, έκαναν οικογένεια». Σχολίασε ακόμα ότι η στάση της Ν.Δ. στα ζητήματα της ιθαγένειας για τους ομογενείς αποτελεί «μέγιστη αντίφαση», καθώς η Ν.Δ. «διαρρηγνύει τα ιμάτιά της» για τους απόδημους, αλλά δεν στηρίζει με θέρμη τις διατάξεις για την πολιτογράφηση ομογενών.

Για πρώτη φορά ολοκληρωμένο δίκτυο δομών φιλοξενίας για τις κακοποιημένες γυναίκες

Σε σχέση με τις διατάξεις για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, ο Αλ. Χαρίτσης παρατήρησε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος επισημαίνοντας τις διακρίσεις που συνεχίζουν να υφίστανται οι γυναίκες στην εργασία, στο σπίτι, αλλά και στον δημόσιο χώρο, καθώς και τα προβλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλης βίας. Σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που κάνει το νομοσχέδιο είναι «ουσιαστικές» και αφορούν τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη, για πρώτη φορά, δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών φιλοξενίας για τις κακοποιημένες γυναίκες.

«Συνεχής μεταφορά των γκολπόστ της κριτικής» για τις προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Όσον αφορά τις διατάξεις για την άρση του περιορισμού των προσλήψεων στους δήμους την προεκλογική περίοδο, σχολίασε δηκτικά ότι παρατηρεί «συνεχή μεταφορά των γκολπόστ της κριτικής». Ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις «καθαρές κουβέντες στον δρόμο για τις κάλπες» παρατηρώντας ότι η άρση του περιορισμού των προσλήψεων για τις εποχικές προσλήψεις αφορά κρίσιμες ειδικότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα επιτρέψουν να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της μεγαλύτερης προκήρυξης μόνιμων θέσεων που έγινε ποτέ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διασφαλισμένοι οι πόροι για την κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων

Ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στην τροπολογία για τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία συγκέντρωσε τα περισσότερα από τα «πυρά» της αντιπολίτευσης και θα τεθεί σήμερα σε ονομαστική ψηφοφορία. Διαβεβαίωσε ότι τα κονδύλια για την κάλυψη των εξόδων από την κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων λόγω των τεσσάρων ταυτόχρονων καλπών είναι διασφαλισμένα λόγω της «πολύ καλύτερης χρονιάς για την ελληνική οικονομία» και προανήγγειλε ότι θα αυξηθεί η αμοιβή των δικαστικών αντιπροσώπων, ώστε να τους δοθεί ένα «δίκαιο κίνητρο».

Σε σχέση με την άρση του κωλύματος των βουλευτών να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο Αλ. Χαρίτσης επανέλαβε ότι αντίστοιχο κώλυμα δεν υπάρχει ούτε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ούτε ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Επιπλέον απάντησε στην κριτική ότι η ρύθμιση εισάγεται την τελευταία στιγμή θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε σε συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές με κατάργηση της λίστας και εισαγωγή του σταυρού προτίμησης εγγύτερα χρονικά στις ευρωεκλογές του 2014.

«Εξωφρενικές» για τον Μ. Βορίδη οι αλλαγές στη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις διαδικασίες πολιτογράφησης είναι «στα όρια του εξωφρενικού» και επέκρινε τη δυνατότητα πολιτογράφησης αποθανόντων από συγγενείς τους με έννομο συμφέρον ισχυριζόμενος με το γνωστό λαϊκίστικο ύφος του ότι «θεσπίζεται η δυνατότητα να λαμβάνουν ιθαγένεια οι νεκροί», παρά τις επισημάνσεις του Αλ. Χαρίτση ότι η διάταξη αφορά κυρίως Ελληνοαμερικανούς τρίτης γενιάς. Ο βουλευτής της Ν.Δ. επέκρινε και τη διάταξη που υποχρεώνει τη δημόσια υπηρεσία που αμφισβητεί την ιθαγένεια πολίτη να έχει αποδείξει τις ενστάσεις της εντός εννεαμήνου.

«Νομοθετικός ακτιβισμός» οι διατάξεις για την ισότητα

Ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι οι διατάξεις για τα ζητήματα ισότητας των φύλων αποτελούν «νομοθετικό ακτιβισμό του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος είναι μάλιστα «επικίνδυνος», καθώς περιλαμβάνει μόνο ένα μέτρο θετικής διακρίσεως, την αύξηση στο 40% της ποσόστωσης των φύλων στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών, ενώ «κατά τα λοιπά υπάρχουν βερμπαλισμοί, διακηρύξεις, γενικολογίες και γραφειοκρατική δομή». Όσον αφορά τις διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο για «διευθετήσεις, για να το πω κομψά μη χρησιμοποιώντας τον οθωμανικό όρο».

Ο Βορίδης προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει καμία Περιφέρεια

Ο Μ. Βορίδης χαρακτήρισε την άρση του κωλύματος των βουλευτών να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές «τροπολογία Κουντουρά» υποστηρίζοντας ότι «επειδή ντε και καλά πρέπει να επιβιώσει η κυβέρνηση, δεν πειράζει, ας αλλάξουμε και την εκλογική νομοθεσία 20 μέρες προ της ενάρξεως της προεκλογικής περιόδου».

Επιπλέον επέκρινε την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών λόγω του κόστους, αλλά και του ρίσκου προβλημάτων και προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει καμία Περιφέρεια και δεν ήθελε αυτό το αποτέλεσμα να επηρεάσει τις ευρωεκλογές.

Κυρώσεις για τη διαρροή του ψηφοδελτίου της ζήτησε η Ν. Κασιμάτη

Παράλληλα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ζήτησε «πραγματικές κυρώσεις, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα» σε σχέση με τη φωτογράφιση και διαρροή στα ΜΜΕ του ψηφοδελτίου της κατά την πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μάλιστα ενέπλεξε στη διαρροή τα τρία μέλη της εφορευτικής επιτροπής, τον Χρήστο Καραγιαννίδη και τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιάσονα Φωτήλα από την Ν.Δ.

Τους κατηγόρησε ότι ήθελαν να δημιουργήσουν «εντυπώσεις», ότι το κίνητρό τους ήταν το «ιδεολογικό μπούλινγκ» λόγω των πολιτικών διαφωνιών με την ίδια και ανέδειξε την έμφυλη διάσταση του περιστατικού τονίζοντας ότι οι τρεις άνδρες συνάδελφοί της αποφάσισαν να κάνουν ό,τι έκαναν «σε μία γυναίκα συνάδελφο κι όχι σε άλλους συναδέλφους που διαφωνούσαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL