Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
"Κοινός ο αγώνας απέναντι στον νέο ολοκληρωτισμό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κοινός ο αγώνας απέναντι στον νέο ολοκληρωτισμό"

“Φίλε Έβο, οι χώρες μας απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα η μια από την άλλη. Κι όμως, οι λαοί μας μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ανεξαρτησία”.

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Βολιβίας στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι ο αγώνας είναι κοινός σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο και είναι “απέναντι στον νέο ολοκληρωτισμό”. Κάτι που οι δυο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς στη σημερινή κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προσδιόρισε το σημερινό διακύβευμα: είναι η μεταπήδηση της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας “από το πολιτικό όχημα της συντηρητικής Δεξιάς στο όχημα της Ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού”. Για να υπογραμμίσει ότι “το ιστορικό καθήκον όλων των προοδευτικών κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων, είναι να σταματήσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή του νεοφιλελευθερισμού, για να βγουν οι λαοί από την κρίση με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη”. “Να μην αφήσουμε το μίσος, τον φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία να θρέφουν άλλο το τέρας ενός νέου φασισμού” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, παραθέτοντας τα λόγια του Εντουάρντο Γκαλεάνο ότι “η χειρότερη μοίρα ανθρώπου και έθνους είναι η αμνησία”.

Επαναστατικός ρεαλισμός

Ο Αλ. Τσίπρας εντόπισε ουσιαστικά αναλογίες ανάμεσα αφενός στο παράδειγμα Μοράλες και το "οικονομικό θαύμα" στο οποίο οδήγησε τη Βολιβία και αφετέρου στην Ελλάδα και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, που "έχει φέρει πλέον τη χώρα στον σωστό δρόμο". Θέλησε έτσι να καταδείξει πως απέναντι στις κοινές προκλήσεις ο στόχος της αντιμετώπισής τους είναι κοινός, παρά τις “μεγάλες και πολλές διαφορές ανάμεσα σε μια χώρα της Ε.Ε. και μια χώρα της Λατινικής Αμερικής”. Όπως ίδιες είναι και οι αντιστάσεις από τον αντίπαλο, την κυρίαρχη ελίτ, με τα όπλα της "κατασυκοφάντησης και της διαστρέβλωσης" από ΜΜΕ. Με τους καταστροφολόγους ωστόσο να έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα τόσο στη Βολιβία όσο και στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον “επαναστατικό ρεαλισμό της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου αιώνα, που προχωρά με ρήξεις αλλά και συμβιβασμούς". Για να υπογραμμίσει ότι όντως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός “μόνο από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στην κοινωνική πρόοδο, αλλά και σε ένα νέο μοντελο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας”.

Πρωτοφανείς αλλαγές στη Βολιβία

Αναφέρθηκε στις “πρωτοφανείς αλλαγές” στις οποίες προχώρησε ο Έβο Μοράλες “σε μια χώρα που ήταν κατεστραμμένη επί σειρά ετών εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης 'δομικής προσαρμογής', τις οποίες πέτυχε με “έναν συνδυασμό ριζοσπαστικών πολιτικών και ρεαλισμού, συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών”. Επισήμανε ειδικότερα την οικονομική επιτυχία της Βολιβίας, που πλέον αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό, την ώρα που γειτονικές χώρες “που επανέρχονται στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό δυστυχώς βυθίζονται ξανά στην κρίση και τον υπερπληθωρισμό”. Σημείωσε ότι το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα της διακυβέρνησης Μοράλες είναι η μείωση της φτώχειας στο μισό (από το 60% που ήταν), την οποία κατάφερε με πολιτικές εθνικοποίησης του φυσικού αερίου, αξιοποίησης των αυξημένων δημοσίων εσόδων σε δημόσιες δαπάνες, με ένα πρόγραμμα μαζικών δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές, μεταφορές και βιομηχανία. Επισήμανε το βάρος που έριξε στη ριζική βελτίωση των συστημάτων Υγείας και Παιδείας, δίνοντας κυρίως έμφαση στους φτωχούς και αποκλεισμένους.

"Ανακτούμε την κυριαρχία μας"

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και το “διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα προοδευτικής διακυβέρνησης που επιχειρούμε να συγκροτήσουμε” σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της πατρίδας του Έβο Μοράλες, “στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δημοσιονομικών της καταναγκασμών”.

Τόνισε ότι “ο λαός μας μάς έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια σκοτεινή στιγμή για την πατρίδα μας. Χειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς επιθέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, που πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην πατρίδα μας”.

Ωστόσο, σημείωσε, “τέσσερα χρόνια μετά έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τις συνεχείς δυσκολίες, τις ασφυκτικές πιέσεις και τις πρωτοφανείς εκστρατείες διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης”. Υπογράμμισε ότι, παρά τους επίπονους συμβιβασμούς στους οποίους αναγκάστηκε η κυβέρνηση, “ποτέ δεν χάσαμε τον στόχο μας, ποτέ δεν ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε” και “σήμερα είναι πια φανερό ότι πορευόμαστε σε σωστό δρόμο”. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βγήκαμε από τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων “και ανακτούμε βήμα - βήμα την κυριαρχία μας. Και αυτό, τόνισε, “επιτυγχάνοντας να μειώσουμε σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία, να δημιουργήσουμε πλέγμα κοινωνικής προστασίας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, την εργασία, τη στέγη, την πρόσβαση στο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL