Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Κων. Δουζίνας: Σε αυτή την αναθεώρηση συγκρούονται ο προοδευτισμός και ο συντηρητικός νεοφιλελευθερισμός (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κων. Δουζίνας: Σε αυτή την αναθεώρηση συγκρούονται ο προοδευτισμός και ο συντηρητικός νεοφιλελευθερισμός (Video)

Για αναθεωρητέες διατάξεις που θα αφήσουν ένα ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα για την επόμενη Βουλή έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Δουζίνας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παράλληλα, ο κ. Δουζίνας υπογράμμισε ότι αυτά που συγκρούονται σε αυτή τη συζήτηση για την αναθεώρηση είναι η πρόοδος με τον συντηρητισμό και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αυτό που προτείνει είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού.

https://www.youtube.com/embed/ilcSrpN5RCE

«Δεν είναι ιδεολογικά ουδέτερες οι αντιπαραθέσεις για τις διατάξεις του Συντάγματος. Αντίθετα, βρίσκονται στοω πυρήνα της πολιτικής. Οι διατάξεις σκιαγραφούν το αύριο. Από τη μια είναι η πρόταση για μια προοδευτική Ελλάδα, μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και των κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα σύνταγμα της κοινωνικής πλειοψηφίας και από την άλλη η επαναφορά του παλιού, των ανισοτήτων και της ελίτ. Η ΝΔ προτείνει ένα ευκαιριακό "σοκ λιστ" χωρίς αξιακό πρόταγμα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η πραγματική αντιπαράθεσή μας με τη ΝΔ δεν βρίσκεται στο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στο οικονομικό μοντέλο που προτείνει. Από τη μια είναι ο οικονομικός κορσές που δοκιμάστηκε και απέτυχε, η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας και από την άλλη η πρότασή μας για επέκταση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της δημοκρατίας . Εδώ λοιπόν θα αντιπαρατεθούν οι προοδευτικές και οι συντηρητικές προτάσεις. Οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των πολλών και οι προτάσεις για ένα Σύνταγμα των λίγων, της ελίτ».

Στη συνέχεια, ο κ. Δουζίνας υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος ήταν άνευρες και άφησαν μικρό θεσμικό αποτύπωμα, αντίθετα οι σημερινές αναθεωρητέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσουν μια ισχυρή θεσμική αποτύπωση για την επόμενη Βουλή.

«Έχουμε κερδίσει μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ευρεία αποδοχή διατάξεων και αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για τη Βουλή», τόνισε.

Μίλησε ακόμα για ένα συνεκτικό προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της κοινωνίας, της ισότητας και της δημοκρατίας που βασίζεται σε 4 άξονες:

Πρώτος άξονας, όπως είπε, είναι η επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους και της δικαιοσύνης που είναι αποτέλεσμα και νίκη των αριστερών αγώνων.

«Στην Ελλάδα το κοινωνικό κράτος ήταν ασθενικό. Με την πρότασή μας επιβεβαιώνεται η συμβολική σημασία του κράτους και το ενδιαφέρον μας για σειρά κοινωνικών ενισχύσεων. Εγγυόμαστε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Για εμάς η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δεν είναι επέκταση φιλανθρωπίας αλλά αποτελεί βήμα στην ισότητα τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η ΝΔ καθορίζει την πολιτική της με τη συνταγματοποίηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ελεύθερου ανταγωνισμού και των ιδιωτικών κερδοφόρων πανεπιστήμιων. Με τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Για εμάς οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι φυσική κατάσταση. Υποχρέωση της Αριστεράς είναι να τις μειώσουμε στοχεύοντας στην κατάργησή τους. Η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού πάει χέρι χέρι με την εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εμείς, σήμερα, ξαναθεμελιώνουμε τα κοινωνικά δικαιώματα αλλά επεκτείνουμε και τα ατομικά δικαιώματα κάτι που αρνείται η ΝΔ».

Δεύτερος άξονας, ανέφερε ο κ. Δουζίνας «είναι η διεύρυνση ης αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», για να τονίσει «ότι το πιο σημαντικό αντίβαρο είναι η δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων και αυτό εγγυάται η απλή αναλογική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Στο ίδιο πλαίσιο είναι η πρόταση μας που αποσυνδέει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από εκλογές, δίνοντας μεγάλο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες πολιτικές συναινέσεις» συμπλήρωσε. Ο κ. Δουζίνας, στο σημείο αυτό, κατηγόρησε την ΝΔ για υποκρισία και «προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος, βάζοντας στο επίκεντρό της την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», υποστηρίζοντας ότι «αυτό που την ενδιαφέρει είναι να αποτρέψει μια δεξιά παρένθεση».

«Η κατάφορα αντισυνταγματική της πρόταση να εκλέγεται από 151 βουλευτές δείχνει πλήρη αντιδημοκρατική πρακτική. Κάνετε σκιαμαχίες με ανύπαρκτους εχθρούς για να επισκιάσετε τα πραγματικά επίδικα», σημείωσε.

Τρίτος άξονας είναι, ανέφερε ο κ. Δουζίνας, «η θεσμοθέτηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που φέρνουν τον λαό στο προσκήνιο και η άρνηση της ΝΔ αποκαλύπτει ότι φοβάται τον λαό».

Σχετικά με τον τέταρτο άξονα για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό, ο κ. Δουζίνας επεσήμανε ότι «η πρόταση μας για το άρθρο 3 είναι για να καταστήσουμε σαφές ότι η επικρατούσα θρησκεία δεν προσδιορίζει την θρησκευτικότητα της πολιτείας».

Μίλησε ακόμα για θεσμικό εκβιασμό της ΝΔ κυρίως για το άρθρο 16 σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ χαρακτήρισε «παραλογισμό την άποψή της ότι η σημερινή αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων».

«Αν πράγματι η πρώτη δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή, γιατί κάναμε 18 συνεδριάσεις στην Επιτροπή Αναθεώρησης; Κάναμε συζήτηση για το θεαθήναι;» σημείωσε και κατέληξε: «Σας καλώ να ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια Ελλάδα της δημοκρατίας και της προόδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL