Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Ο Δ. Πλουμπίδης: Φέρω το όνομα του πατέρα μου, αλλά κρίνομαι για την δική μου πορεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Δ. Πλουμπίδης: Φέρω το όνομα του πατέρα μου, αλλά κρίνομαι για την δική μου πορεία

Σε αυτές τις εκλογές κρίνομαι για αυτά που έχω κάνει εγώ, για την δική μου πορεία κρίνομαι· οπωσδήποτε φέρω το όνομα του πατέρα μου, αλλά δεν κρίνομαι για την δική του πορεία, είναι πολύ μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκπροσωπούμε εμείς πράγματα που έχουν γίνει σε άλλη εποχή, πάντα κρίνεται κανείς από το παρόν, είπε ο υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και καθηγητής ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Πλουμπίδης μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Ο κύριος λόγος που δέχθηκα είναι ότι έχουμε μπροστά μας μία πολύ σημαντική μάχη, που θα καθορίσει την πορεία της χώρας από εδώ και πέρα. Πίστεψα ότι έπρεπε να είμαι εκεί σε αυτή την μάχη. Δεύτερος λόγος είναι κάτι που καταλάβαμε πολύ καλά με την κρίση, ότι οι Βρυξέλλες καθορίζουν τις τύχες μας και πρέπει να έχουμε σημαντική παρουσία, να μπορούμε να κάνουμε πράγματα εκεί, μαζί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι» είπε ο κ. Πλουμπίδης για την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Σε αυτές τις εκλογές κρίνομαι για αυτά που έχω κάνει εγώ, για την δική μου πορεία κρίνομαι», είπε ο κ. Πλουμπίδης, αναφερόμενος σε σχετικά σχόλια μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. «Οπωσδήποτε, φέρω το όνομα του πατέρα μου, κάτι πολύ σημαντικό και τιμητικό. Αλλά δεν κρίνομαι για την δική του πορεία, κρίνομαι για την δική μου. Το ότι ο πατέρας μου χαίρει σεβασμού και στους φίλους αλλά και στους εχθρούς, ίσως λειτουργεί θετικά και για μένα». Προσέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία, τα ακούω αυτά πάρα πολλά χρόνια, είμαι προπονημένος και γι’ αυτό δεν με αγγίζουν».

«Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερο λάθος από το να ταυτίζει κανείς την προσωπική του πορεία με την πορεία των γονιών του», τόνισε ο ίδιος. «Οπωσδήποτε κρατάει τα πολλά σημαντικά που του έχει δώσει αυτή η παρακαταθήκη, αλλά κρίνεται από την δική του πορεία. Είναι πολύ μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να εκπροσωπούμε εμείς πράγματα που έχουν γίνει σε άλλη εποχή. Δεν γίνεται αυτό. Πάντα κρίνεται κανείς από το παρόν…».

Χαρακτήρισε εξάλλου «τιμητικό» για τον ίδιο το σχόλιο του Χρ. Χωμενίδη στα social media (όπου ο τελευταίος ανέφερε σε ανάρτησή του ότι «Ο Δημήτρης Πλουμπίδης δεν είναι γόνος. Είναι εξαιρετικός ψυχίατρος. Το γεγόνος πως όντας γιός του μαρτυρικού Νίκου Πλουμπίδη κατάφερε -τα φοβερά εκείνα χρόνια- να χαράξει τον δικό του δρόμο στη ζωή τον τιμάει διπλά».

Νωρίτερα είχε αναφερθεί εκτενώς στον τομέα της Υγείας (καθώς ο ίδιος είναι ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας) και σημείωσε ότι «οι Οδηγίες που βγαίνουν με τα ευρωπαϊκά προγράμματα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ειδικά του Γραφείου της Ευρώπης) καθορίζουν τις πολιτικές Υγείας στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό έχει σημασία η παρουσία στις Βρυξέλλες, από εκεί πηγάζουν αυτές οι πολιτικές. Έχουν πολλά θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά κυρίως νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, δηλαδή οικονομικές περικοπές. Θέλουν πολλές περικοπές».

Ο κ. Πλουμπίδης αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στον χώρο της ψυχικής υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «ο ψυχικά άρρωστος είναι συνήθως και κοινωνικά αδύναμος, περιθωριοποιημένος. Άρα, όλες οι πολιτικές ψυχικής υγείας αναγκαστικά αφορούν και το κοινωνικό κομμάτι. Αυτό μας επεκτείνει και στην υπόλοιπη Υγεία», συνέχισε, «τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα υγείας πάνε μαζί. Αλλιώς είναι άρρωστος κάποιος με σημαντικό εισόδημα και αλλιώς κάποιος που δεν έχει».

Ειδικά για την ψυχιατρική, σημείωσε ότι «τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα επιχειρήθηκε να βγει από τα κλειστά ιδρύματα και να ασκείται μέσα στον κοινωνικό ιστό, στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία. Κυρίως, να πάψει ο εγκλεισμός να είναι η απάντηση στην ψυχική νόσο. Έχουν γίνει πολλά, αλλά είναι κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, είναι στην πορεία της αυτή η αλλαγή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL