Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Έ.Αχτσιόγλου: Τα επόμενα βήματα για να εισπράξει το Δημόσιο το "δώρο" των 241 εκ. στις φαρμακευτικές (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έ.Αχτσιόγλου: Τα επόμενα βήματα για να εισπράξει το Δημόσιο το "δώρο" των 241 εκ. στις φαρμακευτικές (Video)

Ως παράπλευρο εύρημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο εντοπισμός των 241 εκατ. που δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ1 σημείωσε ότι αφορμή για την εύρεση του εν λόγω «δώρου», όπως το χαρακτήρισε, προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, στάθηκαν κάποια ερωτήματα που έθεσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα.

https://www.youtube.com/embed/OT_ItEEgbX4

«Ερευνήσαμε και αποκαλύφθηκε κάτι ευρύτερο από αυτό στο οποίο στόχευε η έρευνα της επιθεωρήτριας», πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας ξακαθαρίζοντας ωστόσο ότι το εν λόγω σκάνδαλο αφορά μόνο το υπουργείο στο οποίο είναι επικεφαλής.

Παράλληλα, αναφερόμενη στα επόμενα βήματα προκειμένου το δημόσιο να εισπράξει τα χρήματα αυτά, σημείωσε ότι «το πρώτο είναι να καταλογίσουμε τις οφειλές για την περίοδο 2009 -2010 και το δεύτερο να νομοθετήσουμε προκειμένου να καλύψουμε την περίοδο 2006 - 2008, όταν δεν εισπράχτηκε ποτέ το rebate».

Η ίδια προσθέτοντας ότι δόθηκαν τα στοιχεία στην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μέγεθος της κακοδιαχείρισης και της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος «σε μία περίοδο για τη χώρα με θεωρητική ευμάρεια».

Επιπρόσθετα, αναφερόμενη στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα «πολύ ισχυρό στίγμα. Η κυβέρνηση υλοποίησε την κορυφαία δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια».

https://www.youtube.com/embed/Oa7ay9butcw

«Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποδώσει τη διαφορά της πραγματικότητας, από την εικονική πραγματικότητα που μεταφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση», σημείωσε η ίδια προσθέτοντας ότι «μια ολόκληρη χρονιά δεχόμασταν επίθεση για την περικοπή των συντάξεων, την οποία τελικά αποφύγαμε προχωρώντας μάλιστα και σε αυξήσεις για 620.000 συνταξιούχους».

Τέλος, η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση που να αφορά το όνομά της για τα ευρωψηφοδέλτια.

Επίδομα στέγασης και αύξηση του κατώτατου μισθού

Για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης δήλωσε ότι «για πρώτη φορά θεσπίζεται στη χώρα επίδομα ενοικίου που θα ανακουφίσει περισσότερους από 600.000 συμπολίτες μας. Η πλατφόρμα των αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου λειτουργεί από την Τρίτη και ήδη, σε λιγότερες από 24 ώρες, έχουν γίνει 50.000 αιτήσεις». Η επιδότηση είναι αναδρομική από την 1η Ιανουαρίου 2019, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «τα εισοδηματικά όρια είναι 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνουν έως τις 21.000 ευρώ για οικογένειες ενώ το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 70 ευρώ έως 210 ευρώ το μήνα».

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού τόνισε ότι «από την 1η Φεβρουαρίου ισχύει ο ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός. Η εικόνα για την εφαρμογή της αύξησης είναι ότι υπάρχει γενικευμένη συμμόρφωση των επιχειρήσεων. Το Σ.ΕΠ.Ε. παρακολουθεί την εφαρμογή της και θα προβεί σε ελέγχους». Παράλληλα, τόνισε, τον Φεβρουάριο, τον μήνα της αύξησης του κατώτατου μισθού, είχαμε 28.000 νέες θέσεις εργασίας περίπου, επίδοση- ρεκόρ από το 2001.

85% κούρεμα των προσαυξήσεων φέρνει η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία 

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ακομη ότι «από το 2017 αποκαταστάθηκαν τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, που είναι πλεονασματικός, και αυτό μας δίνει την ευχέρεια θετικών παρεμβάσεων, είτε πρόκειται για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε για τις μειώσεις των εισφορών». Ο νόμος 4387/16, σημείωσε, «ενισχύει ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους» και πρόσθεσε ότι όχι μόνο ακυρώθηκε η περικοπή των συντάξεων αλλά «από 1/1/2019 δόθηκαν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους, οι οποίες προέκυψαν ακριβώς λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το νέο σύστημα δεν οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις αλλά ενισχύει ιδίως τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Αναφερόμενη, τέλος, στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε ότι θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες ενώ θα ευνοηθούν και όσοι έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους. Όπως εξήγησε «η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα της βασικής οφειλής, μέσω του επανυπολογισμού των εισφορών στη βάση των πραγματικών εισοδημάτων, και ταυτόχρονα θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Η νέα μειωμένη οφειλή θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ».

«Η πραγματικότητα συγκρούεται με την εικονική πραγματικότητα που επιχειρούν να δημιουργήσουν η αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης» τόνισε η υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι στις εκλογές θα πάμε όμως με την πραγματικότητα.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL