Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
"Σταθερά προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σταθερά προσηλωμένοι στην ειρηνική επίλυση των διαφορών"

Μια ώρα και πλέον συζήτησαν Ζόραν Ζάεφ και Θανάσης Θεοχαρόπουλος στα Σκόπια. “Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη φιλία μεταξύ των χωρών, στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών”, ήταν το μήνυμα που έστειλαν με τη χθεσινή συνάντησή τους ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., που στήριξε με την ψήφο του τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν επίσης ο Δ. Χατζησωκράτης και ο Γερ. Γεωργάτος εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ., ο Ζ. Ζάεφ τον συνεχάρη για τη στάση, την ευθύνη και το πολιτικό κόστος που ανέλαβε, με τον Θ. Θεοχαρόπουλο, από την πλευρά του, να τον συγχαίρει “γιατί παρέμεινε προσηλωμένος σε μια στάση ιστορικής ευθύνης απέναντι σε κάθε εθνικισμό”. “Τέτοιες προωθητικές ενέργειες για την ειρηνική συνύπαρξη των χωρών, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, μπορούν να προωθηθούν από προοδευτικές, αριστερές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις”, τονίστηκε στη συζήτηση.

Στον απόηχο και του πρόσφατου περιστατικού στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, “που αντιμετωπίστηκε αμέσως”, ο Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι συμφώνησαν πως “πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προλαβαίνουμε και να επιλύουμε αβλεψίες, αστοχίες ή αδράνειες που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας”. Συμφώνησαν ότι “από εδώ και στο εξής το κρίσιμο είναι η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς να επαναπαυθούμε, αλλά να διατηρηθεί ενεργός ο διάλογος και η συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της”.

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος ενημερώθηκε για την πορεία της εφαρμογής του erga omnes και την αλλαγή του ονόματος σε όλους τους θεσμούς και δημόσιους φορείς, στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, καθώς και για τη λειτουργία των επιτροπών που έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν την αναθεώρηση των βιβλίων της Ιστορίας και τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων. Συζητήθηκε ακόμη το ευρύ πεδίο δυνατοτήτων για σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας, όπως εξάλλου προβλέπεται στο δεύτερο μέρος της Συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL