Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Η Σία Αναγνωστοπούλου μετά τις συναντήσεις στη Βόρεια Μακεδονία: / Η Σία Αναγνωστοπούλου μετά τις συναντήσεις στη Βόρεια Μακεδονία: Ο Ντιμιτρόφ βάζει τέλος στη σπέκουλα περί μακεδονικής γλώσσας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Σία Αναγνωστοπούλου μετά τις συναντήσεις στη Βόρεια Μακεδονία: / Η Σία Αναγνωστοπούλου μετά τις συναντήσεις στη Βόρεια Μακεδονία: Ο Ντιμιτρόφ βάζει τέλος στη σπέκουλα περί μακεδονικής γλώσσας

Ως "πρώτο σημαντικό βήμα", που αποδεικνύει τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών "σε συμβολικό αλλά και πραγματικό επίπεδο (οικονομικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό)", χαρακτήρισε η Σία Αναγνωστοπούλου τη συμφωνία για τη διάνοιξη της διασυνοριακής οδού στον Λαιμό της Πρέσπας μετά την επίσκεψή της στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στη Βόρεια Μακεδονία, όπου συναντήθηκε με τον Ζ. Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για την Ε.Ε., Μπουγιάρ Οσμάνι.

"Τη διάνοιξη του δρόμου επιθυμούσαν πολλοί κάτοικοι του νομού Φλώρινας, ενώ ακολουθεί ένας άλλος σημαντικός δρόμος στην Αριδαία της Πέλλας" τόνισε η αν. υπουργός Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνοντας έμφαση στις δηλώσεις Ντιμιτρόφ κατά την υπογραφή της συμφωνίας, που ξεκαθάρισε ότι η μακεδονική γλώσσα ομιλείται από τους πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της κι ότι δεν έχει καμιά σχέση με οποιοδήποτε ιδίωμα ομιλείται από Έλληνες Μακεδόνες. "Οι Κασσάνδρες που έβλεπαν τη γλώσσα -την οποία, να υπενθυμίσω, έχουμε αναγνωρίσει από το 1977- ως όχημα αλυτρωτισμού των γειτόνων μας ή φαντασιώνονταν αστόχαστα Καταλωνίες και αποσχιστικά κινήματα ή μειονοτικά προβλήματα, διαψεύδονται για πολλοστή φορά πανηγυρικά" τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.

"Η Συμφωνία των Πρεσπών οικοδομεί ειρήνη και εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες και επιλύει διάφορα προβλήματα που η αδράνεια, ο στρουθοκαμηλισμός αλλά και ο εθνικισμός και από τις δυο πλευρές είχαν δημιουργήσει. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τη δήλωση Ντιμιτρόφ γιατί βάζει οριστικά τέλος σε οποιαδήποτε σπέκουλα εκφοβισμού για ανύπαρκτα προβλήματα που δήθεν θα δημιουργούσε μια γλώσσα την οποία έχουμε εδώ και δεκαετίες αναγνωρίσει" συμπλήρωσε.

Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Στο πλαίσιο του επίσημου ταξιδιού ο γ.γ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Π. Παυλόπουλος συζήτησε με την ομόλογό του Καλίνκα Γκάμπερ -την οποία προσκάλεσε στην Αθήνα- τα αναγκαία βήματα για την απόδοση στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, καθώς και τη συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή σε όλα τα επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL