Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ανδρέας Ξανθός για το φάρμακο: / Ανδρέας Ξανθός για το φάρμακο: Νέος τρόπος τιμολόγησης, ίδια η δαπάνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανδρέας Ξανθός για το φάρμακο: / Ανδρέας Ξανθός για το φάρμακο: Νέος τρόπος τιμολόγησης, ίδια η δαπάνη

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Ν.Δ. να βρει τη Novartis του ΣΥΡΙΖΑ". Καταλυτικά στοιχεία, που δείχνουν ότι το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων είναι ισορροπημένο και δεν ευνοεί είτε τις πολυεθνικές είτε τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

"Με αυτή την παρέμβαση, με αυτό το νέο πλαίσιο τιμολόγησης υπάρχει ένα ισοσκελισμένο ισοζύγιο τιμών στα φάρμακα. Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς, δηλαδή με πωλήσεις στην ελληνική αγορά, οι 2.061 αυξάνονται, οι 2.014 μειώνονται και οι 428 παραμένουν στάσιμοι", τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Με το νέο σύστημα η τιμή των φαρμάκων καθορίζεται από τις δύο χαμηλότερες τιμές στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ προβλέπεται ότι οι μειώσεις ή οι αυξήσεις στις τιμές δεν θα ξεπερνούν το 10% ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα με βάση τους μνημονιακούς νόμους η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Αν. Ξανθός, σε συνεννόηση με τους φορείς της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, ορίζεται, ειδικά για τα γενόσημα τα οποία θα υποστούν μείωση, να μην είναι απότομη για την πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει dumping τιμών, που θα οδηγούσε στην απόσυρση των συγκεκριμένων γενόσημων από την αγορά.

Ν.Δ.: Δώρο στις πολυεθνικές

Εκ μέρους της Ν.Δ. το θέμα ξεκίνησε με συντονισμένη νυχτερινή εμφάνιση των Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη στη Βουλή. Και χθες το πρωί ακολούθησε η Ν.Δ., η οποία υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα τιμολόγησης "αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες". "Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, το μόνο που βρήκε να πει ο υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Με απλά λόγια ο Α. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη", πρόσθεσε η Ν.Δ. εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση "δήθεν πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα τα υπηρετεί με σκανδαλώδη τρόπο".

"Προκλητική και θρασύτατη"

"Να τελειώνουμε με αυτήν την κοροϊδία. Είναι προκλητική η ανακοίνωση της Ν.Δ., είναι θρασύτατη", αντέδρασε ο υπουργός Υγείας. "Ούτε δωράκια, ούτε θα έχουμε αυξήσεις οι οποίες θα επιβαρύνουν τον πολίτη. Μάλιστα, απ’ αυτούς τους κωδικούς που αυξάνονται, οι 981, δηλαδή το 50% των κωδικών αυτών, είναι γενόσημα και αφορούν την εγχώρια βιομηχανία, για την οποία κόπτονται ότι θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά της". "Πάτε στα συνέδρια, πάτε στις κοπές της πίτας της φαρμακοβιομηχανίας και κλαίτε ότι είναι χαμηλή η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και κλαίτε για το claw back. Και όταν πάμε να διορθώσουμε λίγο και να εξορθολογίσουμε το πλαίσιο, αρχίζετε και λέτε ότι δίνουμε δωράκια στη φαρμακοβιομηχανία;" αναρωτήθηκε ο Α. Ξανθός

"Υπάρχει ηθικοποίηση στον τομέα του φαρμάκου. Η διαδικασία τιμολόγησης από τον ΕΟΦ είναι απολύτως διαφανής και δεν έχει πει κουβέντα κανένας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχει αμφισβητηθεί ότι ο διάλογος είναι θεσμικός και γίνεται πάνω στο τραπέζι και ότι υπάρχουν εργαλεία θεσμικού διαλόγου. Για πρώτη φορά δεν γίνονται διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες" τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Και να σας πω και κάτι; Εμείς δεν έχουμε συμβούλους που ήξερε όλος ο κόσμος ότι είχαν σχέση με τη βιομηχανία, για να τελειώσουμε και με τα δωράκια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL