Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Τις 500.000 ψήφους στις ευρωκάλπες θέτει ως στόχο ο Στ. Θεοδωράκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τις 500.000 ψήφους στις ευρωκάλπες θέτει ως στόχο ο Στ. Θεοδωράκης

Την εκκίνηση “ενός νέου αγώνα” με καθοριστικό κάβο τις ευρωεκλογές σηματοδότησε η χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Ποταμιού για τα πέντε χρόνια από τη δημιουργία του κόμματος.

Τα πέμπτα “γενέθλια” του Ποταμιού βρίσκουν το κόμμα σε μια δύσκολη περίοδο, με τον Στ. Θεοδωράκη ωστόσο να επιμένει σε αυτόνομη εκλογική κάθοδο και να θέτει ως στόχο “εκείνο το βράδυ του Μαΐου να βρεθούν στις κάλπες 500.000 ψηφοδέλτια Ποτάμι (σ.σ.: το 2014 είχε λάβει 377.662 ψήφους εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές). Αυτό είναι το κάτω όριο. Πάνω όριο δεν υπάρχει”. Παράλληλα, παρουσιάστηκε κατά το ένα τρίτο το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού, με 14 υποψήφιους από 14 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις, πέραν των Μ. Κύρκου και Γ. Γραμματικάκη που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Οι 14 υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι οι: 1. Νικόλας Ανδρίτσος (Φρανκφούρτη), 2. Σωτήρης Βλάχος (Γενεύη), 3. Ερμέλα Γιαννά (Σάλτσμπουργκ), 4. Μαρίνα Γραμματικοπούλου (Στοκχόλμη), 5. Όθωνας Καίσαρης (Λευκωσία), 6. Νάσος Καραγεωργιάδης (Λουξεμβούργο), 7. Παντελής Καρκαμπάσης (Τίρανα), 8. Γιώργος Κορκόβελος (Βρυξέλλες), 9. Μιλτιάδης Κωνσταντακάτος (Grand Belfort, Γαλλία), 10. Ελένη Μουρμούρη (Αννόβερο), 11. Αναστάσης Περράκης (Άμστερνταμ), 12. Δημήτρης Ρέππας (Βρυξέλλες), 13. Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου (Βρυξέλλες), 14. Γιάννα Τζανιδάκη (Χάγη). Εκπρόσωπος της καμπάνιας του κινήματος για τις ευρωεκλογές είναι ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με κεντρικό σύνθημα του Ποταμιού "Περισσότερη Ευρώπη - Ισχυρότερη Ελλάδα. Ισχυρότερη Ευρώπη - Περισσότερη Ελλάδα”, ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι θέλει να εκπροσωπήσει τους Έλληνες “που δεν είναι α λα καρτ Ευρωπαίοι”. Ανέφερε ότι “οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοσκόπηση, αλλά η ευκαιρία των Ελλήνων να δυναμώσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία κόντρα στους ακροδεξιούς, στους λαϊκιστές, στους ευκαιριακούς ευρωπαϊστές, στους συντηρητικούς”.

“ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. προσπαθούν να κάψουν τον ενδιάμεσο χώρο”

Ο Στ. Θεοδωράκης, που απέρριψε και το χθεσινό προσκλητήριο του Αλ. Τσίπρα για προοδευτικό μέτωπο κατά της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, σχολιάζοντας τις πολιτικές διεργασίες (ρ/σ Real) και ειδικότερα τη “γέφυρα” της Κεντροαριστεράς προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι “τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Ν.Δ. προσπαθούν να κάψουν τον ενδιάμεσο χώρο. Να εξαφανιστεί το Ποτάμι, να εξαφανιστεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ., να εξαφανιστούν οι ενδιάμεσες φωνές”. Πρόσθεσε ότι “η συρρίκνωση του μεσαίου χώρου, αν και εφόσον επιτευχθεί, θα είναι ήττα της δημοκρατίας” και πως η ύπαρξη του Ποταμιού την εμπλουτίζει. Θύμισε ότι “το Ποτάμι συνέβαλε στο να αλλάξουν πολλά πράγματα στην ελληνική κοινωνία και ήταν η αφορμή για να μπουν στην πολιτική πολλοί μη επαγγελματίες πολιτικοί”.

Ο Μ. ΚΥΡΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΓΕΦΥΡΕΣ"

"Το κάναμε και με το ΠΑΣΟΚ αυτό, δεν λειτουργεί"

Ο ευρωβουλευτής, που θα μιλήσει στην εκδήλωση της 4ης Μαρτίου, καυτηρίασε το γενικό απαγορευτικό της Φ. Γεννηματά: "Αυτά είναι φοβικά"

Ο Μ. Κύρκος εξέφρασε την άποψη (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι “η Ελλάδα γενικά πάσχει στο θέμα των συγκλίσεων, ποτέ δεν έχουμε προγραμματικές συγκλίσεις γιατί τα κόμματα δεν έχουν προγραμματικό λόγο”. Υπ' αυτό το πρίσμα, σχολιάζοντας το κείμενο της “Γέφυρας”, ανέφερε ότι “ακολουθούν την πεπατημένη: 'Πρώτα θα αγκαλιαστούμε, μετά θα σκεφτούμε τι μπορούμε να πάμε να κάνουμε'». “Το κάναμε και με το ΠΑΣΟΚ αυτό, δεν λειτουργεί” σχολίασε.

Παράλληλα όμως είπε ότι “είναι απαραίτητη η συζήτηση μέσα στον προοδευτικό χώρο και σε ευρωπαϊκό, πόσο μάλλον σε ελληνικό επίπεδο”. “Η Αριστερά", συμπλήρωσε, έχει λόγο και πρέπει σε αυτή τη συζήτηση, τις επόμενες ημέρες, να καταθέσει και την πολύτιμη εμπειρία τεσσάρων χρόνων διακυβέρνησης, όπου έκανε και πάρα πολλά στραβά. Αλλά να τα βάλουμε κάτω επί του συγκεκριμένου”.

Ο Μ. Κύρκος, που θα μιλήσει στην εκδήλωση της 4ης Μαρτίου στην Αθήνα της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καυτηρίασε το “γενικό απαγορευτικό” που έβαλε η Φ. Γεννηματά στα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς και τις διάφορες αιτιάσεις για τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα. “Το ΠΑΣΟΚ ειδικά, ανήκει στη Σοσιαλδημοκρατία... είναι ο χώρος του, η μήτρα του. Τι θα πει δεν πάνε; Αυτά είναι φοβικά... Θα περίμενα όλο το ΠΑΣΟΚ να είναι εκεί για να προσφέρει τις δικές του προτάσεις. Αλλά, για να προσφέρεις προτάσεις, πρέπει να έχεις προτάσεις. Το πρόβλημα της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας είναι η απουσία προτάσεων για το αύριο” σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL