Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ο Αλμούνια ανεξάρτητος αξιολογητής του ελληνικού προγράμματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλμούνια ανεξάρτητος αξιολογητής του ελληνικού προγράμματος

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ισπανός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια διορίστηκε χθες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ως «ανεξάρτητος εκτιμητής υψηλού επιπέδου για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα». Ο Αλμούνια, ως επίτροπος Οικονομικών μέχρι το 2009, έγινε γνωστός στην Ελλάδα για τον ρόλο του στο “μαγείρεμα” των ελληνικών στατιστικών επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ESM, η επιλογή του έγινε από τον πρόεδρο του Εurogroup και του διοικητικού συμβουλίου του ΕSM Μάριο Σεντένο, σε συνεργασία με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά από διαβούλευση και με τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Το αντικείμενο της εργασίας του θα είναι η αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα κατά το τρίτο πρόγραμμα του ESM με την υποστήριξη μίας ομάδας του ESM και συμβουλές εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

Η σχετική έκθεση θα υποβληθεί στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου του 2020. Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση αυτού του είδους, καθώς το 2017 είχε συνταχθεί αντίστοιχη έκθεση από την πρώην κεντρική τραπεζίτη της Αυστρίας Γερτρούδη Τάμπελ Γκιούγκερελ για την οικονομική βοήθεια που έλαβαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και από τον ESM. Ωστόσο, για την Ελλάδα η αξιολόγηση είχε γίνει μόνο για το πρόγραμμα του EFSF έως τον Δεκέμβριο του 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL