Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Παρέμβαση της Λούκας Κατσέλη για την εκδήλωση με τον Ούντο Μπούλμαν: / Παρέμβαση της Λούκας Κατσέλη για την εκδήλωση με τον Ούντο Μπούλμαν: Ακατανόητες οι μικροπολιτικές διαμάχες και αντεγκλήσεις αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση της Λούκας Κατσέλη για την εκδήλωση με τον Ούντο Μπούλμαν: / Παρέμβαση της Λούκας Κατσέλη για την εκδήλωση με τον Ούντο Μπούλμαν: Ακατανόητες οι μικροπολιτικές διαμάχες και αντεγκλήσεις αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή

Εν μέσω αποχωρήσεων από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της αντιπαράθεσης του φορέα με την κυβέρνηση για την υπουργοποίηση των Μωραΐτη και Τόλκα, δύο πρώην υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, η εκδήλωση της 4ης Μαρτίου και το ενδεχόμενο της κοινής παρουσίας του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Παπανδρέου αξιοποιήθηκαν για να αναπτυχθεί σεναριολογία.

Η Λ. Κατσέλη εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει το πολιτικό πλαίσιο της επικείμενης εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ελληνικό Γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).

“Οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και συσχέτισης της εκδήλωσης, πόσο μάλλον του έργου της Ανεξάρτητης Επιτροπής με εγχώριες πολιτικές διαμάχες είναι ακατανόητη και επιζήμια” δήλωσε η πρώην υπουργός απαντώντας σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που, όπως είπε, περιείχαν “ανακρίβειες” και δημιουργούσαν “εσφαλμένες εντυπώσεις”. Πρόσθεσε ότι “μικροπολιτικές διαμάχες και αντεγκλήσεις είναι ακατανόητες αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή”, καθώς η εκδήλωση της 4ης Μαρτίου 2019 έχει ως στόχο "να τεθούν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και να αναζητηθούν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη".

Ερώτημα η συμμετοχή Παπανδρέου

Στην ίδια φημολογία είχε απαντήσει μια μέρα νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι το “ιστορικό καθήκον του” είναι να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης” και πως αυτό κάνει μέσα από το ΚΙΔΗΣΟ και τις τάξεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χρησιμοποίησε δε βαρείς χαρακτηρισμούς για τις φημολογίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν διευκρίνισε αν θα συμμετέχει στην εκδήλωση, στην οποία έχει προσκληθεί με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αντίθετα, η Φ. Γεννηματά απέρριψε την πρόσκληση που της έγινε, όπως και ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης. Αν και το επικοινωνιακό επιτελείο της ΧαριλάουΤρικούπη έχει δηλώσει από την περασμένη Πέμπτη ότι δεν θα στείλει εκπρόσωπο-ομιλητή, ο Στ. Μαλέλης τη Δευτέρα όταν ρωτήθηκε (ΕΡΤ1) προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία ενδεχόμενης συμμετοχής τού Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ουσιαστικά πως ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Επιδεικτική απουσία Γεννηματά ακόμα μια φορά

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια εκδήλωση με τον Ούντο Μπούλμαν και τη Λ. Κατσέλη είχε πραγματοποιηθεί και προ μηνών στο Ζάππειο, με πολιτικό μήνυμα την αναγκαιότητα συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η Φ. Γεννηματά απείχε επιδεικτικά και τότε.

Ο στόχος της εκδήλωσης της 4ης Μαρτίου δεν είναι διαφορετικός: “Να τεθούν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και να αναζητηθούν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη” δήλωσε η Λ. Κατσέλη. Εκεί η ίδια (ως συμπροεδρεύουσα μαζί με τον Π. Ν. Ράσμουσεν της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα) θα παρουσιάσει την έκθεση προτάσεων “για μια Ευρώπη βιώσιμη, δίκαιη και δημοκρατική”.

Ποιοι έχουν προσκληθεί

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχουν προσκληθεί ο Ούντο Μπούλμαν και ο Γ. Παπανδρέου με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκπρόσωποι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και ευρωβουλευτές των πολιτικών παρατάξεων που είτε είναι ενταγμένες στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜ.ΑΡ.) είτε συμμετέχουν στο ΕΣΚ ως παρατηρητές (ΣΥΡΙΖΑ). Έχει κληθεί με τη θεσμική του ιδιότητα ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας να κλείσει την εκδήλωση με τοποθέτηση. Έχουν επίσης κληθεί να συμμετέχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί ή εκπρόσωποι του ΚΙΝ.ΑΛΛ., του Ποταμιού και της ΔΗΜ.ΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραβρεθεί και θα απευθύνει ομιλία ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Ο Στ. Θεοδωράκης δεν θα παραβρεθεί, όμως το "παρών" σε πάνελ θα δώσει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος.

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

"Για κάθε έναν που εξαγοράζετε, χίλιοι έρχονται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ."!

Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου μπορεί να καθησύχασε τη Φ. Γεννηματά, αλλά για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. η εικόνα αποδυνάμωσης δεν μπορεί να ανατραπεί με μια τοποθέτηση. Από χθεσινή εκδήλωση επιχείρησε να τονώσει το ηθικό του κόμματος, χωρίς πάντως να αποφεύγει τις υπερβολές. Ξεπερνώντας κατά πολύ τη δήλωση του Στ. Μαλέλη ότι για κάθε τρεις που φεύγουν απ’ τον φορέα έρχονται άλλοι πενήντα, η Φ. Γεννηματά είπε: “Συνεχίστε, κ. Τσίπρα, για κάθε έναν που εξαγοράζετε, χίλιοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής”. “Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ και δυναμώνει κάθε μέρα”, “χτίζουμε το νέο κίνημα, που μπορεί να εμπνέει και να πρωταγωνιστήσει ξανά στις πολιτικές εξελίξεις” είπε.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για προσπάθεια λεηλασίας του χώρου και “delivery υπουργείων στους πρόθυμους κυνηγούς καρέκλας, τους οποίους μαζεύει από παντού” και εξέφρασε την προσδοκία της: "Αυτή η κυβέρνηση θα καταδικαστεί στις εκλογές που έρχονται”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL