Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Να ανακαλέσουν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ τα περί παρακράτους και κατάργησης του κράτους δικαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να ανακαλέσουν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ τα περί παρακράτους και κατάργησης του κράτους δικαίου

Μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το δάνειο Πολάκη ήταν νόμιμο, ήρθε και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να στερήσει από κάθε φύλλο συκής την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.

"Πρέπει να ανακαλέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μετά την εισαγγελική παραγγελία να ερευνηθεί τυχόν τέλεση αδικημάτων.

Δεν υπήρξε ηχογράφηση της συνομιλίας του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος δεν φοβήθηκε το μπούλινγκ που του γίνεται από κόμματα και μίντια και ζήτησε να υπάρξει πολιτική συζήτηση και όχι οι "γελοιότητες" για ποινικές ευθύνες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ., το "σύστημα" Στουρνάρα και οι φίλιες μιντιακές και τραπεζικές δυνάμεις της, επί δύο μέρες, φωνασκούσαν ότι το δάνειο είναι παράνομο. Χθες φώναζαν ότι έγινε παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας Στουρνάρα - Πολάκη! Και εγκαλούσαν την κυβέρνηση επειδή δεν παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη.

"Να ανακαλέσετε όσοι από εσάς μιλήσατε για παρακράτος, για κράτος δικαίου το οποίο έχει καταργηθεί" τόνισε ο Μ. Καλογήρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι "δεν έχει αφεθεί καμία υπόθεση η οποία να βασανίζει τη δημόσια κουβέντα, η οποία να μην οδηγείται, όταν υπάρχει λόγος να διερευνηθεί, εκεί που πρέπει. Πότε έγινε αυτό ξανά; Ποιοι καθυστέρησαν τη Δικαιοσύνη; Γιατί δικάζονται το 2018 και το 2019 οι μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς; Πόσα χρόνια έχουν λιμνάσει υποθέσεις και για ποιους λόγους;".

"Η χώρα αυτή είναι χώρα δικαιοσύνης, η Δικαιοσύνη αναπνέει, προχωράει, κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και όταν ακούει υπερβολές ή όταν ακούει τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια, συνήθως γυρίζει την πλάτη. Το πρόβλημα για όλους είναι ότι γυρίζουν την πλάτη και οι πολίτες" πρόσθεσε ο Μ. Καλογήρου.

Γ. Στουρνάρας: Θεσμική εκτροπή

Νωρίτερα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι ο Π. Πολάκης διέπραξε κακούργημα επειδή υπήρξε δημοσίευμα που περιέγραφε τον διάλογο που είχε με τον Γ. Στουρνάρα. Τον χορό άνοιξε ουσιαστικά ο Γ. Στουρνάρας με δήλωσή του, στην οποία όμως δεν διέψευδε το περιεχόμενο της συνομιλίας!

"Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού Π. Πολάκη να επηρεάσει τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος" ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας.

Επιπλέον επεσήμανε ότι η δημοσίευση της τηλεφωνικής συνομιλίας του είναι "ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως". Μάλιστα υποστήριξε ότι έχει αποφύγει και τις πολιτικές δηλώσεις!

Κυβέρνηση: Αναμένουμε πολιτική ουδετερότητα από τον Γ. Στουρνάρα

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια ότι σέβεται απολύτως την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη και όταν ο διοικητής της έχει διαφοροποιηθεί σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής" του απάντησε με νόημα η κυβέρνηση με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

"Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές" πρόσθεσε με νόημα.

Μ. Σχοινάς: Σεβασμός στην ανεξαρτησία

Στη συζήτηση παρενέβη και η Κομισιόν εκφράζοντας διά του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά τον απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία όλων των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση παρέπεμψε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέγοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήτες τους αποτελούν μέρος του ευρωσυστήματος.

Μ. Βορίδης: Πέντε - δέκα φυλακή!

Τη σκυτάλη από τον Γ. Στουρνάρα πήρε αμέσως η Ν.Δ. - όχι όμως η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, που έχει δάνεια... Ήταν η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη εκείνη που έκανε την κεντρική δήλωση.

"Η καταρρέουσα κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμη και μεθόδους υποκόσμου για να παραμείνει για λίγο ακόμη στην εξουσία. Ο Π. Πολάκης είναι ο καθρέφτης του Αλ. Τσίπρα. Μόνο που ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Ούτε και η Δικαιοσύνη, που οφείλει να παρέμβει" είπε χωρίς να αναφερθεί σε ποινικές ευθύνες.

Όμως πλέον στη Ν.Δ. τον τόνο δεν τον δίνει η ηγεσία, αλλά το δίδυμο Γεωργιάδης - Βορίδης. "Όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρεμβαίνει σε συσκευή ή σύνδεση ή δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού κ.λπ. τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών" είπε ο Μάκης Βορίδης καταφεύγοντας στον Ποινικό Κώδικα για ένα πολιτικό θέμα. "Το αδίκημα είναι ομολογημένο γιατί το είπε ο Π. Πολάκης" εκτίμησε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Βεβαιότητα για φυλακές εξέφρασε και ο Άδ. Γεωργιάδης. "Κατά τον Π. Πολάκη, άρα, πρέπει να πάει φυλακή ο Βαξεβάνης: Ή ο Πολάκης έδωσε τον διάλογο στον Βαξεβάνη, άρα πρέπει να πάει φυλακή ο Πολάκης. Δεν γίνονται και τα δύο. Ένα από τα δύο είναι" ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Ευ. Βενιζέλος: Κακούργημα...

Ως συνεπικουρία της Ν.Δ. ήρθε το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για κακούργημα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε σε ρόλο εισαγγελέα, ζητώντας να σταλούν τα πρακτικά στη Δικαιοσύνη και λέγοντας για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι παραβιάζει

* Το άρθρο 171 του Π.Κ. και οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τεκμήριο αθωότητας.

* Το άρθρο 171 του Π.Κ. επειδή λέει ότι γνωρίζει στοιχεία δικογραφίας - εν προκειμένω πάντως αυτό που ενδιέφερε τον Ευ. Βενιζέλο είναι να υπάρξει "απόλυτη ακυρότητα στη σχετική διαδικασία".

* Το άρθρο 370Α του Π.Κ. σε βαθμό κακουργήματος, που είναι και αυτόφωρο, για τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας με τον Γ. Στουρνάρα.

"Μόνο σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν και Μαδούρο απειλείται και εκβιάζεται ο κεντρικός τραπεζίτης από τον υβριστή υπουργό" είπε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Παύλος Πολάκης: "Δολοφονία χαρακτήρος"

Ο Π. Πολάκης δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες. Προσήλθε στην Ολομέλεια και έδωσε απαντήσεις για όλα. "Εδώ και τρεις - τέσσερις μέρες έχει εξαπολυθεί μια τεράστια επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα μου" σημείωσε και αναρωτήθηκε:

"Πού είναι όλοι αυτοί οι υπερασπιστές των προσωπικών δικαιωμάτων; Πού είναι όλοι αυτοί που ριγεί το φρύδι τους και το δέρμα τους όταν αποκαλύπτονται προσωπικά στοιχεία; Πού είναι όλοι αυτοί να υπερασπιστούν την κατακρεούργηση εμού -και δεν είναι μόνο το 'εμένα', εγώ είμαι μπροστά και τα σηκώνω-, της οικογένειάς μου, με αυτό που έχει γίνει; Κλείνει η παρένθεση. Δεν με νοιάζει αυτό!".

Ο Π. Πολάκης επιτέθηκε κατά του μιντιακού συστήματος επισημαίνοντας ότι η Τράπεζα Αττικής απάντησε "σε όλους αυτούς τους διαβόλους και τριβόλους με τα πρωινάδικα, με τις εκπομπές -Πορτοσάλτε, Παπαπαναγιώτου και όλοι αυτοί που ταΐζονταν και παλιότερα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όλο το σύστημα αυτό των ΜΜΕ".

"Δεν ηχογραφώ κανέναν"

Ο Π. Πολάκης επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον Γ. Στουρνάρα ("βεβαίως πήρα τηλέφωνο τον Γ. Στουρνάρα, σαφώς και τον πήρα" είπε), επεσήμανε ότι το δημοσίευμα αποδίδει τη συζήτηση και υπογράμμισε ότι ούτε ο διοικητής της ΤτΕ διαψεύδει το περιεχόμενο του διαλόγου. "Βγαίνει να διαψεύσει το περιεχόμενο της συνομιλίας, για να μιλήσουμε πολιτικά; Υπάρχει καμία διάψευση του περιεχομένου της συνομιλίας;" ρώτησε.

Αυτό που με κατηγορηματικότητα διέψευσε ο Π. Πολάκης είναι ότι μαγνητοφώνησε τον Γ. Στουρνάρα. "Δεν ηχογραφώ κανέναν εγώ, παιδιά. Ό,τι έχω να πω το λέω καθαρά και ξάστερα και μπροστά. Να μην χρησιμοποιεί και να μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα ο Γ. Στουρνάρας για να στρέψουμε την κουβέντα με γελοιότητες περί δήθεν κακουργηματικής πράξης κ.λπ. Να πει πολιτικά: Διαψεύδει το περιεχόμενο της ουσιαστικής συνομιλίας την οποία έκανε;" είπε εμφατικά ο αναπληρωτής υπουργός.

"Τα υπόλοιπα είναι απλά για να έχουνε να λένε όλοι αυτοί οι παπαγάλοι, οι οποίοι, το καταλαβαίνω, το νιώθω, τους συμπονώ, τους συναισθάνομαι, έρχεται η ώρα που θα αποδοθούν ευθύνες, που θα τελειώσουν και τα πορίσματα" πρόσθεσε ο Π. Πολάκης και κατέληξε:

"Δεν μπορεί ο Γ. Στουρνάρας να χρησιμοποιεί τη θεσμική του ιδιότητα για να στήνει επιχειρήσεις σπίλωσης εναντίον μου. Και ο λόγος που κάνει αυτήν την επιχείρηση σπίλωσης, οικειοποιούμενος τη θεσμική του ιδιότητα, είναι επειδή, ναι, έχω συμβάλει στην αποκάλυψη και του σκανδάλου Novartis και του σκανδάλου ΚΕΕΛΠΝΟ, που είναι εμπλεκόμενοι και αυτός και η σύζυγός του".

Εμμονή στο ψέμα από τον Άδ. Γεωργιάδη

Υπογραμμίζεται ότι ο Άδ. Γεωργιάδης κατά την ομιλία του είπε ψέματα αποδίδοντας στον Π. Πολάκη την άποψη ότι ο Γ. Στουρνάρας και η σύζυγός του θα καταδικαστούν. "Ο υπουργός Υγείας -δηλαδή, σύμφωνα με τον νόμο σας, δημόσια αρχή- έσπευσε να πει ότι 'είναι εμπλεκόμενος και θα καταδικαστεί'. Είναι τα ακριβή λόγια του Π. Πολάκη" ισχυρίσθηκε.

"Δεν είπε έτσι" τον διέψευσε ο Μ. Καλογήρου. "Ε, πώς δεν είπε; Τι είπε; Θέλετε να το ξαναδούμε στα πρακτικά; Επί λέξει το είπε, το παρακολούθησα" επέμεινε στο ψεύδος ο Άδ. Γεωργιάδης. "'Εμπλέκεται' είπε" τον διόρθωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. Αλλά ο Άδ. Γεωργιάδης ήταν αμετάπειστος στην προβοκάτσια του: "Εμπλέκεται, καλά. Και θα καταδικαστεί, είπε. Είναι κατηγορούμενος και εμπλέκεται".

Αδιαφορία Στουρνάρα για τα δάνεια των μίντια

Ακόμη ο Π. Πολάκης επεσήμανε την αδιαφορία του Γ. Στουρνάρα για τα δάνεια των μίντια.

"Δείτε λίγο και μια σειρά από άλλα δάνεια, για τα οποία δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα και ούτε μονοστηλάκι, πουθενά. Ποια είναι αυτά τα δάνεια; Είναι 33.000.000 ευρώ το "Πρώτο Θέμα", που πρέπει να είναι απαιτητά από την Τράπεζα Πειραιώς εδώ και κανένα χρόνο. Και τι γίνεται; Εκεί δεν τον ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, που της βαράει πιστόλι ένα μεγάλο ΜΜΕ; Δεν ενδιαφέρουν αυτόν τον ανεξάρτητο τραπεζίτη τα δάνεια άλλων πολιτικών προσώπων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας;" ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL