Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Πώς είδε τη βράβευση Τσίπρα - Ζάεφ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών - "FAZ": "Κατάφεραν αυτό που μοιάζει αδύνατο για πολλούς πολιτικούς: να βρουν μια συμβιβαστική λύση και να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα του γείτονα” / Βραβείο σε δύο "πραγματικούς Ευρωπαίους ηγέτες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς είδε τη βράβευση Τσίπρα - Ζάεφ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών - "FAZ": "Κατάφεραν αυτό που μοιάζει αδύνατο για πολλούς πολιτικούς: να βρουν μια συμβιβαστική λύση και να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα του γείτονα” / Βραβείο σε δύο "πραγματικούς Ευρωπαίους ηγέτες"

Μπορεί ποτέ να μην πίστευε, ιδίως στις δύσκολες εποχές του 2015, ότι τέσσερα χρόνια μετά θα βρισκόταν στη “Βαυαρική Κατοικία” να παραλαμβάνει ένα βραβείο από τον πρωθυπουργό της, όπως είπε, όμως ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε στην έδρα της βαυαρικής κυβέρνησης για να τιμηθεί από κοινού με τον Ζ. Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρουσία περίπου πεντακοσίων προσωπικοτήτων από διάφορους τομείς λήψης αποφάσεων, από όλο τον κόσμο.

Αυτό συνέβη γιατί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, “οι καιροί αλλάζουν”, “πρέπει όλοι να αγκαλιάσουν την αλλαγή και εμείς αλλάξαμε πράγματα προς το καλύτερο για τους λαούς μας” σημείωσε, παραλαμβάνοντας το βραβείο Ewald Von Kleist που απονέμεται σε πολιτικούς οι οποίοι επιτέλεσαν εξαιρετικό έργο για την εμπέδωση της ειρήνης και την επίλυση διενέξεων. Κεντρική οπτική που έθεσε στο Μόναχο είναι ότι η απάντηση στην εθνική περιχαράκωση και στον εθνικισμό είναι “ο διάλογος, η εξεύρεση λύσεων και η συνεργασία”.

Το κλίμα και οι τοποθετήσεις και στη διάσκεψη και την τελετή βράβευσης ήταν συγκινητικά, αλλά ταυτόχρονα και αποθεωτικά για τους δύο “πραγματικούς Ευρωπαίους ηγέτες”, όπως τους αποκάλεσε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χ. Μάας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ήταν αναμφίβολα τα πρόσωπα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Τόσο ο πρέσβης και επικεφαλής της διοργάνωσης Β. Ίσινγκερ, ανοίγοντας τη διάσκεψη, όσο και η Άνγκ. Μέρκελ στην ομιλία της εξήραν το πολιτικό θάρρος των δύο να τελειώσουν μια διαμάχη τριών δεκαετιών.

Αποτυπώνοντας αυτό το κλίμα, η “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (“FAZ”) σημείωσε σε χθεσινό άρθρο της ότι ο Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ “ήταν οι συμπαθείς νεαροί πολιτικοί αυτής της διάσκεψης”, διότι επίσης εξήγησαν "πώς κατάφεραν αυτό που μοιάζει αδύνατο για πολλούς πολιτικούς: να βρουν μια συμβιβαστική λύση και να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα του γείτονα”. Παραθέτει την αναφορά του ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν μέσα στο "δηλητηριώδες πλαίσιο εντός του οποίου δρούσαν οι Έλληνες πολιτικοί”, ανήμποροι να δώσουν λύση, πόσο μάλλον πατριωτική. Ενδιαφέρον δε παρουσιάζει το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας πως αυτό “ήταν ένα πολλαπλό χαστούκι" για τους Έλληνες πρωθυπουργούς από το 1991 και πως αυτό ίσχυε επίσης και για τον Κυρ. Μητσοτάκη, που ήταν κατά της λύσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL