Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ιδιαίτερη συνάντηση Παππά - Ζάεφ - Αιχμές Ν. Παππά για Απ. Τζιτζικώστα και αντιδράσεις στα Σκόπιια: Να σταματήσει η υποκρισία, ανοίγεται τεράστιο πεδίο συνεργασίας *Ευχαριστίες Ζάεφ για τη στήριξη στην ψηφιοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας / Η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει θετικά αποτελέσματα και στις δυο πλευρές των συνόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιαίτερη συνάντηση Παππά - Ζάεφ - Αιχμές Ν. Παππά για Απ. Τζιτζικώστα και αντιδράσεις στα Σκόπιια: Να σταματήσει η υποκρισία, ανοίγεται τεράστιο πεδίο συνεργασίας *Ευχαριστίες Ζάεφ για τη στήριξη στην ψηφιοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας / Η Συμφωνία των Πρεσπών παράγει θετικά αποτελέσματα και στις δυο πλευρές των συνόρων

Μια νέα δυναμική αναπτύσσεται στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, μια δυναμική που αρχίζει να αποτυπώνεται και σε καταστάσεις της καθημερινότητας. Αυτό το θετικό κλίμα επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στα Σκόπια και θα αποτυπωθεί σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας που έχει στόχο να σταματήσουν οι χρεώσεις περιαγωγής στις επικοινωνίες.

Ο Έλληνας υπουργός θα υπογράψει τη συμφωνία με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Ντάμιεν Μάντσεφσκι, ενώ θα συζητηθεί «με εμβρίθεια και λεπτομέρεια το πώς μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πάρα πολύ σημαντικά ψηφιακά έργα, τα οποία αυτή τη στιγμή 'τρέχουν' στην Ελλάδα», όπως είπε ο Ν. Παππάς.

Ο Έλληνας υπουργός είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ χθες το βράδυ, ενώ σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα έδωσαν και οι δυο το "παρών", το μεσημέρι, στην πολυμερή υπουργική συνάντηση των δυτικών Βαλκανίων και στα εγκαίνια του Τεχνολογικού Πάρκου των Σκοπίων, ένα από τα προγράμματα που έχουν στόχο την ψηφιοποίηση και την οικονομική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας με ταυτόχρονη ανάσχεση της φυγής της νέας γενιάς προς το εξωτερικό. Στην ίδια κατεύθυνση και με την ίδια λογική κινείται η Ε.Ε., όπως δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ, προσφέροντας παράλληλα στήριξη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Ζάεφ τη στιγμή που η Βόρεια Μακεδονία οδεύει στις προεδρικές εκλογές της 21ης Απριλίου.

Γέφυρα οι νέες τεχνολογίες

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν οι άμεσες και γρήγορες γέφυρες μεταξύ των οικονομιών και των λαών και να ανοίξουν έναν δρόμο για να γίνουν τα Βαλκάνια ένας χώρος συνανάπτυξης και συνεργασίας, τόνισε ο κ. Παππάς, ο πρώτος Έλληνας υπουργός που επισκέφθηκε τη Βόρεια Μακεδονία μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Βρήκατε τη λύση με τον Αλέξη και τώρα είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε το μέλλον» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απευθυνόμενος στον Ζόραφ Ζάεφ και στη συνέχεια σημείωσε ότι αυτή η δυναμική που αναπτύσσεται θα μας κάνει να θυμόμαστε ως πολύ μακρινές τις περιόδους των συγκρούσεων. «Είναι πολλά χρόνια μετά που μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών και της περιοχής μας με αισιοδοξία και με χαμόγελο, το οποίο βγαίνει από βαθιά μέσα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Κοινό πρότζεκτ

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη στήριξη για την ψηφιοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας. «Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, που συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, που είναι φίλος μας, έρχεται από μία φιλική χώρα για να συνεργαστούμε σε ένα κοινό πρότζεκτ κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους νέους μας να συνεργάζονται σε κάθε πεδίο της οικονομικής ζωής και ιδιαίτερα στην οικονομία» δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ.

"Το όνομά μας είναι Βόρεια Μακεδονία"

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αντέδρασε άμεσα όταν ένας ντόπιος δημοσιογράφος επιχείρησε -στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την Ευρωπαία επίτροπο- να επαναφέρει προβοκατόρικα το ζήτημα της ονομασίας και απηύθυνε ερώτηση στον Ζ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο Ζόραν Ζάεφ τον διέκοψε και τον διόρθωσε ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία.

Πρωτόγνωρη γενναιότητα

Σχολιάζοντας αυτό το περιστατικό καθώς και τον «πόλεμο των πινακίδων» που κήρυξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Καλό είναι να σταματήσει η υποκρισία, διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και την πορεία του καθενός και το τι έχει υποστηρίξει στο παρελθόν. Η Ελλάδα λοιπόν θα τηρήσει τη συμφωνία σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι απολύτως σαφές και βεβαίως για το περιστατικό που αναφέρατε με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν δείξει, νομίζω, μία πρωτόγνωρη γενναιότητα η οποία δεν έχει επιδειχθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες, γι' αυτό και φτάσαμε στη λύση και γι' αυτό νομίζω πως υπάρχει και η απόφαση αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσει να παράγει τα θετικά αποτελέσματα. Θετικά αποτελέσματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τη θετική ατμόσφαιρα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Αφορούν πάρα πολύ απτά πράγματα, τα οποία θα βελτιώσουν και τις σχέσεις και την ζωή των πολιτών και στις δύο μεριές των συνόρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL