Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Η συμφωνία των Πρεσπών παράγει θετικά αποτελέσματα και στις δυο πλευρές των συνόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η συμφωνία των Πρεσπών παράγει θετικά αποτελέσματα και στις δυο πλευρές των συνόρων

Την ευκαιρία για μια πρώτη αποτύπωση της δυναμικής που αναπτύσσεται στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, έδωσε η επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης Νίκου Παππά σήμερα στη γειτονική χώρα με την ευκαιρία της πολυμερούς υπουργικής συνάντησης των Δυτικών Βαλκανίων και των  εγκαινίων του Τεχνολογικού Πάρκου των Σκοπίων. Αυτή η δυναμική θα μας κάνει να θυμόμαστε ως πολύ μακρινές τις περιόδους των συγκρούσεων, δήλωσε, ο πρώτος Έλληνας υπουργός που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία μετά από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το θετικό κλίμα ήταν φανερό στη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον Έλληνα υπουργό ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο ομόλογος του κ. Παππά, Ντάμιαν Μάντσεφσκι, και άλλοι αξιωματούχοι της  Βόρειας Μακεδονίας καθώς και η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Μαρίγια Γκάμπριελ. «Βρήκατε τη λύση με τον Αλέξη και τώρα είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε το μέλλον», είπε ο κ. Παππάς στη σύντομη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, με τον οποίον θα έχει το απόγευμα χωριστή συνάντηση. 

 Επισημαίνοντας ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν οι άμεσες και γρήγορες γέφυρες μεταξύ των οικονομιών και των λαών και να ανοίξουν ένα δρόμο για να γίνουν τα Βαλκάνια ένας χώρος συνανάπτυξης και συνεργασίας, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι αύριο θα υπογραφεί η συμφωνία για να σταματήσουν οι χρεώσεις περιαγωγής στις επικοινωνίες μεταξύ των δυο χωρών.

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι η Ελλάδα  συμμετέχει μέσω της Ευρωπαϊκης Επιτροπής στη στήριξη που παρέχεται για την ψηφιοποίηση της Βόρειας Μακεδονίας. «Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου και του νότιου γείτονά μας, της Ελλάδας, που συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. Σήμερα έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής που είναι φίλος μας, έρχεται από μία φιλική χώρα για να συνεργαστούμε σε ένα κοινό πρότζεκτ κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους νέους μας να συνεργάζονται σε κάθε πεδίο της οικονομικής ζωής και ιδιαίτερα στην οικονομία», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αντέδρασε άμεσα όταν ένας ντόπιος δημοσιογράφος επιχείρησε να επαναφέρει προβοκατόρικα το ζήτημα της ονομασίας, και απηύθυνε ερώτηση στον κύριο Ζάεφ χρησιμοποιώντας τον όρο Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο Ζόραν Ζάεφ τον διέκοψε και τον διόρθωσε ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία.

Σχολιάζοντας αυτό το περιστατικό καθώς και τον «πόλεμο των πινακίδων» που κήρυξε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Καλό είναι να σταματήσει η υποκρισία διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και την πορεία του καθενός και το τι έχει υποστηρίξει στο παρελθόν. Η Ελλάδα λοιπόν θα τηρήσει τη συμφωνία σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι απολύτως σαφές και βεβαίως για το περιστατικό που αναφέρατε με τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν δείξει νομίζω μία πρωτόγνωρη γενναιότητα η οποία δεν έχει επιδειχθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες γι' αυτό και φτάσαμε στη λύση και για αυτό νομίζω υπάρχει και η απόφαση αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσει να παράγει τα θετικά αποτελέσματα. Θετικά αποτελέσματα τα οποία δεν αφορούν μόνο την θετική ατμόσφαιρα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Αφορούν πάρα πολύ απτά πράγματα, τα οποία θα βελτιώσουν και τις σχέσεις και την ζωή των πολιτών και στις δύο μεριές των συνόρων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL