Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Γ. Κατρούγκαλος: / Γ. Κατρούγκαλος: Ειλημμένη απόφαση η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Κατρούγκαλος: / Γ. Κατρούγκαλος: Ειλημμένη απόφαση η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

"Ειλημμένη πολιτική απόφαση", που είναι "στις άμεσες προτεραιότητές μας", χαρακτήρισε ο Γ. Κατρούγκαλος την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

"Μιλάμε για το Ιόνιο σε μια πρώτη φάση, όπως ορίζεται στις διεθνείς συνθήκες της χαρτογράφησης στο Ιόνιο, και μετά φυσικά θα συνεχίσουμε και με άλλες περιοχές. Αλλά, ακριβώς επειδή η άμεση σκοπιμότητα της πρώτης αυτής επέκτασης αφορά τις ΑΟΖ με Αλβανία και Ιταλία, ξεκινάμε με Ιόνιο" είπε.

Μάλιστα ο νέος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε, μιλώντας στο News 247, "ρεαλιστική πρόβλεψη" αυτό να γίνει "μέχρι το καλοκαίρι", ενώ εξέφρασε την άποψη ως συνταγματολόγος πως δεν αρκεί το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά "θέλει ειδικό νόμο". Προανήγγειλε δε ενημέρωση της αντιπολίτευσης "ώστε να υπάρξει και ο αναγκαίος δημόσιος διάλογος στη Βουλή και να μην υπάρχει και καμιά αμφιβολία ως προς τη συνταγματικότητα".

Αυστηρή απάντηση στον Ράμα

"Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών" απάντησαν διπλωματικές πηγές στις δηλώσεις Ράμα που ενέπλεκαν την Ελλάδα σε όσα έλεγε για την ένωση Κοσόβου - Αλβανίας, προοπτική που χαρακτήρισε "το σχέδιο Α":

"Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας" είπε και πρόσθεσε: "Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης".

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές υπενθύμισαν στον Αλβανό πρωθυπουργό ότι "στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφτηκε στα Τίρανα στις 21.3.1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν τον σεβασμό τους στην αρχή του απαραβιάστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριο είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL