Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.4°C28.0°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
21.9°C28.1°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C27.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
1 BF 39%
Διαφοροποιήσεις σε εκλογή Προέδρου, θρησκευτική ουδετερότητα, ιδιωτικά ΑΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαφοροποιήσεις σε εκλογή Προέδρου, θρησκευτική ουδετερότητα, ιδιωτικά ΑΕΙ

Η θέσπιση της θρησκευτικής ουδετερότητας, η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προκάλεσε μικρές διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Στα άρθρα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρξαν έως 6 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με διαφοροποιήσεις. Την αλλαγή στο άρθρο 30, ώστε να προστεθεί η εκλογή Προέδρου με λαϊκή ψήφο, και στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις εθνικές εκλογές, καταψήφισαν 5 βουλευτές: Στ. Κοντονής, Ν. Κοτζιάς, Φ. Βάκη, Ν. Κασιμάτη, Ν. Φίλης. Ο Στ. Κοντονής καταψήφισε και τα άρθρα 34 και 35, που επίσης σχετίζονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 30 δεν συγκέντρωσε 151 ψήφους, σε αντίθεση με το 32, που, έχοντας και τη στήριξη της Ν.Δ., έλαβε 221 ψήφους και θα αναθεωρηθεί εφόσον περάσει και από την δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα.

Θρησκευτική ουδετερότητα

Τη διάταξη για τη θρησκευτική ουδετερότητα (άρθρο 3) καταψήφισε ο Γ. Μιχελογιαννάκης και δήλωσαν “παρών” οι Ν. Κασιμάτη, Κ. Ζουράρις και Β. Κόκκαλης. Σημειώνεται ότι “παρών” στα άρθρα 3, 13, 22, 33, 59 για τη θρησκευτική ουδετερότητα και τον πολιτικό όρκο ψήφισε και η Έλ. Κουντουρά. Η Κ. Παπακώστα ψήφισε τη θρησκευτική ουδετερότητα, αλλά καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου (3, 33, 59). Υπέρ ψήφισε και ο Τ. Κουίκ, όπως έκανε σε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο 3 προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι αρχικά κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι είχε καταψηφιστεί. Τελικά όμως είχε υπερψηφιστεί με 151 χάρις στην ψήφο των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ποιοι ψήφισαν για το άρθρο 16

Υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων (άρθρο 16) ψήφισαν η αντιπολίτευση και ο Γ. Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί Έλ. Κουντουρά και Κ. Παπακώστα, ο Γ. Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝ.ΕΛΛ., ο Σπ. Δανελλης και οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Γ. Λαζαρίδης, Γρ. Ψαριανός, Σπ. Λυκούδης, Γ. Αμυράς, Θ. Θεοχαρόπουλος, Ν. Νικολόπουλος. “Παρών” δήλωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Δημαράς, ενώ δεν ψήφισε η Ν. Κασιμάτη. Ωστόσο το άρθρο δεν κέρδισε την πλειοψηφία της Βουλής.

Διαφοροποιήσεις Κασιμάτη - Μιχελογιαννάκη

Κατά της θέσπισης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης τάχθηκαν οι Ν. Κασιμάτη και Γ. Μιχελογιαννάκης. Ο τελευταίος, ο οποίος είναι και γιατρός, τάχθηκε εναντίον και της αναγνώρισης του δικαιώματος στην υγεία και της υποχρέωσης του κράτους να παρέχει δωρεάν υγεία μέσω του ΕΣΥ.

Συνολικά από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ η Ν. Κασιμάτη καταψήφισε τις 7 (τα άρθρα 30, 32, 34, 35, 38, 41, 84) και δήλωσε “παρών” σε 9 (στα άρθρα 3, 13, 21, 22, 33, 54, 59, 62, 101).

"Ναι" Τσίπρα για την προστασία των ζώων

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά συνείδηση σε δύο άρθρα, το 24Α, όπου θα προσετίθετο διάταξη για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων και για την ψήφο των αποδήμων. Το άρθρο 24Α απορρίφθηκε λαμβάνοντας συνολικά 97 ψήφους. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 57 “Ναι”, 48 “παρών” και 40 “Όχι”. Σημειώνεται ότι στα “υπέρ” ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και στα “κατά” οι δύο οικολόγοι βουλευτές Γιώργος Δημαράς και Γιάννης Τσιρώνης.

"Ναι" Αμυρά σε όλες τις προτάσεις της Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος στο άρθρο για τις Εξεταστικές Επιτροπές με ψήφους της αντιπολίτευσης προφανώς εκ παραδρομής ψήφισε και “υπέρ” και “κατά”. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης δεν ψήφισε καν στο άρθρο 86. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς ψήφισε όλες τις προτάσεις της Ν.Δ.

Τι ψήφισε και τι δεν ψήφισε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ψήφισε 15 διατάξεις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και 2 της Ν.Δ.: τη μετάφραση της Αγίας Γραφής, την ίση αμοιβή, την απαγόρευση της επίταξης, τον πολιτικό όρκο, τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, την ποινική ευθύνη υπουργών, την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, την ψήφο σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα, κατά της διάκρισης βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, τα δικαιώματα των ζώων, τη νησιωτικότητα.

Επίσης δήλωσε “παρών” στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και τη διατήρηση της επικρατούσας θρησκείας (άρθρο 3), τα λαϊκά δημοψηφίσματα, την απλή αναλογική, την ψήφο ομογενών με μόνιμη εγκατάσταση στο εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων καταψήφισε τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων (“επειδή προωθούν τις ευρωενωσιακές και μνημονιακές πολιτικές σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου”), τον δημόσιο έλεγχο σε νερό και ενέργεια, την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας, την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την κύρωση διεθνούς συμφωνίας, την πρόταση της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του άρθρου 16 (ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL