Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Χρ. Βερναρδάκης για το σύνταγμα: / Χρ. Βερναρδάκης για το σύνταγμα: Θα αποδειχθεί η πιο πετυχημένη αναθεώρηση μεταπολιτευτικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Βερναρδάκης για το σύνταγμα: / Χρ. Βερναρδάκης για το σύνταγμα: Θα αποδειχθεί η πιο πετυχημένη αναθεώρηση μεταπολιτευτικά

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης γιατί περνούν στη δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης "προτάσεις που αφορούν την κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους, ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, πρόσβασης στο ΕΣΥ, νέα δικαιώματα" μετέφερε χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Χρ. Βερναρδάκης, επισημαίνοντας πως "αυτή η αναθεώρηση θα αφήσει σοβαρό θεσμικό αποτύπωμα".

"Αυτή η αναθεώρηση, όπως θα καταγραφεί τελικά, δεν θα είναι μια 'άνευρη' αναθεώρηση, όπως του 2001 και του 2008, που είχαν πολύ μεγάλη συναίνεση, αλλά συναινέσεις 'μηδενικού αθροίσματος' στην πραγματικότητα και δεν άφησαν κανένα θεσμικό αποτύπωμα" ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, επισημαίνοντας ότι "και εκεί που υπήρξε 'ωριμότητα', που αναγκάστηκε η αντιπολίτευση να συναινέσει, αλλά και εκεί που δεν υπήρξαν συναινέσεις, αλλά άλλου τύπου συγκλίσεις, θεωρώ ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για να αφήσουμε ένα πολύ ισχυρό θεσμικό αποτύπωμα". Υπό την έννοια, μάλιστα, ότι "τα θεσμικά αποτυπώματα δεν προκύπτουν από κατασκευασμένες συναινέσεις, αλλά πολλές φορές μέσα από μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις και συγκρούσεις στρατηγικής για την κοινωνία και την οικονομία", εκτίμησε ότι "αυτή η αναθεώρηση θα αποδειχθεί η πιο επιτυχής που έγινε μετά το 1985-1986, όταν έγινε η πρώτη μεταπολιτευτικά".

ΚΚΕ και "συντηρητισμοί"

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Χρ. Βερναρδάκης επέκρινε τη στάση του ΚΚΕ. Ειδικά για το γεγονός ότι δεν υποστήριξε την αναθεώρηση που αφορά τη θρησκευτική ουδετερότητα, παρατήρησε ότι "το ΚΚΕ είναι ένα εκκρεμές που πολύ εύκολα παλατζάρει από την πιο αριστερή στην πιο δεξιά κριτική. Έχει μια ξεπερασμένη άποψη, πολλές φορές την επενδύει με μια αριστερή φρασεολογία ή οπτική που μπορεί να ίσχυε μια άλλη εποχή". Ως ενδεικτικό παράδειγμα έφερε την καταψήφιση της "εποικοδομητικής πρότασης δυσπιστίας, όταν δηλαδή γίνεται πρόταση μομφής, να μην μπορεί να πέσει η κυβέρνηση εάν δεν προκύπτει διάδοχο κυβερνητικό σχήμα ή πρωθυπουργός", επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ δεν κατάλαβε ότι "είναι δίδυμη πρωτοβουλία, μαζί με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Μη βλέποντας ότι αλλάζει η αρχιτεκτονική του συστήματος με την απλή αναλογική, δεν καταλαβαίνει τη δυναμική που αναπτύσσεται σε ένα πολιτικό σύστημα".

"Υπάρχουν επίσης και οι συντηρητισμοί. Το είδαμε στο ‘Μακεδονικό’, το βλέπουμε στη στάση για διάφορα άρθρα στην αναθεώρηση του συντάγματος" συνέχισε, κάνοντας λόγο για "αυτοπεριθωριοποίηση που προφανώς οδηγεί σε αδιέξοδο. Είναι ένας πολιτικός αυτισμός, δεν συνομιλεί με κανέναν. Όχι απλώς με κόμματα, αλλά και με τις νέες ανάγκες που προκύπτουν στην πολιτική".

Έρχονται ρυθμίσεις οφειλών

Τέλος, προανήγγειλε αντιμετώπιση των δύο μεγάλων εκκρεμοτήτων, τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις αντίστοιχες την εφορία. "Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα είναι κλεισμένες τουλάχιστον αυτές για τις ασφαλιστικές εισφορές" είπε, θέτοντας ως στόχο "μέχρι τα μέσα Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να υπάρχει ήδη ψηφισμένο νομοθετικό πλαίσιο για άμεση εφαρμογή. Θα έχουμε μια πολύ καλή, σοβαρή κυβερνητική παρέμβαση ανακούφισης για τα χρέη προς τα ταμεία στη λογική του επανυπολογισμού με βάση το αναλογικό σύστημα που υπάρχει τώρα, που θα συνοδευτεί με διαγραφή και διαδικασία αποπληρωμής σε βάθος χρόνου" είπε.

Όσον αφορά τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία, είπε ότι "γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική. Εμπλέκεται και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που έχει ρόλο στη ρύθμιση, γιατί έχει όλες τις βάσεις δεδομένων και τα στοιχεία που 'συγκροτούν' φορολογικό χρέος. Θέλουμε να δούμε μια ρύθμιση όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη και επωφελή" είπε επισημαίνοντας πως "δεν μπορεί να υπάρχει εύκολα μια 'οριζόντια' ρύθμιση. Πρέπει να βρούμε κριτήρια που να προστατεύουν το λαϊκό εισόδημα, να δούμε όλη την γκάμα διαφοροποιήσεων που υπάρχουν. Αυτό το οποίο προσέχει πολύ το υπουργείο Οικονομικών είναι να μην προχωρήσει σε άδικες ρυθμίσεις προς μία ή άλλη κατεύθυνση" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL