Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Π. Σκουρλέτης: Η ρεμούλα και η μίζα τραβάει σαν τον μαγνήτη κάποιους από την ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Η ρεμούλα και η μίζα τραβάει σαν τον μαγνήτη κάποιους από την ΝΔ

Συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα σε θέμα που «παίζει» η ακροδεξιά εξυπηρετούν οι αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας περί «σχεδίων νοθείας» με αναφορές σε εξωπραγματικούς αριθμούς, την ώρα που υλοποιείται η μεγάλη θεσμική τομή του 2015 για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών και αποκαλύπτεται ότι στελέχη της ΝΔ μετείχαν σε κυκλώματα παράνομων ελληνοποιήσεων, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε στις αιτιάσεις της ΝΔ για «σχέδια νοθείας«, «ελληνοποιήσεις αλλοδαπών», κτλ., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά, αν δεν είναι αστειότητες, υπηρετούν συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα της ΝΔ, σε ένα θέμα στο οποίο προσπαθεί να παίξει και η ακροδεξιά, που “ανακαλύπτει κίνδυνο” διάφορων μεταναστών που εισβάλλουν στην χώρα και μετονομάζονται Έλληνες πολίτες».

«Το 2015 κάναμε μία μεγάλη θεσμική τομή για τα παιδιά δεύτερης γενιάς» μεταναστών στην Ελλάδα, «αυτοί που έχουν πάρει ιθαγένεια τα τελευταία χρόνια είναι αυτή η κατηγορία», ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης. Από εκεί και πέρα, δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που «με βάση τα χαρακτηριστικά της άδειας, την νόμιμη, διαρκή παραμονή και απασχόληση στην Ελλάδα δικαιούνται να υποβάλουν τα χαρτιά τους για ιθαγένεια».

«Έχουμε κάνει αρκετές βελτιώσεις και στο σύστημα απόδοσης και στις προϋποθέσεις. Τα νούμερα αυτά (σ.σ. που αναφέρονται από την αξιωματική αντιπολίτευση και μέρος των ΜΜΕ) είναι εξωπραγματικά –το απάντησε ο Αλ. Χαρίτσης. Τα πάντα γίνονται με βάση το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο, που επί ΣΥΡΙΖΑ τείνει να προσομοιάσει με τα αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί είχαμε πάρα πολύ μεγάλες αποκλίσεις και καθυστερήσεις», όπως σημείωσε.

Προσέθεσε ότι «τώρα, κοιτάμε να βελτιώσουμε και τον μηχανισμό, την γραφειοκρατία αυτής της υπόθεσης» και με αφορμή τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν εμπλοκή στελέχους της ΝΔ σε παράνομο κύκλωμα ελληνοποιήσεων τόνισε ότι «δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται επί χρόνια ή να πέφτουν θύματα παρακυκλωμάτων άνθρωποι που δικαιούνται την ιθαγένεια … βλέπετε ότι η ρεμούλα και η μίζα είναι κάτι που τραβάει σαν τον μαγνήτη κάποιους από την ΝΔ».

Για το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από τα χθεσινά αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας της κυβέρνησης προϋποθέτει, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ευρύτερες συναινέσεις. Στην επόμενη Βουλή, θα έχουμε αλλαγές τέτοιες, αποτέλεσμα συναινέσεων είτε της παρούσας είτε της επόμενης Βουλής. Είναι μία ενιαία διαδικασία στην οποία μεσολαβούν οι εκλογές που αναδεικνύουν τους νέους συσχετισμούς σε επίπεδο κοινοβουλίου. Ο βαθμός στον οποίο θα επιτευχθεί αυτό, θα προσδιορίσει και τις αλλαγές στο Σύνταγμα».

«Η αντιπολίτευση προσπαθεί να χωρέσει αυτή την προσπάθεια στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης. Αναδεικνύεται μία πολιτική μιζέρια, μία πολιτική κατώτερη αυτού του εγχειρήματος«, συνέχισε, «εμείς κάναμε αλλού πιο τολμηρά βήματα, αλλού πιο συγκρατημένα, αντιλαμβανόμενοι ότι μία αλλαγή για να “περπατήσει” θέλει μία συναίνεση τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και μέσα στην κοινωνία. Μέχρι τώρα είναι θετικός ο απολογισμός, αν και βεβαίως έχουμε να δούμε πολλά πράγματα ακόμα».

Απέρριψε εξάλλου τις αναφορές μέρους του Τύπου σε «πολιτική ήττα» από την καταψήφιση του άρθρου 30 για την εκλογή Προέδρου και για «διαρροές» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη ρύθμιση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης «δεν μπορούμε να μιλάμε για ήττα όταν ψηφίζουμε σε ένα τέτοιο θέμα, όπου κατ’ εξοχήν κανείς πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι ο βουλευτής πέραν της κατεύθυνσης του χώρου του, ψηφίζει με βάση την συνείδησή του, όπως για την σχέση Εκκλησίας και Κράτους. Δεν θεωρώ ότι υπήρξε “πολιτική ήττα”. Παρότι ήταν ονομαστική η ψηφοφορία, δεν γνωρίζω ακριβώς τι έκανε ο κάθε βουλευτής, ούτε το έχω δει στα μέχρι τώρα ρεπορτάζ», αλλά, όπως τόνισε «το βασικό άρθρο για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους υπερψηφίστηκε με 151 ψήφους».

«Δεν είχαμε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας … Ο κάθε βουλευτής κρίνεται από τους ψηφοφόρους του και τον κόσμο της Αριστεράς, είναι υγιές και ωφέλιμο … από εκεί και πέρα, ο καθένας δικαιούται να κάνει τις παρατηρήσεις του και να βγάζει τα συμπεράσματά του», προσέθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην συμφωνία με τις τράπεζες για τον τρόπο ρύθμισης των κόκκινων δανείων ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. «Κάναμε ένα βήμα για να ξεφύγουμε από την προηγούμενη κατάσταση που πραγματικά δημιουργούσε προβλήματα». Θύμισε ότι «πριν μπούμε στα μνημόνια, γίνονταν αρκετές δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί σε κατοικίες, δεν ήταν κάτι που ξαφνικά προέκυψε ως αποτέλεσμα της κρίσης. Βεβαίως, πολλά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας και σωστά είχαν μπει προστατευτικές δικλίδες. Επανερχόμαστε σε μία κατάσταση (στον καπιταλισμό ζούμε, με συγκεκριμένους κανόνες και για την ιδιοκτησία και για τον ρόλο των τραπεζών) όπου δίνεται το βάρος -και είναι το νέο στοιχείο- στην δυνατότητα του δανειολήπτη να επιδοτηθεί για να αποπληρώσει την δόση του, μέχρι 33%, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι στιγμής. Για μία σειρά αδύνατα, λαϊκά νοικοκυριά, και προστατεύεται η κατοικία τους και τους δίνεται η δυνατότητα, ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια, να επιδοτηθεί από το κράτος, έτσι ώστε να μειωθεί κάποια στιγμή και το δάνειο, να αποκτήσουν ένα σπίτι “καθαρό”. Είναι ένα νέο ποιοτικό στοιχείο. Επιβεβαιώνεται, με τα όρια που μπήκαν, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών για πρώτη κατοικία, φτωχά νοικοκυριά, προστατεύεται».

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε, στην αρχή της συνέντευξης, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη όπου έγινε μία αποτίμηση της όλης περιόδου που προηγήθηκε, των αποτελεσμάτων, των πολύ σημαντικών ψηφοφοριών, που εντάσσονται στον σχεδιασμό της μάχης των Ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου. «Σε κοινωνικό επίπεδο έχουμε ήδη δει σε πολύ μεγάλο βαθμό την συσπείρωση δυνάμεων που σε προηγούμενους χρόνους εκφράζονταν πολιτικά μέσα από άλλα πολιτικά σχήματα, ιδιαίτερα της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επιδιώκουμε να βάλουμε την βάση για την διαμόρφωση ενός αριστερού, προοδευτικού πόλου που θα αποτελείται από δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και της ευρύτερης κεντροαριστεράς», όπως σημείωσε.

«Σκόπιμα», συνέχισε, «αυτή η προσπάθεια μεταφράζεται, από ανθρώπους κυρίως έξω από τον δικό μας χώρο, ως μία προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι μία προσπάθεια συνάντησης της Αριστεράς, σε προγραμματική βάση, με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, ώστε ο καθένας, στο πλαίσιο ενός προοδευτικού “αστερισμού” κομμάτων, κινήσεων και πολιτικών προσώπων, θα διαμορφώσει μία εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την νέα φάση. Το έχει ανάγκη η Ευρώπη, πολύ περισσότερο η Ελλάδα, που βγαίνει από τα μνημόνια μετά από τόσα χρόνια. Συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα και είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον ως προς την διακήρυξη του κόμματός μας, αλλά και την διαμόρφωση της λίστας του ευρωψηφοδελτίου, θα υπάρχει μία αντανάκλαση όλων αυτών των συζητήσεων και διεργασιών».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/575777826&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL