Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλ. Τσίπρα - Απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στην Ακροδεξιά *Με τη συμμετοχή του προέδρου και του γραμματέα του κόμματος οι πρωτοβουλίες / Πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ για διαμόρφωση προοδευτικού πόλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλ. Τσίπρα - Απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στην Ακροδεξιά *Με τη συμμετοχή του προέδρου και του γραμματέα του κόμματος οι πρωτοβουλίες / Πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ για διαμόρφωση προοδευτικού πόλου

Σε «ράγες» μπαίνει η υλοποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση του αριστερού - προοδευτικού πόλου απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στην Ακροδεξιά, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Το θέμα αυτό απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που συνεδρίασε χθες για πάνω από τέσσερις ώρες υπό τον Αλ. Τσίπρα. Όπως ανέφεραν κομματικές πηγές, κεντρικό θέμα στην ατζέντα ήταν ο διάλογος με τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και κατευθύνσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως ο ρόλος που έπαιξε η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία λειτούργησε ως καταλύτης για την ουσιαστική δημιουργία πεδίου ουσιαστικού και συντεταγμένου διαλόγου μεταξύ αυτών των δυνάμεων, με προοπτική τη συγκρότηση ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή με τη συμμετοχή τόσο του προέδρου όσο και του γραμματέα του κόμματος. Οι κινήσεις αυτές θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Το στίγμα και η πολιτική πυξίδα που θα δοθούν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αντίθεση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στην Ακροδεξιά.

Πρώτη αποτύπωση αυτών των πρωτοβουλιών αναμένεται στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές. Εξάλλου, τέλος Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές Μαρτίου προγραμματίζεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα καταλήξει στη διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Ικανοποίηση για το σύνταγμα

Ταυτόχρονα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπερψήφιση των προτάσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η Πολιτική Γραμματεία χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως θετική αυτή την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές, τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους αλλά και τη σειρά αλλαγών σε προοδευτική κατεύθυνση.

Δ. Τζανακόπουλος: Αντιθεσμικό παιχνίδι της Ν.Δ. με τον Πρόεδρο

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμιζε πως κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής φάσης για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή αναδείχτηκαν με τον πιο σαφή τρόπο οι βαθιές ιδεoλογικές και πολιτικές διαφορές που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία. «Διαφορές που αφορούν τους ίδιους τους αξιακούς πυρήνες των δύο κομμάτων και σκιαγραφούν μια καθαρή κοινωνική και πολιτική αντίθεση που περιγράφεται από το δίπολο λαός - ελίτ» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «αντιθεσμικό παιχνίδι» με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η βούληση της Ν.Δ. είναι να μην προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρική εκλογή του 2020.

«Προφανώς έχει τάξει τη θέση σε πρόσωπο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ ή σε κάποιον ευνοούμενο του παλιού καθεστώτος» ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος και παρατήρησε πως «πρόκειται για πρωτοφανή συναλλαγή στα χρονικά της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας». Ταυτόχρονα, κάλεσε ξανά τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώσει ότι θα στηρίξει τον νυν Πρόεδρο στην επόμενη εκλογή. «Τα σενάρια αυτά θα τελειώσουν άπαξ διά παντός αν η Ν.Δ. επιλέξει να κάνει αυτή την επιλογή, η οποία συμβαδίζει και με τη θεσμική συνέπεια και τη θεσμική σοβαρότητα που πρέπει να έχει η αξιωματική αντιπολίτευση» επισήμανε.

Επιπλέον υπογράμμισε πως ο ομολογημένος στόχος της Ν.Δ. είναι να δημιουργήσει όρους για διορισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «καταστρατηγώντας έτσι το ίδιο το πνεύμα του συντάγματος, που επιτάσσει την επιδίωξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων όταν πρόκειται για την εκλογή του ΠτΔ, που αποτελεί και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος».

«Μόνο που ο κ. Μητσοτάκης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ο λαός θα ρίξει στα αζήτητα τα σχέδιά του, όπως στα αζήτητα έριξε και το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης πριν από λίγα χρόνια» επισήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL