Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (κάνει πως) δεν άκουσε τις "βόμβες" Τσουκάτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (κάνει πως) δεν άκουσε τις "βόμβες" Τσουκάτου

Η «βόμβα» που έριξε Θ. Τσουκάτος στην τελευταία δίωρη λεπτομερή κατάθεσή του, ότι μόνο «το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρείες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές» και «δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρείες» έκανε εκκωφαντικό πάταγο. Όμως στη Χαρ. Τρικούπη... δεν άκουσαν και δεν σχολίασαν τίποτα.

Σε μια περίοδο που το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιχειρεί να αντιστρέψει τις αρνητικές δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών, η υπόθεση διαφθοράς, που το στοιχειώνει και υπό τη νέα μορφή του, επανέρχεται στο προσκήνιο έπειτα από τόσα χρόνια και έρχεται να λειτουργήσει ως «απάντηση» στο ίδιο το κόμμα που επί μήνες αναζητεί «εξωτερικούς εχθρούς» στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει την καταβαράθρωσή του.

Στη Χαρ. Τρικούπη απέφυγαν να σχολιάσουν με το επιχείρημα ότι «η εκκρεμούσα δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και δεν θα παρέμβουμε», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλος Χρηστίδης. Πρόσθεσε ότι για το ζήτημα αυτό το ΠΑΣΟΚ είχε τοποθετηθεί όταν είχε προκύψει και πως «δεν θα κάνουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Κανένα σχόλιο δεν έκανε ούτε ο Κ. Σημίτης. Για εκείνον ο Θ. Τσουκάτος είπε ότι δεν γνώριζε για το επίμαχο ποσό του ενός εκατ. μάρκων της Siemens που μπήκαν στα “μαύρα ταμεία” του ΠΑΣΟΚ το 1999, κατά την κατηγορία, για να διατεθούν σε δωροδοκίες για τη σύμβαση «8002» με τον ΟΤΕ  (υπόθεση για την οποία είναι κατηγορούμενος), αλλά και πως δεν υπήρχε πρωθυπουργός που να μη γνώριζε για τις ιδιωτικές επιχορηγήσεις των κομμάτων. Ήταν ένα καθεστώς το οποίο «κανείς δεν ήθελε να ερευνηθεί. Ούτε το κόμμα μου, ούτε κανένα άλλο κόμμα».

Σπόντα Καρχιμάκη

Πάντως, ο «παπανδρεϊκός» Μιχ. Καρχιμάκης έσπευσε να δηλώσει (ΕΡΑ) πως «ό,τι έγινε, έγινε την περίοδο που πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ο Γ. Παπανδρέου» και πως «κανείς δεν συμφωνεί με αυτά τα φαινόμενα, η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

«Αντεπίθεση» επιχείρησε ο Λ. Γρηγοράκος δηλώνοντας (ρ/σ Alpha) ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την αυτοκριτική του, έφτασε μέχρι τη διάλυση» και τώρα ζητάει πάλι την ψήφο της κοινωνίας ως ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Όλα αυτά τα στοιχεία για τους κλεπτο-κράτες του ΠΑΣΟΚ έχουν πάει στον εισαγγελέα» πρόσθεσε.

Λειτουργούν ακόμα

«Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρείες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρείες». «Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, μας έχει δεσμεύσει ο κώδικας εχεμύθειας, γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους». «Συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές από αυτές και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια που έχουν για δημόσιες σχέσεις». «Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο... Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο και το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα». Αυτές ήταν μερικές από τις βασικές αναφορές του Θ. Τσουκάτου στην προχθεσινή απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Οργή για το κόμμα του

Με έκδηλο θυμό και πικρία αναφέρθηκε στο κόμμα του, η ηγεσία του οποίου, όπως είπε, όχι μόνο δεν τον στήριξε, αλλά δεν είπε καν την αλήθεια όταν ο ίδιος ενημέρωσε για το θέμα που προέκυψε με το επίμαχο ποσό:

«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο», «έκαναν μια γενική δήλωση και ο τότε εκπρόσωπος κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος, καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν, θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση, γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας», είπε.

Έρχονταν σε μετρητά

Παραδέχθηκε πως έκανε παρανομία με την παραλαβή του επίμαχου ποσού (1 εκατ. μάρκα), και μάλιστα μέσω παρένθετων προσώπων και λογαριασμών του εξωτερικού, αλλά σχολίασε ότι «οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν πρακτική. Δεν το έκανα εγώ πρακτική, υπήρχε». Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, το σύνηθες ήταν οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις από εταιρείες «να μας έρχονται με μετρητά στο ΠΑΣΟΚ».

Η επαφή με Χριστοφοράκο

Ο Θ. Τσουκάτος είπε πως η πρώτη επαφή του με τον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση Μιχ. Χριστοφοράκο έγινε μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ, στις 2.4.1997 και συνολικά τον συνάντησε τρεις φορές. Ο άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής Siemens από την πρώτη γνωριμία τους ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ και τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15.12.1998 σε δόσεις, «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απ’ έξω, και τα κατέβαζα στο ταμείο...».

Ο Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ "ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ"

"Η κ. Γεννηματά δεν έχει την παρρησία να ζητήσει έστω μια συγγνώμη απ’ τον λαό"

"Ποια διαφάνεια και εξυγίανση για τα οικονομικά της Ν.Δ. τολμά να επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης όταν ένας επιχειρηματίας και μεγαλοεκδότης πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της" ρωτάει δηκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Παρά τις αποκαλύψεις αυτές, η κ. Γεννηματά από χθες όχι μόνο δεν έχει πει κουβέντα, αλλά δεν έχει την παρρησία να ζητήσει έστω μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το πάρτι διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και το πολιτικό σύστημα σε πλήρη απαξίωση» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ότι «αντίστοιχη αφωνία, φυσικά, για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ακόμη δεν έχει εξηγήσει ποια ακριβώς διαφάνεια και εξυγίανση τολμάει να επικαλείται για τα οικονομικά της Ν.Δ., όταν ένας επιχειρηματίας και μεγαλοεκδότης πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων της».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «τα δώρα, οι μίζες και οι υπόγειες χρηματοδοτήσεις των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος φυσικά προστίθενται στα δυσθεώρητα χρέη τους από τα θαλασσοδάνεια, άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη κανείς τους δεν έχει εξηγήσει πώς και πότε θα ξεπληρώσουν».

Σχολίασε ότι αυτές οι πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος «είναι αρκετές για να εξηγήσουν τη δυσθυμία τους στην αρχή της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν με υπεκφυγές και προφάσεις μεθόδευαν την υπονόμευση της διαδικασίας με προφανή στόχο να μην αλλάξει το κατάπτυστο άρθρο 86 του συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL