Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Δεσμεύεται για την κατεύθυνση της αναθεώρησης η επόμενη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεσμεύεται για την κατεύθυνση της αναθεώρησης η επόμενη Βουλή

Η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι αναθεωρητέες διατάξεις, όπως γνωμοδότησε χθες η Ολομέλεια της Βουλής. Έτσι έγινε ένα αποφασιστικό πολιτικό βήμα για να πέσει στο κενό το σχέδιο της Ν.Δ. (στο οποίο χθες συνήργησε και το ΠΑΣΟΚ μέσω του Ευάγγελου Βενιζέλου) να υφαρπάξει από την παρούσα Βουλή 180 ψήφους για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. θέλει να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί, προκειμένου να πάρει 180 ψήφους, ώστε, αν γίνει κυβέρνηση, να μπορεί να συγγράψει το άρθρο χωρίς συναίνεση και στηριζόμενη μόνο στην τότε κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να διεξάγονται έξι ψηφοφορίες στη Βουλή (μία ανά μήνα) και, αν δεν προκύπτει συναίνεση των κομμάτων, να γίνεται εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Αντίθετα η Ν.Δ. δεν επιδιώκει συναίνεση, προτείνοντας εκλογή του Προέδρου με μόνο την κυβερνητική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα προτείνει τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή με 200 ψήφους, με 180 ψήφους και μετά με 150 ψήφους.

Κατά πλειοψηφία

Τυπικά, η χθεσινή απόφαση της Βουλής αφορά τη μορφολογία και το περιεχόμενο των προτάσεων των κομμάτων στο ψηφοδέλτιο. Όμως ουσιαστικά αποτελεί τη δέσμευση της επόμενης Βουλής, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις του, που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα, έχει αναγράψει και το περιεχόμενο των νέων διατάξεων.

Η απόφαση ελήφθη δι’ εγέρσεως και κατά πλειοψηφία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων) να απέχουν. Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει μία "γνωμοδότηση" και προσδιόρισε το πολιτικό της εύρος.

"Αφορά το δικαίωμα ενός εκάστου κόμματος να περιγράφει κάτω από τα άρθρα την κατεύθυνση της διάταξης και βεβαίως μέσα από αυτήν την περιγραφή να τεκμηριώνει και την ανάγκη μιας δεσμευτικότητας" υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης και τόνισε ότι "η αναγραφή της κατεύθυνσης δίνει την αίσθηση, τη διάθεση και τη γραμμή της σχετικής δέσμευσης. Εάν επ’ αυτού η Βουλή αποφανθεί, αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο θα ληφθεί υπ’ όψιν τους".

Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ: Προσδιορίζουμε μόνο τον αριθμό του άρθρου

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν. "Εγώ προτίθεμαι να ψηφίσω -ας πούμε- πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόμματος, αναφερόμενος μόνον στον αριθμό της διάταξης κατ’ ανάγκη, χωρίς να λαμβάνω υπ’ όψιν αυτό που εισάγετε απαράδεκτα, δηλαδή την κατεύθυνση" τόνισε ο Ε. Βενιζέλος. Από τη Ν.Δ. οι Κώστας Τσιάρας και Κώστας Τζαβάρας φώναζαν να μη γίνει καμία ψηφοφορία. "Δεν υπάρχει περίπτωση η Ολομέλεια, που είναι το μόνο όργανο που δεν μπαίνει ούτε σε διοικητική ούτε σε δικαστική αίρεση, να μην έχει το δικαίωμα να έχει μία άποψη για το πώς θα είναι το ψηφοδέλτιο με τις κατευθύνσεις" απάντησε ο Ν. Βούτσης.

"Είναι πολιτικά τα ζητήματα. Τίθεται το θέμα με μία πιο light εκδοχή, σε σχέση με το πώς θα είναι συγκροτημένα τα ψηφοδέλτια" σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ανακοινώνοντας ότι δεν θα μετάσχει στην ψηφοφορία.

Φ. Γεννηματά: "Τζογαδόρικη διάθεση"

"Παίζεται ένα κρυφτό πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις", επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: "Τι ακούμε; ‘Ψηφίζω τα δικά σου. Όχι, μην ψηφίσεις τα δικά μου. Ψήφισε μόνο τα δικά σου. Και πού ξέρεις τι θα προτείνω; Εγώ μπορεί να μπλοφάρω. Τα βλέπω. Δεν με νοιάζει, πρότεινε ό,τι θες εσύ. Εγώ θα κάνω αυτό που θέλω και θα το πετύχω μόνος μου’. Και βέβαια, δυστυχώς, δεν πρόκειται για έναν διάλογο πολιτικής επιθεώρησης ούτε για έναν διάλογο από χαρτοπαικτική λέσχη. Δυστυχώς, είναι η οδυνηρή ιστορία της συνταγματικής αναθεώρησης σε σκηνοθεσία και εκτέλεση ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Με αυτή τη φθηνή λογιστική, με αυτή τη σχεδόν τζογαδόρικη διάθεση προσεγγίζουν οι πρωταγωνιστές του ψεύτικου δικομματισμού αυτό το ιστορικό αναθεωρητικό εγχείρημα".

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Υπέρ της δεσμευτικότητας έχουν ταχθεί συνταγματολόγοι που επικαλέστηκε η Ν.Δ.

*Ο Πέτρος Παραράς έγραψε ότι "η δεύτερη Βουλή δεσμεύεται και ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων" *Ο Ξ. Κοντιάδης αρθρογράφησε ότι "οι δύο Βουλές συμμετέχουν επί ίσοις όροις στην αναθεωρητική διαδικασία και συγκαθορίζουν το περιεχόμενο της αναθεώρησης"

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της δεσμευτικότητας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι "στην αναθεώρηση του ’85 το κρίσιμο θέμα ήταν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, και η κατεύθυνση ήταν ότι αυτές πρέπει να μειωθούν. Από εκεί και μετά στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης που έδινε η πρώτη Βουλή, η δεύτερη Βουλή μπορούσε πράγματι να εξειδικεύσει πόσες αρμοδιότητες θα ήταν αυτές που θα πρέπει να περιοριστούν. Τι δεν θα μπορούσε να κάνει; Να αυξήσει τις αρμοδιότητες, δηλαδή, να στραφεί προς μια άλλη, αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που εξειδικεύτηκε από την πρώτη".

Μάλιστα ο Γ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε ότι δύο από τους επτά συνταγματολόγους, τους οποίους παρουσίασε την Τρίτη η Ν.Δ. να τάσσονται κατά της δεσμευτικότητας, έχουν αρθρογραφήσει υπέρ της δεσμευτικότητας! Ο Πέτρος Παραράς έγραψε ότι "η δεύτερη Βουλή δεσμεύεται και ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων. Με την αντίθετη εκδοχή, το βάρος της Αναθεωρήσεως πέφτει αποκλειστικά στη δεύτερη Βουλή, δηλαδή σε μία και μόνο Βουλή, κάτι που είναι έξω από την εκτεθείσα φιλοσοφία του άρθρου 110, οπότε γεννάται το ερώτημα, τι χρειάζεται το σύστημα της διπλής Βουλής;".

"Είναι αυτός που κατεξοχήν έθεσε στη θεωρία το ζήτημα της δέσμευσης της δεύτερης Βουλής από την πρώτη. Ο Π. Παραράς μάλιστα υπερακοντίζει. Λέει ότι δεν δεσμεύει μόνο η κατεύθυνση αλλά και το περιεχόμενο" σχολίασε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Και ο Ξενοφών Κοντιάδης έχει γράψει ότι "αντίθετα, η νέα άποψη υποστηρίζει ότι οι δύο Βουλές συμμετέχουν επί ίσοις όροις στην αναθεωρητική διαδικασία και συγκαθορίζουν το περιεχόμενο της αναθεώρησης".

"Είμαστε ενώπιον ενός ψευδοπροβλήματος. Δεν υπάρχει θέμα δεσμεύσεως της Αναθεωρητικής Βουλής από την προτείνουσα Βουλή. Αυτό είναι η επένδυση που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του ανασφάλεια" εκτίμησε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL