Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Στέλιος Παππάς: / Στέλιος Παππάς: Ξεδιπλώνεται το κουβάρι του σκανδάλου του ιδιωτικού ΟΑΣΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέλιος Παππάς: / Στέλιος Παππάς: Ξεδιπλώνεται το κουβάρι του σκανδάλου του ιδιωτικού ΟΑΣΘ

Θεσσαλονίκη: «Το κουβάρι του σκανδάλου άρχισε να ξεδιπλώνεται και δεν θα σταματήσει εδώ» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς εξερχόμενος από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρτικής εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης του τότε ιδιωτικού Οργανισμού και το «μεγάλο φαγοπότι» που -όπως είπε- γινόταν.

«Φαντάζομαι ότι η έρευνα θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς» ανέφερε και σημείωσε ότι «εγώ είμαι εδώ για να αποτυπώσω τα πράγματα όπως τα βρίσκω από την έρευνα. Δεν θα αντιδικήσω με κανέναν. Αυτοί που θα αντιδικήσουν θα είναι οι σημερινοί μέτοχοι με τους προηγούμενους μετόχους». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ φέρεται να προσκόμισε οικονομικά στοιχεία των παρελθόντων ετών που αποδεικνύουν τη σκανδαλώδη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους πρώην διοικούντες και μετόχους του «ιδιωτικού» ΟΑΣΘ.

Τι ερευνά ο εισαγγελέας

Η προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης μετά από μήνυση που κατέθεσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον Άρειο Πάγο. Ερευνώνται αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως απάτη, υπεξαίρεση και απιστία, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, και μπαίνουν στο στόχαστρο τουλάχιστον τρεις πράξεις προηγούμενων διοικήσεων του ΟΑΣΘ που φέρουν «οσμή» σκανδάλου. Η μία αφορά την εκποίηση 399 λεωφορείων έναντι συνολικού τιμήματος μόλις 860.000 ευρώ, όταν το κόστος αγοράς τους ήταν 42,3 εκατ. ευρώ, η δεύτερη τα 1,3 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρεται να εισέπραξε ο «ιδιωτικός» ΟΑΣΘ από κατάπτωση εγγυητικών επιστολών της ΕΛΒΟ Α.Ε. και αντί το ποσό αυτό να το εμφανίσει στα έσοδα του Οργανισμού, το εμφάνισε ως «αποθεματικό ειδικής χρήσης», με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιωθεί το ισόποσο που του κατέβαλε ως αντισταθμιστική καταβολή. Η τρίτη έχει να κάνει με τον ειδικό αποθεματικό λογαριασμό αποσβέσεων για τη μελλοντική ανανέωση του στόλου, ο οποίος εμφάνιζε 48,8 εκατ. ευρώ, αλλά είχε μόλις 614 ευρώ!

Στη μήνυση του υπουργείου Μεταφορών επισημαίνεται ότι βάσει του νόμου απαγορευόταν οι μέτοχοι να εισπράττουν μέρισμα στην περίπτωση που δεν τηρούνταν το ειδικό αποθεματικό αποσβέσεων, κάτι που δεν έγινε, αφού τα μερίσματα μοιράζονταν μέχρι το τέλος του ιδιωτικού ΟΑΣΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL