Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Καρλ Χαιντς Ροθ, ιστορικός: / Καρλ Χαιντς Ροθ, ιστορικός: Η Γερμανία χρωστάει 190 δισ. στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρλ Χαιντς Ροθ, ιστορικός: / Καρλ Χαιντς Ροθ, ιστορικός: Η Γερμανία χρωστάει 190 δισ. στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: "Τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από πλευράς Γερμανίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι 700 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά δεν είναι ούτε το 0,1% από εκείνα που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα" τόνισε ο Γερμανός ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροθ, ο οποίος είναι ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου "Η οφειλή των Επανορθώσεων: Υποθήκες της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη".

Το βιβλίο των Καρλ Χάιντς Ροθ και Χάρτμουτ Ρούμπνερ (επίσης ιστορικός) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το βράδυ της Δευτέρας στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Χθες αντίστοιχη εκδήλωση έγινε στην Κατερίνη και σήμερα το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στο Δίστομο της Λιβαδειάς και στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως τονίστηκε, το βιβλίο αποτελεί «σταθμό στον αγώνα της Ελλάδας για ηθικοπολιτική και ιστορική δικαίωση» και «δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση για το ζήτημα των επανορθώσεων και τις ελληνογερμανικές σχέσεις».

Η ελληνική απαίτηση στέκει νομικά

Πρόκειται για ένα επιστημονικό σύγγραμμα, αποτέλεσμα πολυετούς και ενδελεχούς έρευνας των δύο Γερμανών ιστορικών, οι οποίοι και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία χρωστάει στη χώρα μας 190 δισ. ευρώ. «Έχουμε συγκρίνει όλες τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς. Έχουμε συγκρίνει τα χρήματα που έχει πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και διαπιστώνουμε ότι η Γερμανία χρωστάει 190 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα" τόνισε χαρακτηριστικά ο Καρλ Χάιντς Ροθ. Απαντώντας σε ερωτήσεις, εξήγησε ότι το ποσό αυτό προκύπτει από τις καταστροφές των υποδομών, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τα χρήματα που δεν έχουν εισπραχθεί από την καταναγκαστική εργασία. "Η ελληνική απαίτηση στέκει νομικά, είναι δίκαιη και μπορεί να διεκδικηθεί" τόνισε σε άλλο σημείο.

Τεκμηριωμένη η έκθεση της ΔΚΕ

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, που επισήμανε την υλική και ηθική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων για την έκδοση αυτού του βιβλίου από την εθελοντική ομάδα δράσης «Ο Τόπος μου» της Πιερίας. «Πιστεύω ότι τις προσεχείς ημέρες που θα έρθει η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (...) Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι μια τεκμηριωμένη έκθεση από άποψη νομική, ιστορική και διπλωματική» δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «όσοι αποστασιοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή για διάφορους λόγους και δεν ψήφισαν την έκθεση να αλλάξουν στάση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL