Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Μάχη για να σταματήσει η επέλαση Δεξιάς - Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχη για να σταματήσει η επέλαση Δεξιάς - Ακροδεξιάς

Ως πεδίο στο οποίο θα συγκρουστούν οι δυνάμεις της προόδου με τις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις προσδιορίζει η κυβέρνηση τις ευρωεκλογές, εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης και η νέα ταυτότητα που έχει προσλάβει το κόμμα του θα πάρουν το πολιτικό μήνυμα που τους αρμόζει. Με αυτόν τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου απαντά παράλληλα και στον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που προσδοκά ο πρόεδρος της Ν.Δ. να έχουν οι ευρωεκλογές υπέρ του.

“Οι ευρωεκλογές”, τόνισε (ρ/σ news247) ο Δ. Τζανακόπουλος, “θα είναι μια μάχη σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τη μεριά των δυνάμεων της προόδου, για να σταματήσει η επέλαση δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων της φύρας της Ν.Δ., της νέας Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, του κ. Γεωργιάδη, του κ. Σαμαρά και διαφόρων άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων που ευδοκιμούν πλέον στη νέα Ευρώπη”.

Έφερε ως παράδειγμα τις ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, το ΑfD στη Γερμανία και στην Ολλανδία. “Θα είναι”, υπογράμμισε, μια μάχη των δυνάμεων της προόδου απέναντι στη νέα συμμαχία Δεξιάς και Ακροδεξιάς και εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει και το πολιτικό μήνυμα που αρμόζει στη νέα πολιτική ταυτότητα την οποία οικοδομεί για τον εαυτό του και για το κόμμα του”.

Ατόπημα Βέμπερ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άφησε αναπάντητη και την προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να “εμφανίζεται σήμερα ως υπερασπιστής μιας πιο ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής” με τις πλάτες του Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ η Ν.Δ. ως κυβέρνηση είχε υπογράψει πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% έως τουλάχιστον το 2031.

Τόνισε σχετικά με τον Μ. Βέμπερ πως “είναι μάλλον ατόπημα να λειτουργεί ως πολιτικός ατζέντης του κ. Μητσοτάκη και όχι ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, να συσχετίζει άνοιγμα διαπραγματεύσεων με το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση στην Ελλάδα”. “Αυτό είναι μια κακή αρχή για τον κ. Βέμπερ” πρόσθεσε.

Ο Δ. Τζανακόπουλος είπε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ανύπαρκτη δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το «καρότο», που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ποτέ, για να υλοποιηθεί το “μαστίγιο”, δηλαδή ένα πρόγραμμα “των πιο σκληρών, μνημονιακού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται, ούτως ή άλλως, στην πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη”.

Δ. Παπαδημούλης: Μειώνεται η ψαλίδα

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης παρατηρούσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι η μείωση της ψαλίδας φαίνεται πια και στις δημοσκοπήσεις και πως ζητούμενο για τους πολίτες που επιλέγουν πρόοδο είναι η επιτάχυνση της συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας και στην Ελλάδα.

“Ήδη βλέπω τα σημάδια μιας αυξανόμενης επανασυσπείρωσης πολιτών, που είχαν πάρει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ” είπε τονίζοντας ότι οι ευρωεκλογές είναι “οι πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών, όπου θα κριθεί αν η Ευρώπη θα πάει μπροστά ή αν θα οπισθοδρομήσει, όπως επιδιώκει η ανερχόμενη Ακροδεξιά, αλλά και η ταχεία ‘ορμπανοποίηση’ του ΕΛΚ”.

Ν. ΛΙΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL