Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Μ. Τζούφη: Μικροπολιτικού χαρακτήρα τα επιχειρήματα της ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Τζούφη: Μικροπολιτικού χαρακτήρα τα επιχειρήματα της ΝΔ

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αγρεύσει ψήφους σε ένα σκηνικό, το οποίο έτσι όπως διαμορφώνεται και με αυτού του τύπου τις κραυγές, το μόνο που πριμοδοτεί είναι την ακροδεξιά, ένα κομμάτι της οποίας δυστυχώς στεγάζεται μέσα στη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη σχετικά με την κριτική που ασκεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε μπορεί να προάγει την ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια και αυτός είναι ο τρόπος που βλέπει το θέμα αυτό και το σύνολο της ευρωπαϊκής κοινότητας, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης διαχρονικά θέλει να βρισκόμαστε και να αλληλεπιδρούμε και να συνεργαζόμαστε», είπε η κ. Τζούφη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτηρίζοντας μικροπολιτικού χαρακτήρα τα επιχειρήματα της ΝΔ «με το όραμα προς τις εκλογές, διότι ανασκαλεύοντας αυτού του τύπου τα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει να αγρεύσει ψήφους, δεδομένου ότι σε όλα του τα άλλα στοιχήματα -στο κομμάτι της οικονομικής πολιτικής, στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, της εξόδου της χώρας στις αγορές- πρακτικά και στις προβλέψεις του έχει αποτύχει».

Σχετικά με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία η υφυπουργός παρατήρησε ότι «η επίσκεψη στο Πατριαρχείο και η συζήτηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και για το ίδιο το Πατριαρχείο» και «θα έλεγα ότι ήταν μία ιδιαίτερα πετυχημένη επίσκεψη –και η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να λάβει την ενημέρωση με τις συντεταγμένες διαδικασίες που πάντα υπάρχουν ή να θέσει το θέμα σε ανοιχτό κοινοβουλευτικό διάλογο».

Ερωτηθείσα, εξάλλου, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις τράπεζες για το θέμα των «κόκκινων» δανείων η κ. Τζούφη ανέφερε: «Είναι ένα διαχρονικό θέμα που κληροδοτήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και είναι κάτι όπου θα δώσουμε λύση -και όχι μόνο στο θέμα των "κόκκινων" δανείων, γιατί ταυτόχρονα με αυτό συζητούμε και το θέμα της χορήγησης μαζί με το στεγαστικό επίδομα και του επιδόματος ενοικίου».

«Είναι το κυπριακό μοντέλο το οποίο συζητείται, το οποίο θα πρέπει να γίνει με έναν συμπεφωνημένο τρόπο», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι γίνονται συσκέψεις και διατυπώνονται και αντιρρήσεις από την μεριά των τραπεζών, όμως «θεωρούμε ότι θα βρεθεί εκείνος ο συμβιβασμός και να προστατευτούν οι άνθρωποι που έχουν δάνεια για την πρώτη κατοικία -μικρής και μεσαίου μεγέθους κατοικίες- και από την άλλη μεριά αυτοί που έχουν φορτώσει με "κόκκινα" δάνεια τις τράπεζες θα πρέπει κάποια στιγμή να μπούνε μπροστά στις ευθύνες τους, γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό, η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος».

«Τα καταφέραμε», συνέχισε η κ.Τζούφη, «σε πολύ πιο δύσκολες περιόδους να κρατήσουμε τις τράπεζες, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα και νομίζω ότι με συντεταγμένο και ώριμο τρόπο θα προχωρήσουμε και θα μπορέσουμε να πάρουμε σε συμφωνία που θα γίνει και στο επίπεδο του Eurogroup και τις επιστροφές τις οποίες δικαιούμαστε από τα ελληνικά ομόλογα».

«Ο διάλογος είναι ανοιχτός μέχρι την τελευταία στιγμή»

Με αφορμή, εξάλλου, την κατάληψη που έγινε σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, από φοιτητές που αντιδρούν στην συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας -καθώς, όπως υποστηρίζουν, φαίνεται να προβλέπεται το κλείσιμο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων που λειτουργεί στην Κοζάνη και η διατήρηση μόνο εκείνου που λειτουργεί στα Γρεβενά- η υφυπουργός επισήμανε: «Γίνεται μια μακρά συζήτηση με όλα τα συντεταγμένα όργανα και των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Φαίνεται ότι υπάρχει μία σημαντική συναίνεση τουλάχιστον στο επίπεδο των ακαδημαϊκών μονάδων -με τις όποιες αντιρρήσεις, επιφυλάξεις, μετατροπές, οι οποίες μέχρι την τελευταία στιγμή συζητούνται- για να ενισχύσουμε αυτόν τον χώρο. Μέσα σε αυτόν τον χώρο μπαίνουν και ερευνητικά ινστιτούτα, επομένως προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο λόγος γι' αυτό είναι ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα και στον ευρωπαϊκό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να διασυνδεθούμε με αυτόν τον χώρο».

«Τις αντιρρήσεις με πολύ σοβαρό τρόπο τις ακούμε, τις επεξεργαζόμαστε και βεβαίως η διαβούλευση γίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν μπαίνουμε σε διαδικασία ψήφισης αυτών των τμημάτων και επιτυγχάνονται και οι ευρύτερες συναινέσεις [...] Το πώς θα λειτουργήσουν τα νέα τμήματα, τα προγράμματα σπουδών, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που πάει στις πλάτες της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και από το υπουργείο υπάρχουν οι δεσμεύσεις κι έχει υλοποιηθεί, πριμοδοτείται με πόρους αλλά και με ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσει να προχωρήσει σε αυτό το στοίχημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL