Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Συνεχίζεται η πολυγλωσσία στη ΝΔ: Ο Άδ. Γεωργιάδης αρνείται να... αναγνωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται η πολυγλωσσία στη ΝΔ: Ο Άδ. Γεωργιάδης αρνείται να... αναγνωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία!

Τη διγλωσσία της Ν.Δ. έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέδειξε η δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη πως "εγώ δεν θα δεχόμουν ποτέ τον όρο Βόρεια Μακεδονία" την ώρα που ο στενός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Άγγελος Συρίγος επισήμανε πως "η γειτονική χώρα θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία". Ο Άγγ. Συρίγος χαρακτήρισε μάλιστα τη Συμφωνία ως "μεσοβέζικη λύση", την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ έλεγε ότι " πρόκειται για μια κακή συμφωνία". "Πρόκειται για ένα βαρύτατο θεσμικό ολίσθημα από τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος φαίνεται πως ξεχνά ότι δεν είναι τηλεσχολιαστής, αλλά αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης" σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε τον "κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα".

Ο Άγγελος Συρίγος -υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ Αθήνας- ανέφερε (news247) πως "όχι, δεν στέκεται από άποψη διεθνούς δικαίου η μη αναγνώριση του όρου Βόρεια Μακεδονία". "Κι εμένα μου φαίνεται βαρύ, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε να τη λέμε Βόρεια Μακεδονία. Αυτή είναι μία πραγματικότητα και δεν μπορούμε να απέχουμε από αυτή" πρόσθεσε. Εκτίμησε μάλιστα πως "η χώρα δεσμεύεται από μια διεθνή συμφωνία και πλέον το κόστος απεμπλοκής θα είναι μεγάλο", συμπληρώνοντας πως "οι Σκοπιανοί μετά την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ θα παρακαλούν να βρουν έναν τρόπο να τους απελευθερώσουμε από τη Συμφωνία και να επιστρέψουν στο όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας".

ΣΥΡΙΖΑ: Να τοποθετηθεί ο Μητσοτάκης

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα "είναι η θέση του κ. Γεωργιάδη θέση της Ν.Δ.;", καλώντας τον "Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές", καθώς "οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο ίδιος δεν θα αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως ‘Βόρεια Μακεδονία’ δημιουργούν μείζον θέμα για την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη". Η Κουμουνδούρου τονίζει πως "η δήλωσή αυτή εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την αξιοπιστία της χώρας", καταλήγοντας: "Κατανοούν άραγε τις συνέπειες για την εξωτερική πολιτική της χώρας; Κατανοούν τους κινδύνους που θα μπορούσαν να υπάρξουν για τη χώρα μας σε άλλα ανοιχτά μέτωπα;".

Συν τοις άλλοις, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου (Αlpha) σημείωσε πως "αυτό είναι ένα βαρύτατο ατόπημα από την πλευρά του κ. Γεωργιάδη, γιατί πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς όλοι τον ακούν και διεθνώς με προσοχή. Φανταστείτε τι θα λέγαμε εάν ένας Πρόεδρος της Τουρκίας, έλεγε ‘δεν με ενδιαφέρει τι έχουν υπογράψει οι προηγούμενοι, ας πάμε να τα αλλάξουμε’". Εξέφρασε δε την ελπίδα ο κ. Μητσοτάκης "να πάρει αποστάσεις από αυτές τις δηλώσεις".

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να υποβαθμίσει τη δήλωσή του σε τηλεοπτικό πάνελ διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα: "Δεν πάνε καλά! Είπε μια ανοησία ο Ραγκούσης χθες και την έκαναν ανακοίνωση σήμερα. Κατάντια"...

Ερμηνεία του ΕΛΚ για εσωτερική κατανάλωση

Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού στηλίτευσε την "αρνητική συμφωνία", ανέφερε πως "η Ν.Δ., ως ένα παραδοσιακό φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΛΚ, ξέρει να σέβεται τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, αλλά θα κάνει τα μέγιστα ώστε να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας".

Παράλληλα, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, με τεράστια εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Έλμαρ Μπροκ έδωσε έμφαση "στη σημασία τού να ξεκαθαρίσουμε σαν Ε.Ε. στα Σκόπια ότι η Ιστορία, ο Μέγας Αλέξανδρος, η αρχαία Μακεδονία ανήκουν στην Ελλάδα και καμία αλυτρωτική τάση δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους κατά την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. μετά την επίπονη Συμφωνία των Πρεσπών".

Σύμφωνα με "γαλάζιες" πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερμήνευσε αυτή την τοποθέτηση του Έλμαρ Μπροκ ως "στήριξη της θέσης της Ν.Δ. ότι η γειτονική χώρα θα κριθεί αυστηρά κατά τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. και αν και όποτε χρειαστεί, η Ελλάδα, και τώρα με τη στήριξη του ΕΛΚ, θα μπλοκάρει τη διαδικασία"!

Δ. Παπαδημούλης: Να μιλήσει ο Βέμπερ

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ να μην αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη δημόσια συζήτησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Δεν είναι δυνατόν ένας υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν να μην παίρνει καθαρή θέση" υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας τον (news247) να "ξεκαθαρίσει αν τάσσεται με όλο τον πλανήτη ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ένα ναι ή ένα όχι". "Γιατί", όπως σημείωσε, "όλο το υπόλοιπο ΕΛΚ, με όλη την Κομισιόν και την καγκελάριο Μέρκελ, είναι φανατικά υπέρ του ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως, επίσης, είναι και το 95% τουλάχιστον των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ".

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές εβδομάδες ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν με το ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είχε αποκαλύψει πως "ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού" με τη γειτονική χώρα, ενώ και ο Έλμαρ Μπροκ σημείωνε σε συνέντευξή του πως "η Νέα Δημοκρατία έχει πει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι θα αποδεχόταν μια 'επικυρωμένη' συμφωνία αλλαγής ονομασίας"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL