Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Θετική αποτίμηση της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία από την Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική αποτίμηση της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία από την Αθήνα

Θετικά αποτιμά η Αθήνα τη διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, αφού ο βασικός στόχος επετεύχθη: αποτυπώθηκε η κοινή βούληση των δυο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης και επανεκκίνηση του ειλικρινούς και προγραμματισμένου διαλόγου.

Σκοπός η αποκλιμάκωση της έντασης

"Δεν νομίζω ότι μπορούσε να πάει καλύτερα. Ο σκοπός μας ήταν να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ξαναρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά και προγραμματισμένα" εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως διαπιστώθηκε αυτή η διάθεση εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου. Επισήμανε δε ότι η συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει μία ώρα, διήρκεσε δυόμισι, ενώ υπογράμμισε ότι κατά τη διήμερη παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ρ. Σβίγκου: Σεβασμός του διεθνούς δικαίου

"Εάν ο κ. Ερντογάν θέλει την ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία και την εξομάλυνση των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη, αυτό περνάει μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο" σημείωσε μιλώντας στον Alpha η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου.

Στις Βρυξέλλες η συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ

"Φαίνεται επομένως να παίρνουν σοβαρά την πρόθεσή μας να αρχίσουμε να συζητάμε. Και ακριβώς αυτό συζητήθηκε. Δεν συζητήθηκαν πράγματα στην ουσία. Συζητήθηκε ο προγραμματισμός της συζήτησης" σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος παρουσιάζοντας τα βήματα αυτού του προγραμματισμού.

Πρώτο βήμα θα είναι η συνάντηση των δυο υπουργών Άμυνας με κεντρικό θέμα στην ατζέντα τον τρόπο που θα εφαρμοστούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχουν ήδη ληφθεί. Οι δυο παλιοί γνώριμοι από τη θητεία τους στην ηγεσία των στρατιωτικών επιτελείων, Αποστολάκης και Ακάρ πιθανότατα θα πραγματοποιήσουν τη συνάντησή τους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνει η συνάντηση του γενικού γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών για την καταγραφή των ζητημάτων και τον συστηματικό προγραμματισμό "στη δική μας ύλη, τη διπλωματική", όπως είπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Δεδομένη η βούληση της Ελλάδας για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό

Θα ακολουθήσει ακόμη μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών με ίδια θεματολογία. Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στα θέματα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και μια διερεύνηση για το πού στέκεται αυτή τη στιγμή η τουρκική πλευρά όσον αφορά το Κυπριακό, ιδίως στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στο μεταξύ δεδομένη είναι η βούληση της ελληνικής πλευράς για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. "Διακηρυγμένη η πρόθεσή μας να έχουμε μια λύση που προφανώς θα επανενώσει το νησί χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυήσεις. Αυτό θέλουμε εμείς να προβάλουμε. Τα κεκτημένα του Κραν Μοντανά και του σχετικού πλαισίου Γκουτέρες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Υπογράμμισε επιπλέον τη σχετική πρωτοβουλία από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την ειδική απεσταλμένη του, την Τζένι Χολ Λουτ, επί των σκέψεων της οποίας η Αθήνα θα πρέπει να τοποθετηθεί. Η Τζ. Λουτ αναμένεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για το Λονδίνο.

Δεν είναι διμερές θέμα αμοιβαιότητας η Χάλκη

Στο πλαίσιο της αποτίμησης, στα θετικά προσμετράται η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Χάλκη, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής δεν αποτελεί διμερές θέμα ούτε ζήτημα συναλλαγής. "Δεν είναι διμερές θέμα αμοιβαιότητας το τι γίνεται με τους μουφτήδες, το τι γίνεται στη Χάλκη" επανέλαβε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Στην Αθήνα μάλιστα εκτιμούν ότι μια συμβολική κίνηση ιστορικής σημασίας, όπως η επαναλειτουργία της σχολής, θα μπορούσε να την κάνει μόνο ο Πρόεδρος Ερντογάν. Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα ότι η Χάλκη έχει έναν ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό για την εμβέλεια πρώτα απ’ όλα της Ορθοδοξίας, αλλά και τη σημασία που έχει για την Τουρκία να φανεί ότι μπορεί να συνυπάρξει το Ισλάμ με τον Χριστιανισμό, αλλά και ότι η Τουρκία είναι ένα σύγχρονο κράτος που αποδέχεται και προστατεύει τα δικαιώματα.

"Δεν συσχέτισε σε κανένα σημείο ο πρωθυπουργός μας με δικές μας υποχρεώσεις την ενδεχόμενη επαναλειτουργία της Χάλκης. Απλώς επεσήμανε την ιστορική σημασία που θα έχει και τα οφέλη που όχι μόνο η δική μας πλευρά, αλλά και η άλλη μπορεί να έχει από κάτι τέτοιο" είπε ο Γ. Κατρούγκαλος. Στο μεταξύ σημαντική χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ την παρουσία του εκπροσώπου της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στη Χάλκη.

Φαιδρή η στάση της Ν.Δ.

Για "φαιδρή στάση" της Ν.Δ. σχετικά με την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία "πριν καν πάει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία, αλλά και ενώ βρισκόταν εκεί". "Ο Κ. Μητσοτάκης προεξόφλησε τα αρνητικά της επίσκεψης, ενώ ήταν μάλιστα εκεί ο πρωθυπουργός μίλησε για μια κακά προετοιμασμένη επίσκεψη" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι "συνεχώς βλέπουμε τη Ν.Δ. σε σοβαρά εθνικά ζητήματα να κρατάει μια στάση η οποία υπαγορεύεται από τα καθαρά μικροπολιτικά της συμφέροντα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL