Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Σπάνια περίπτωση αναθεώρησης προς τα πάνω η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπάνια περίπτωση αναθεώρησης προς τα πάνω η Ελλάδα

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δύο έτη προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις συνολικές προοπτικές σε επίπεδο Ευρωζώνης και Ε.Ε.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται από την Επιτροπή στα “επεκτατικά” δημοσιονομικά μέτρα (δηλαδή στην αύξηση των δημόσιων δαπανών) που έλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Αυτό φαίνεται να “σώζει” την Ελλάδα, την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία) μετριάζουν τις αποδόσεις τους λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που πηγάζει τόσο από εξωτερικούς, γεωπολιτικούς παράγοντες όσο και από εσωτερικούς (Brexit και Ιταλία).

2,2% το 2019, 2,3% το 2020

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις “ενδιάμεσες” οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να φτάσει, από το 2% το 2018, στο 2,2% το 2019 και στο 2,3% το 2020. Το περασμένο φθινόπωρο, η Επιτροπή προέβλεπε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει σταθερή στο 2% του ΑΕΠ.

Επιβράδυνση στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, από το 1,9% του ΑΕΠ το 2018, στο 1,3% το 2019 και στο 1,6% το 2020, καθώς και στην Ε.Ε., από 1,9% του ΑΕΠ το 2018, στο 1,5% και 1,7% αντιστοίχως.

Τα μέτρα τόνωσαν την ιδιωτική κατανάλωση

Η Ελλάδα είναι μία από τις “σπάνιες” περιπτώσεις χωρών για τις οποίες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη για τα επόμενα έτη έχουν αναθεωρηθεί “ελαφρώς προς τα πάνω” δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατά την παρουσίαση των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων στις Βρυξέλλες. Όπως εξήγησε ο Γάλλος επίτροπος, οι προηγούμενες, πιο συντηρητικές προβλέψεις της Επιτροπής το φθινόπωρο βασίζονταν στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τη “σφικτή” δημοσιονομική πολιτική, κάτι που θα οδηγούσε σε μειωμένη ιδιωτική κατανάλωση. Αυτό, είπε, άλλαξε με το πακέτο “επεκτακτικών” μέτρων που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση μετά την πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών και που συνυπολογίστηκε για τις πιο “φιλόδοξες” προβλέψεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η συνολική ζήτηση στην Ελλάδα τονώθηκε κυρίως από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από την αύξηση της απασχόλησης. Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είχε σχεδόν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τη κρίση, περί τα τέλη του 2018 και πως η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη το 2019.

Βελτίωση της αγοράς εργασίας

Για την αγορά εργασίας η Επιτροπή επισημαίνει ότι βελτιώνεται σταθερά, καθώς η ανεργία μειώθηκε στο 18,6% τον Οκτώβριο του 2018, από 21% το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, σημειώνεται πως “η ανάπτυξη της πλήρους και εξαρτώμενης απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ η μερική απασχόληση και η αυτοαπασχόληση παραμένουν υποτονικές”.

Μοχλός ανάπτυξης οι εξαγωγές

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι “ο κύριος μοχλός ανάπτυξης κατά το 2018” ήταν οι καθαρές εξαγωγές, οι οποίες, αν και ελαφρώς μετριασμένες, θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία και τη φετινή χρονιά. Σε ό,τι αφορά δε τις επενδύσεις, αναφέρεται πως παρέμειναν συγκρατημένες σε σύγκριση με το 2017, τουλάχιστον εν μέρει, καθώς στον τομέα των ακινήτων οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL