Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ευ. Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: / Ευ. Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Σοβαρευτείτε, οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests και πιάνουν τους στόχους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: / Ευ. Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων: Σοβαρευτείτε, οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests και πιάνουν τους στόχους

«Ήταν δική μας επιλογή» να σταλεί η επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για υποτιθέμενη παρέμβαση της Ε.Ε. προκειμένου το τίμημα να μην συμφωνηθεί στα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με αφορμή τη διαστρέβλωση των δηλώσεων του Γιάννη Δραγασάκη για τις τράπεζες, συνέστησε «σοβαρότητα» και υπογράμμισε ότι «όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν» στην ευόδωση των σχεδιασμών των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων ώστε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

«Όταν ο κ. Δραγασάκης κάνει μια συζήτηση, δεν μπαίνουμε στην ουσία που ανέλυσε πώς βλέπει η κυβέρνηση το θέμα και με ποιο πλαίσιο θα συνεχίσουμε, αλλά λέμε ότι έχουν πρόβλημα οι τράπεζες» σημείωσε ο Ευ. Τσακαλώτος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Υπενθύμισε δε ότι οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests και «πιάνουν» τους στόχους. «Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να προσπαθήσουν να δανείζουν στην πραγματική οικονομία και όλοι έχουν ευθύνη να συμβάλουν σε αυτό» πρόσθεσε.

Δηκτική παρέμβαση

«Στα δικά σας σκάνδαλα χάναμε πραγματικά λεφτά, το δικό μας 'σκάνδαλο' διπλασίασε το τίμημα που πήραμε» υπογράμμισε με τον γνωστό δηκτικό του τρόπο ο Ευ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι η υποτιθέμενη «σωτήρια» παρέμβαση της Ε.Ε. για να αποτραπεί η επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο με πολύ χαμηλό τίμημα ήταν μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Το τίμημα ανέβηκε γιατί η οικονομία πάει καλύτερα

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε μάλιστα ότι το τίμημα ανέβηκε γιατί η οικονομία πάει καλύτερα αναφέροντας μια σειρά από οικονομικούς δείκτες που βρίσκονται χαμηλά γι’ αυτόν τον λόγο, όπως το προεξοφλητικό επιτόκιο και ασφάλιστρο κινδύνου. Μάλιστα σχολίασε ότι η επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο δείχνει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα και «ιδιαίτερα το είδος των επενδυτών που θέλουμε να προσελκύσουμε», δηλαδή όσους επενδύουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επισήμανε ακόμα ότι ο ίδιος δεν διαπραγματεύτηκε ούτε τους όρους ούτε το τίμημα του διαγωνισμού, κάτι που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ και παρατήρησε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών, όπως και πρέπει να γίνεται. Θύμισε επίσης ότι ο νόμος για το ΤΑΙΠΕΔ ψηφίστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL