Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Στη Διάσκεψη των Προέδρων συζητιέται η τύχη της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Διάσκεψη των Προέδρων συζητιέται η τύχη της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ.

Ομόφωνα αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη βιωσιμότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ. φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο, καθώς οποιαδήποτε απομάκρυνση βουλευτή θα οδηγήσει στην αυτόματη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Νωρίτερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ. προειδοποίησε τον Θανάση Παπαχριστόπουλο ότι θα διαγραφεί αν δεν παραιτηθεί πριν από την έναρξη της σημερινής συζήτησης για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που ο Θ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε τονίζοντας ότι θα παραιτηθεί αφού πρώτα ψηφίσει.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να εξακολουθεί υφιστάμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα μη συγκεντρώνουσα τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των πέντε βουλευτών που έχουν εκλεγεί υπό την αυτή κομματική σημαία» κι ότι προσχώρηση βουλευτή που δεν έχει εκλεγεί με το ίδιο κόμμα δεν μπορεί να αποτρέψει τη διάλυση ακόμα κι αν συγκεντρώνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των πέντε βουλευτών. Επομένως, η προσχώρηση του εκλεγμένου με την Ένωση Κεντρώων Αριστείδη Φωκά δεν μπορεί να αποτρέψει την διάλυση αν απομείνουν μόνο τέσσερις εκλεγμένοι με τους ΑΝ.ΕΛΛ. βουλευτές.

Ν. Βούτσης: "Η ρευστοποίηση δεν συμφέρει κανέναν"

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε την ελπίδα η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου να μην αφορά κανένα κόμμα, ξεκαθάρισε όμως ότι η τελική απόφαση θα είναι δική του, όπως «καλώς ή κακώς» προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Σήμερα στις 9.30 θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και τα κόμματα θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι κανείς δεν θέλει να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων παρατηρώντας ότι «αυτή η ρευστοποίηση δεν συμφέρει κανέναν» και επανέλαβε ότι παρεμβάσεις στον Κανονισμό της Βουλής νοούνται «μόνο μέσα από ευρύτατες συναινέσεις» θυμίζοντας όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες.

Ακόμη υπογράμμισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος από τη διοίκηση της Βουλής είχε θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ. ή προσπάθησε να το «διακινήσει» μέσω δημοσιογράφων, όπως αρκετές φορές έχει υποστηρίξει τις τελευταίες μέρες ο Π. Καμμένος.

Ακραίος Καμμένος

«Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη δημοκρατία μας, με εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων» σχολίασε μέσω Τwitter ο Π. Καμμένος μετά την γνωστοποίηση της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

"Τελεσίγραφο" σε Παπαχριστόπουλο

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ., ο Π. Καμμένος σημείωσε ότι «ομόφωνα» ζητήθηκε από τον Θ. Παπαχριστόπουλο «να παραδώσει την έδρα στους ΑΝ.ΕΛΛ., όπως είχε υποσχεθεί, ώστε να αναλάβει πλέον την ευθύνη ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Τ. Κουίκ, για την ψήφιση ή όχι αυτής της συμφωνίας» αναφερόμενος στις μετέπειτα κινήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραιτηθεί κι αυτός ή θα ορκιστεί βουλευτής.

Πρώτα θα ψηφίσει, μετά θα παραιτηθεί

Ο Π. Καμμένος παρατήρησε ότι ο Θ. Παπαχριστόπουλος αρνήθηκε να παραιτηθεί πριν ψηφίσει το πρωτόκολλο και πρόσθεσε πως «του ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε άλλη παράταση αυτής της ιστορίας. Δεν υπάρχει πιθανότητα οι ΑΝ.ΕΛΛ., όποιο κόστος και αν έχει αυτό, να επιτρέψουμε μέλος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να εκτελέσει τη Μακεδονία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL