Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Υπεγράφη το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπεγράφη το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ

Το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υπογράφηκε χθες στις Βρυξέλλες από τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της Συμμαχίας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ.

“Ιστορική” χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γεν Στόλτενμπεργκ, εξαίροντας το πολιτικό θάρρος των Τσίπρα και Ζάεφ που κατάφεραν να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας. “Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και το Ζόραν Ζάεφ. Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την ιστορία” είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι η διαφωνία αυτή εμπόδιζε για χρόνια τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. “Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ και την ευρύτερη περιοχή” επισήμανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Η ΠΓΔΜ αναμένεται να αποτελέσει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ μόλις επικυρωθεί το πρωτόκολλο από τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών της Συμμαχίας, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετό διάστημα, κοντά στον έναν χρόνο. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα συμμετέχει ως “προσκεκλημένη” στις συνόδους του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε πως αυτή η “ιστορική μερά” δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μια “μακρά πορεία”. “Πρέπει να αναγνωρίσω και να επαινέσω τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι’ αυτούς να μην το κάνουν” είπε, προσθέτοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.

Χαιρετίζει ο Ζάεφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας δεσμεύτηκε επίσης για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι “ποτέ ξανά” δεν θα μείνει μόνη της η χώρα. Για μας το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευημερής” επισήμανε.

"Ναι μεν, αλλά" από Ιβανόφ

Την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής χαιρέτισαν και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. “Εξασφαλίσαμε ασφάλεια και ειρήνη. Η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι πλέον μονόδρομος. Οι γενιές μας και τα παιδιά των γενεών μας θα ζουν καλύτερα στη χώρα και στην περιοχή” ανέφερε ο Ζ. Ζάεφ σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Προέδρου Ιβάνοφ, σημειώνεται ότι ο ίδιος τασσόταν ανέκαθεν υπέρ της εκπλήρωσης των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας. «Ωστόσο, ο Πρόεδρος θεωρεί ότι, δυστυχώς, παραμένει ως γεγονός ότι της σημερινής υπογραφής του πρωτοκόλλου προηγήθηκε η σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL