Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
H μαζική εγκατάλειψη επισφραγίζει τη δεύτερη διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H μαζική εγκατάλειψη επισφραγίζει τη δεύτερη διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με τις χθεσινές μαζικές αποχωρήσεις στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., τα κεντρικά όργανα, τους τομείς και τα ψηφοδέλτια, ολοκληρώθηκε η διάσπαση του φορέα, μετά την απόφαση της Φ. Γεννηματά να διαγράψει τον Θ. Θεοχαρόπουλου εξαιτίας της θετικής ψήφου που έδωσε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ΔΗΜ.ΑΡ., όπως και οι Μεταρρυθμιστές, επικεντρώνουν πλέον στον στόχο μιας επιχειρούμενης ανασυγκρότησης του χώρου. Πρώτο έδαφος ως προς αυτό θα αποτελέσει η ανοιχτή συνάντηση που πραγματοποιείται την Κυριακή -ημέρα που συνεδριάζει και η ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛΛ.- με πρωτοβουλία 36 πολιτών που ανήκουν στον χώρο από τη ΔΗΜ.ΑΡ., τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Στη συνάντηση "για μια νέα αρχή" θα παρευρεθούν και οι Θ. Θεοχαρόπουλος και Σπ. Λυκούδης.

Παρά τις προσπάθειες της Χαρ. Τρικούπη να υποβαθμίσει τη διάσπαση, λέγοντας ότι η μισή ΔΗΜ.ΑΡ. παραμένει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., φαίνεται ότι το κύμα αποχωρήσεων είναι μαζικό.

Με επιστολή τους προς τον γραμματέα της ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μ. Χριστοδουλάκη, 31 στελέχη εγκαταλείπουν τις θέσεις ευθύνης και εκλογικές υποψηφιότητες. Επισημαίνεται ότι, μεταξύ άλλων, αποχωρούν 20 στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του κόμματος) από την ΚΠΕ του ΚΙΝ.ΑΛΛ., 3 στελέχη από την Εκτελεστική Γραμματεία, 19 στελέχη από τις Γραμματείες των Τομέων Πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκ των οποίων δύο τομεάρχες Πολιτικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (Δικαιοσύνης και Πολιτισμού) και 2 αναπληρωτές τομεάρχες (Άμυνας και Κοινωνικής Ασφάλισης).

Ειδικότερα, την παραίτησή τους από θέση ευθύνης υπογράφουν οι Ν. Τσούκαλης, Δ. Χαλαζωνίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Ψύρρας, Στ. Καλπάκης, Γ. Αργυρός, Κ. Αυγερόπουλος, Γερ. Γεωργάτος, Χρ. Γκαρμπούνης, Γ. Καραντεμοίρης, Β. Κόλλιας, Δ. Κυράτση, Φ. Λαμπρινίδης, Σπ. Λαμπρινός, Θ. Μαντίκος, Β. Μασσαλάς, Γ. Μελέας, Κ. Μέλφου, Χρ. Μιχαηλίδης, Χ. Μοβσεσιάν, Δ. Ναυπλιώτης, Στ. Παναγούτσος, Γ. Παπαβασιλόπουλος, Χρ. Παπαδοπούλου, Φ. Παπανικολάου, Χρ. Πέρρος, Στ. Ρεβίθης, Γ. Ρελάκης, Ηλ. Στάικος, Π. Στασινός, Σωτ. Στέλιος.

Σπ. Λυκούδης: "Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής"

Την ίδια στιγμή, ο Σπ. Λυκούδης απέκλειε κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., υποστηρίζοντας (ρ/σ News247) ότι η προσπάθεια ανασύνταξης που γίνεται με όρους κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ είναι αναμενόμενη, αλλά δεν τον αφορά.

"Μεγάλο κομμάτι του προοδευτικού χώρου ο ΣΥΡΙΖΑ”

Δήλωσε ότι ανήκει στον χώρο της Αριστεράς και ότι μέσα απ’ αυτόν τον χώρο προσπαθεί να εργαστεί για τις συναινέσεις και τις συγκλίσεις. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κομμάτι του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου”, είπε, προσθέτοντας ότι, παρά τις προσπάθειες, “έχει πολύ δρόμο μπροστά”. “Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχω σοβαρές διαφορές πολιτικές και σε σχέση με την πολιτική του συμπεριφορά. Αλλά δεν αρνούμαι ότι ανήκει στον προοδευτικό χώρο" πρόσθεσε.

Δίωρη συνάντηση Γεννηματά - Παπανδρέου για συνέδριο και... εκκρεμότητες

Όλα τα ζητήματα για την πορεία προς το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. του Μαρτίου που εξήγγειλε η Φ. Γεννηματά μετά τη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου, για την ενοποίηση της λειτουργίας του, συζήτησαν η πρόεδρος του φορέα με τον Γ. Παπανδρέου.

Η συνάντηση, που έγινε στο σπίτι της Φ. Γεννηματά στη Βούλα, διήρκεσε δύο ώρες και είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ από το εξωτερικό, από τον Άγιο Δομήνικο, όπου βρισκόταν για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το τετ-α-τετ έγινε στον απόηχο της διακριτικής στήριξης που προσέφερε με συνέντευξή του ο Γ. Παπανδρέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών και με την υποψηφιότητά του σε εκκρεμότητα (σ.σ.: εφόσον δεν διευκρινίστηκε χθες). Υπενθυμίζεται ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος στην Αχαΐα, όπου όμως η Φ. Γεννηματά θέλει να τοποθετήσει εκ νέου τον Θ. Παπαθεοδώρου.

Ενόψει του συνεδρίου, συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την Κυριακή το πρωί η ΚΠΕ. Η Φ. Γεννηματά έχει εξαγγείλει τη μετεξέλιξη του ομόσπονδου φορέα σε ενιαίο κόμμα με κοινά εκλεγμένα όργανα, ωστόσο στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έχουν υπονοήσει αδρανοποίηση των οργάνων του κάθε κόμματος-εταίρου και όχι αυτοδιάλυση, κάτι που θα προκαλούσε βέβαιες αντιδράσεις τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΚΙΔΗΣΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL