Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Προχωράει το Παρατηρητήριο Ενάντια στη Φασιστική Βία και τον Ρατσισμό»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προχωράει το Παρατηρητήριο Ενάντια στη Φασιστική Βία και τον Ρατσισμό»

Θεσσαλονίκη: Αποφασισμένα να μην αφήσουν το Παρατηρητήριο Ενάντια στη Φασιστική Βία και τον Ρατσισμό να μείνει μια πρωτοβουλία - «σφραγίδα» είναι τα ιδρυτικά του μέλη. Όπως επισημαίνουν ορισμένα από αυτά, οι φασιστικές πρακτικές των τελευταίων ημερών, όπως οι επιθέσεις ακροδεξιών σε σπίτια βουλευτών που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εβραϊκά μνημεία, καθώς και εθνικιστικά και ακροδεξιά συνθήματα σε πανό που αναρτώνται στα σχολεία, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Η ιδρυτική συνέλευση του Παρατηρητηρίου θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου και στόχος είναι ο νέος αυτός μηχανισμός να μην λειτουργήσει μόνο ως «καταγραφέας» περιστατικών ακροδεξιάς βίας και ρατσιστικών επιθέσεων, αλλά και ως «καταλύτης» που θα αποτρέπει τέτοια επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μας φαινόμενα βίας. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε, ως γνωστόν, από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και φορέων, κυρίως της Θεσσαλονίκης, συνυπέγραψαν διακήρυξη για την ίδρυσή του. Δεν ανήκουν όλοι και όλες στον ίδιο πολιτικό χώρο και δεν έχουν ίδιες απόψεις για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα.

Πολίτες από όλο το δημοκρατικό φάσμα

Είναι όμως όλοι και όλες πρόσωπα που υπερασπίζονται τη Δημοκρατία και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον υφέρποντα ακραίο εθνικισμό και ρατσισμό που καλλιεργείται σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, όπως και για την αυξανόμενη δράση «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών ομάδων στη Θεσσαλονίκη. Να θυμίσουμε ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες τη διακήρυξη του Παρατηρητηρίου Ενάντια στη Φασιστική βία και τον Ρατσισμό είναι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Γιώργος Κούδας, Ντίνος Κούης και Λάκης Παπαϊωάννου, ο ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο εργατολόγος Άρης Καζάκος, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ευάγγελος Αντώναρος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Όπως εξηγεί το μέλος της προσωρινής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Αναστάσιος Ιωάννου, «κάποιοι από αυτούς έχουν ταχθεί ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο πρόεδρος του ΕΚΘ, όμως ενώνουν τη φωνή τους μαζί και με όσους τη στηρίζουμε αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να περάσουν στον κόσμο τις φασιστικές τους ιδέες. Αυτοί οι άνθρωποι λένε: είμαστε κατά της συμφωνίας αλλά και κατά του φασισμού στην πόλη».

«Υπάρχει και η ρατσιστική βία στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζω τον οδηγό του ΟΑΣΘ που δεν έβαλε στο λεωφορείο μετανάστη. Στα σχολεία μετά είχαμε εθνικιστικές καταλήψεις. Στο Ωραιόκαστρο στοχοποίησαν καθηγητές επειδή δέχτηκαν προσφυγόπουλα. Θα παρέμβουμε λοιπόν με διανοούμενους, αθλητές, απλούς δημοκράτες πολίτες, για να εξηγήσουμε τι σημαίνει φασισμός. Οι φασιστικές ομάδες συσπειρώνονται και αρχίζουν να προεκτείνουν τη δράση τους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη, γιατί έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Κατά την παρουσίαση της Διακήρυξης τον περασμένο Δεκέμβριο, όλα τα μέλη της προσωρινής επιτροπής (Α. Καζάκος, Σ. Παπαθανασίου, Ν. Παρασκευόπουλος, Μιχ. Τρεμόπουλος, Π. Τσαραμπουλίδης, Θ. Χαρίσης) τόνισαν την ανάγκη όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να σηκώσουν τείχος ενάντια στη φασιστική βία και τον ρατσισμό και εξήγησαν ότι το Παρατηρητήριο θα ασχοληθεί με την καταγραφή και την καταγγελία του φασιστικού λόγου, θα αναδεικνύει τις αιτίες για την εκδήλωση αυτών των φαινομένων, θα συμβάλλει στην κατανόηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, θα επιδιώκει την ευρωπαϊκή δικτύωση ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, ενώ θα υποβάλλει και προτάσεις για νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η Διακήρυξη

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία για την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ενάντια στη Φασιστική Βία και στο Ρατσισμό προέκυψε, όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική Διακήρυξη, εξαιτίας της έξαρσης «κρουσμάτων ρατσιστικής και φασιστικής βίας”, καθώς “τα φαινόμενα ακραίου εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, ο αντισημιτισμός, το κλίμα ξενοφοβίας και οι (ομο)φοβικές επιθέσεις «συνιστούν μια συνεχώς διογκούμενη απειλή για την πόλη της Θεσσαλονίκης». Στη Διακήρυξη τονίζεται ότι «η πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική δράση ομάδων, φορέων ή μεμονωμένων ατόμων που προσβάλλουν βάναυσα το κράτος δικαίου, την κοινωνική συνοχή, την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη” και ότι «η ενδυνάμωση της φωνής των πολιτών είναι αναγκαία, καθώς συχνά η δημόσια καταγγελία, αλλά και η καταγραφή των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθίστανται κοινωνικά δύσκολες ή ανέφικτες». Ως προς τον σκοπό, εξηγεί ότι «στόχος του Παρατηρητηρίου δεν θα είναι απλώς και μόνο η καταγραφή των περιστατικών. Κυρίως θα επιδιώκεται η έμπρακτη προσπάθεια υπεράσπισης και διαφύλαξης του κράτους δικαίου, από κοινού με όλους τους προοδευτικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες που είναι ενεργοί και αλληλέγγυοι προς τα συνήθη ή μη θύματα αυτών των επιθέσεων. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς θα συμβάλει επίσης στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Κύριο μέλημά μας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών για τις απειλές κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, ώστε να εκλείψουν όλες οι προκαταλήψεις, που συχνά πυροδοτούν εντάσεις». «Όταν η σιωπηλή ανοχή και η απουσία δημοσίου διαλόγου εκτρέφουν και γιγαντώνουν τα φαινόμενα αυτά, η συντονισμένη δράση όλων γίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη. Όταν απειλείται η ίδια η Δημοκρατία, η σιωπή και η αδράνεια γίνονται συνενοχή. Όταν τα ‘φαντάσματα’ του παρελθόντος ζωντανεύουν, ορθώνουμε τη δική μας δημοκρατική άμυνα» επισημαίνουν τα ιδρυτικά μέλη και δηλώνουν ότι «η πρόληψη και η καταπολέμηση των φαινομένων αυτών, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων, είναι συλλογική ευθύνη. Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική, ανοιχτή και κοινωνικά δίκαιη Θεσσαλονίκη, προσηλωμένη στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL