Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Ηχηρό «όχι στον φασισμό» από το βεβηλωμένο εβραϊκό μνημείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρό «όχι στον φασισμό» από το βεβηλωμένο εβραϊκό μνημείο

Θεσσαλονίκη: Η χθεσινή σιωπηρή διαμαρτυρία μπροστά στο εβραϊκό ταφικό μνημείο εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το οποίο αργά το βράδυ της Παρασκευής το βεβήλωσαν για ακόμα μια φορά φασίστες που συμμετείχαν στη διαδήλωση ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, ήταν η ηχηρή απάντηση προοδευτικών και δημοκρατών ενάντια στον έρποντα φασισμό.

Το γεγονός ότι η βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου έγινε παραμονές της επετείου μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος δεν είναι τυχαίο και επιβεβαιώνει ότι ομάδες φασιστών και νεοναζί βρίσκουν συνεχώς γόνιμο έδαφος δράσης μέσα από τα συλλαλητήρια για το λεγόμενο «Μακεδονικό». Εξάλλου, τον τελευταίο χρόνο όλες οι επιθέσεις σε εβραϊκά μνημεία έγιναν μετά από συγκεντρώσεις που καλούν εθνικιστικοί κύκλοι υπό τα συνθήματα «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί», «Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» και το «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Σκοπιανέ».

Εισαγγελική έρευνα

Η νέα καταστροφή του εβραϊκού ταφικού μνημείου από φασιστοειδή καταδικάστηκε από πολιτικές δυνάμεις και φορείς της Θεσσαλονίκης, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στ. Ζαραντζιάς διέταξε τη διενέργεια ακόμη μίας προκαταρτικής εξέτασης για το αδίκημα της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών με ρατσιστικά κίνητρα.

«Ποτέ πια φασισμός»

Η χθεσινή σιωπηρή διαμαρτυρία για τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ έγινε μετά από διαδικτυακό κάλεσμα. Ανταποκρίθηκαν πολλοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας, που θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν στα φασιστοειδή να παρουσιάζονται ως ιδεολογικοί «ιδιοκτήτες» της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Το «παρών» έδωσαν οι πρυτανικές αρχές, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και φορέων, μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά και ο πρόξενος της Γαλλίας. Δεν εθεάθησαν εκπρόσωποι της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου.

«Το μήνυμα όλων που είμαστε σήμερα εδώ είναι τόσο σιωπηλό, αλλά και ταυτόχρονα τόσο κραυγαλέο. Το ‘ποτέ πια’ που δηλώσαμε όλοι χθες κατά Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος είναι και ένα ‘ποτέ πια’ στον φασισμό, τον εθνικισμό που γεννά πόλεμο, που γεννά βία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε τους δράστες της επίθεσης «κτήνη», ενώ επισήμανε ότι στον χώρο του βεβηλωμένου μνημείου βρισκόταν το αρχαιότερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης. «Αυτά τα κτήνη δεν έχουν θέση στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και πρέπει να αποβληθούν» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεών του για την καλύτερη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των πανεπιστημιακών αρχών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του αρμόδιου υπουργείου και της αστυνομίας για να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, που συμμετείχε στη χθεσινή σιωπηλή διαμαρτυρία, δήλωσε ότι οι πρυτανικές αρχές θα φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση του ταφικού μνημείου σε συνεννόηση με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και τον δημιουργό του.

Πρ. Παυλόπουλος: Όχι στον εφησυχασμό

Την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, σχολιάζοντας τη βεβήλωση του εβραϊκού ταφικού μνημείου στο ΑΠΘ, επισήμανε πως «θα ήταν μέγιστο λάθος να παρασυρθούμε από μια αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως δήθεν ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν». «Οι εκλογικές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι υπολείμματα του ναζισμού, διόλου ευκαταφρόνητα, ελλοχεύουν» συνέχισε, τονίζοντας ότι «αυτά τα υπολείμματα πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει μέσα από πολιτικές οι οποίες υπερασπίζονται από τη μία πλευρά τον ανθρωπισμό, τη δημοκρατία και την ελευθερία και, από την άλλη πλευρά, μια οικονομική αντίληψη, η οποία περιθωριοποιεί την αδιέξοδη λιτότητα που προκαλεί τις μεγάλες ανισότητες και οδηγεί, νομοτελειακώς, στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση του ανθρώπου. Άρα, στον κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού, λόγω απουσίας ενός στιβαρού κοινωνικού κράτους δικαίου». Επίσης, χαρακτήρισε ως «στοιχειώδες χρέος» την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL