Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης / Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: Δυσανεξία της Ν.Δ. στην ενίσχυση των δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης / Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: Δυσανεξία της Ν.Δ. στην ενίσχυση των δικαιωμάτων

Δυσανεξία προς την ενίσχυση των δικαιωμάτων δείχνει η Ν.Δ., όπως φάνηκε κι από τη στάση της κατά την συζήτηση των συμπληρωματικών προτάσεων βουλευτών για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. θεώρησαν περιττή την πρόταση που ζητά επέκταση της προστασίας από διακρίσεις και για διακρίσεις με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά κι άλλες προτάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, της νησιωτικότητας και της ορεινότητας, αλλά και την ενίσχυση της αρχής της επιείκειας κατά την εφαρμογή των νόμων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. εκτίμησαν ότι το σύνταγμα στη σημερινή του μορφή αρκεί για την προστασία κατά των διακρίσεων όλων των τύπων. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης μάλιστα έκανε λόγο για «δικαιωματισμό» και «νομικό ακτιβισμό» υποστηρίζοντας ότι η αρχική σύλληψη της λειτουργίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν αφορούσε «ιδέες εξισωτικές», αλλά «τη βασική προστασία ατομικών δικαιωμάτων απέναντι σε ένα κράτος το οποίο μπορούσε να αυθαιρετήσει και να ισοπεδώσει μέσα από την τεράστια δύναμη που είχε το άτομο».

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση για «εύκολες λύσεις», δηλαδή προσανατολισμός σε «συμβολικές κινήσεις» κι όχι σε πράξεις, τάση που «δυστυχώς έχει απήχηση στην κοινή γνώμη». Ο Θόδωρος Φορτσάκης χαρακτήρισε το σύνταγμα «φλύαρο» υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να περιορίζεται στην απόλυτη προστασία τη ζωής, της τιμής και της ελευθερίας των κατοίκων της χώρας ή έστω στην προσθήκη «χωρίς διακρίσεις» χωρίς περαιτέρω αναφορές.

Γ. Κατρούγκαλος: Δικαιώματα και δημοκρατία είναι αλληλένδετα

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η αποδοχή των συμπληρωματικών προτάσεων κινείται στο ίδιο πλαίσιο με το σύνολο των προτάσεων του κόμματος σημειώνοντας ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τα δικαιώματα και τη δημοκρατία, τα οποία είναι αλληλένδετα σε ένα φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος δικαίου».

«Η ισότητα και η ελευθερία αποτελούν δύο όψεις ενός κοινού νομίσματος, μιας κοινής αρχής ή αξίας, αποτελούν βασικά το δικό μας ιδεολογικό και πολιτικό πρόταγμα» υπογράμμισε ο Κώστας Δουζίνας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Νίκος Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε την πρότασή του για την εισαγωγή της έννοιας της επιείκειας στο σύνταγμα προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός κατά την εφαρμογή του δικαίου σε περιπτώσεις δυσανάλογης επιβολής ποινών. Υπερασπιζόμενη την πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Μαρία Θελερίτη επικαλέστηκε τη νομολογία του ΣτΕ εναντίον της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφόσον κρινόταν ότι δεν αφορά τοπικές υποθέσεις.

«Δίδεται μια συγκεκριμένη κατεύθυνση τόσο στον κοινό νομοθέτη όσο και στη διοίκηση να ασκήσουν θετικές πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης» σημείωσε ο Γιώργος Παπαηλιού σχετικά με την πρόταση για ενίσχυση της προστασίας της ορεινότητας και της νησιωτικότητας, ενώ ο Αντώνης Συρίγος επισήμανε την ανάγκη «να αναγνωριστεί ότι η διοίκηση θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί η ίδια πρώτα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL