Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ν.Παρασκευόπουλος: Με τη συμφωνία των Πρεσπών είμαστε καλύτερα από ό,τι προηγουμένως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Παρασκευόπουλος: Με τη συμφωνία των Πρεσπών είμαστε καλύτερα από ό,τι προηγουμένως

«Με αυτή τη συμφωνία είμαστε καλύτερα από ό,τι ήμασταν προηγουμένως, όπου όλοι τους ονόμαζαν Μακεδόνες, χωρίς να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια άλλη Μακεδονία που είναι αυτή που έχει το ιστορικό υπόβαθρο, την ιστορία με το μέρος της» δήλωσε Νίκος Παρασκευόπουλος, στο περιθώριο του ειδικού θεματικού συνεδρίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «φαντάζομαι ότι στη Βουλή η συζήτηση θα προχωρήσει περίπου με τις ψήφους τις οποίες είδαμε σε μικρογραφία και στην επιτροπή. Τώρα βέβαια το θέμα έχει και μια ουσιαστική διάσταση δεν είναι μόνο πολιτική, δεν είναι μόνο θεσμική, είναι και κοινωνική. Εγώ αυτό το οποίο ελπίζω είναι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφιλίωση ανθρώπων που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ φανατισμένοι».

Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι «όλα πηγαίνουν σωστά και από τη Συνταγματική άποψη. Και σήμερα στη Βουλή τέθηκε ένα θέμα αντισυνταγματικότητας το οποίο απαντήθηκε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα συνταγματικότητας».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «υπάρχει ένα θέμα: θα έλεγα ότι αυτό που θα απομείνει μετά τη λήξη του θεσμικού ζητήματος είναι ένα κοινωνικό θέμα, ένα θέμα το οποίο αφορά τους ιστορικούς».

«Το κέντρο βάρους είναι η λειτουργία της Δημοκρατίας»

Με αφορμή το συνέδριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης αφορά τη λειτουργία του πολιτεύματος και τόνισε ότι «θα έλεγα ότι το κέντρο βάρους είναι η λειτουργία της Δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ανέφερε «έχουν προχωρήσει οι εργασίες στην αναθεωρητική επιτροπή. Συζητήθηκαν όλα τα άρθρα του Συντάγματος και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη συζήτηση κάποιων συμπληρωματικών προτάσεων και την τελική ψηφοφορία. Άρα την επόμενη εβδομάδα, εφόσον όλα πάνε κανονικά και καλά, τελειώνει η λειτουργία της αναθεωρητικής επιτροπής στη Βουλή, οπότε στη συνέχεια θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το θέμα της αναθεώρησης, δύο φορές, με διαφορά ενός μηνός και θα διαμορφωθούν οι θέσεις αυτής της Βουλής. Βεβαίως η αναθεώρηση του Συντάγματος θα συζητηθεί και από την επόμενη Βουλή, δηλαδή ένα μέρος της ευθύνης για τη διαμόρφωση του αναμορφωμένου Συντάγματος έχει αυτή η Βουλή ένα μέρος έχει η άλλη και έτσι θα φτάσουμε στο τελικό προϊόν».

Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε «σημαία της όλης μεταρρύθμισης» το άρθρο 86. «Είναι το άρθρο το οποίο αφορά την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, είναι ένα άρθρο το οποίο μέχρι σήμερα εφαρμοζόταν πολύ σπάνια γιατί είχε κάποιες ασφυκτικές αποσβεστικές προθεσμίες της ευθύνης, παραγραφές για να το πω πιο απλά. Αυτό το άρθρο αλλάζει ώστε να μην υπάρχει αυτή η παραγραφή και η αναζήτηση ευθυνών από υπουργούς και υφυπουργούς να είναι εφικτή και ουσιαστική αυτά είναι τα κυριότερα» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL