Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Κάλεσμα για ευρύτερες προοδευτικές συγκλίσεις με το βλέμμα στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσμα για ευρύτερες προοδευτικές συγκλίσεις με το βλέμμα στην κοινωνία

Στον ρόλο της συμφωνίας των Πρεσπών ως καταλύτη πολιτικών εξελίξεων και ευρύτερων αλλαγών στον πολιτικό χάρτη αλλά και στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την νέα φάση μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης στον real FM. Όπως τόνισε μάλιστα αυτές οι αλλαγές αφορούν και θέματα “τα οποία σχετίζονται με την οικονομική πολιτική και τον γενικότερο προσανατολισμό της χώρας μετά την περίοδο των Μνημονίων, και ό,τι μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη συσπείρωση του προοδευτικού χώρου”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει αυτήν τη στιγμή ως ένα είδος φωτισμένου ηγεμόνα”, είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι έχει τον χώρο του και την αναφορά του στον αριστερό χώρο του κομματικού συστήματος. “Οφείλει αυτήν τη στιγμή να δει κινήσεις και προς τον μεσαίο χώρο, σε αυτόν που λέγαμε μεσαίο χώρο, και προς την Κεντροαριστερά, ακόμα και προς τις δυνάμεις της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς”, πρόσθεσε.

Λύση σε ένα πρόβλημα που κόστισε

Για την ανάγκη σύγκλισης προοδευτικών δυνάμεων έκανε λόγο στον news 247 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, καθώς, όπως τόνισε “πρόκειται για συγκλίσεις που μειώνουν τις ανισότητες, φέρνουν διαφάνεια στο κράτος και εγγυώνται την πορεία της δίκαιης ανάπτυξης”.

“Ο μεσαίος χώρος πιέζεται γιατί ασφαλώς και δεν έπρεπε να αποστασιοποιηθεί από τη θέση του προοδευτικού κόσμου για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με τους βόρειους γείτονές μας στη βάση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό” είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε μάλιστα ότι το Ποτάμι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητους βουλευτές θα λύσουν ένα πρόβλημα “που κόστισε στην εξωτερική πολιτική της χώρας”. “Οι προσδοκίες μας για διεύρυνση του άξονα της στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ένας διαρκής στόχος” σημείωσε ακόμη εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο και τον Θ. Θεοχαρόπουλο.

Αν δεν έκαναν πίσω Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Την εκτίμηση πως η συμφωνία θα περνούσε με τεράστια πλειοψηφία αν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αλλάξει θέση εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας. “Ρέπουν προς μια λογική -και η Ν.Δ.- ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, δηλαδή η βάση της μεγάλης αλυτρωτικής ιδέας που υπήρχε τον προηγούμενο και τον παραπροηγούμενο αιώνα, ενώ αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να συζητήσουμε πάρα πολύ σοβαρά και για το παρελθόν και για το παρόν και για το μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, απηύθυνε κι ένα «ευρύτερο κάλεσμα» τόσο προς τις πολιτικές δυνάμεις όσο και -κυρίως- προς τις κοινωνικές δυνάμεις για μια προοδευτική συνεργασία που θα διατυπώνει την πρόταση για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Επικράτησε η λογική Σαμαρά

Για “διγλωσσία από τον κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Ρήγας, που τόνισε ότι ταυτόχρονα καλύπτει απαράδεκτες πρακτικές βίας και εκφοβισμού και είναι στη γραμμή της Ακροδεξιάς, γραμμή που άλλος την καθορίζει και όχι ο κ. Μητσοτάκης”. “Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει επικρατήσει η λογική Σαμαρά” σημείωσε ο Π. Ρήγας, ο οποίος τόνισε ότι απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που εκφράζει η Ν.Δ. ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να πάρει θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL