Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Φ. Κουβέλης: Το ΚΙΝΑΛ θα μείνει συρρικνωμένο στο επίπεδο του ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Κουβέλης: Το ΚΙΝΑΛ θα μείνει συρρικνωμένο στο επίπεδο του ΠΑΣΟΚ

«Η Συνθήκη των Πρεσπών έχω την εκτίμηση ότι θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών … θα απομένει η εφαρμογή και υλοποίησή της», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης στον 105,5 Στο Κόκκινο, απορρίπτοντας την πιθανότητα να επηρεαστεί η διαδικασία από την σημερινή πολιτική ένταση.

«Όσα κάνει η Νέα Δημοκρατία, κατά βάθος δεν είναι η άρνησή της στην Συμφωνία των Πρεσπών … η στόχευση είναι να πλήξει, να αμφισβητήσει την κυβέρνηση, διαμορφώνοντας τα δύο αντιτιθέμενα μέτωπα –έτσι πιστεύει ότι θα λειτουργήσει η στάση της, από την μία οι πατριώτες και από την άλλη οι προδότες, οι μειοδότες». Οι πρακτικές αυτές για τα αντιδημοκρατικά στοιχεία «δεν δίνουν μόνο, διαμορφώνουν χώρο, τροφοδοτούν στην κυριολεξία … μία συγκεκριμένη κατάσταση σε βάρος της ίδιας της Δημοκρατίας», τόνισε ο ίδιος.

«Έρχεται αυτή η Συμφωνία να αναρρυθμίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας», συνέχισε ο κ. Κουβέλης, «υπάρχει ανάγκη συγκρότησης αυτού του προοδευτικού πόλου που θα αντιπαρατίθεται στον βαθύτατα συντηρητικό, νεοφιλελεύθερο, με ακροδεξιές απόψεις πόλο. Είναι δημοκρατική υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Για το ΚΙΝΑΛΛ, σημείωσε ότι «ο καθένας γνωρίζει την στάση της ηγεσίας του», η οποία «πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου αυτή την ώρα συγκροτείται κατά βάση μέσα στην κοινωνία, με όποια αντανάκλαση υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή … Δεν θα προχωρήσει το ΚΙΝΑΛΛ ως ΚΙΝΑΛΛ όπως είχε εξαγγελθεί, ούτε πρόκειται να εκφράσει ενοποιημένο τον χώρο της κεντροαριστεράς στο συγκεκριμένο σχήμα που αρχικά είχαν επιλέξει. Θα περιοριστεί και θα μείνει συρρικνωμένο στο επίπεδο του ΠΑΣΟΚ, ή έστω αν κρατήσει το όνομα ΚΙΝΑΛΛ στο επίπεδο ενός ΚΙΝΑΛΛ. Δεν θα εκφράζει δυνάμεις που θα μπορούσαν να συσπειρωθούν σε αυτή την κεντροαριστερά».

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής που ξεκινάει από την σκληρή, αδικαιολόγητη αντιπαράθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει στο σημείο να αφομοιώνει στοιχεία που καμία σχέση δεν έχουν με την ανάγκη της προοδευτικής πορείας του τόπου», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Για την σημερινή στάση κάποιων παλιών στελεχών της ευρωπαϊκής, δημοκρατικής Αριστεράς, είπε χαρακτηριστικά ότι «πραγματικά εκπλήσσομαι, έστω κι αν έχω την ερμηνεία … είναι απορίας άξιο πώς φτάνουν στο σημείο να αρνηθούν ακόμη και στοιχεία που είναι προσδιοριστικά, αποφασιστικά συνδεόμενα με την ταυτότητα και τον χαρακτήρα δυνάμεων που ξεκίνησαν –όπως η ΔΗΜΑΡ- να υπηρετήσουν την προοπτική του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού».

«Η Κεντροαριστερά δεν είναι γεωγραφικός χώρος, πρέπει να περιέχει στοιχεία που αναφέρονται με συστηματικό, επίμονο, σταθερό τρόπο στο περιεχόμενο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, στην Δημοκρατία, στην προοδευτική πολιτική. Στο πλαίσιό της πρέπει να δούμε και την άρνηση κάποιων μελών της ΔΗΜΑΡ ως προς την Συνθήκη των Πρεσπών», σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγει να διαμορφώσει πολιτικές διάλυσης των όποιων σχημάτων στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο … είναι αποτέλεσμα και άμεση αντανάκλαση της εγκατάλειψης από την “αυτοαναφερόμενη” ως Κεντροαριστερά συγκεκριμένων στοιχείων που αφορούν την προοδευτική πολιτική», τόνισε ο ίδιος. «Το γεγονός ότι υποτάσσουν στοιχεία της δημοκρατικής, προοδευτικής πολιτικής, ταυτοτικά στοιχεία όσων αναφέρονται στον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, για να πολεμήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό συνιστά το έλλειμμα στις πολιτικές τους απόψεις και την στάση τους».

Προσέθεσε μάλιστα ότι «το ίδιο ισχύει και για τα σχήματα που αναφέρονται “αριστερότερα” του ΣΥΡΙΖΑ».

Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναπτυχθεί ως το τέλος της συνταγματικής θητείας, με εκλογές τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, θα μπορέσει να διαμορφώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι δυνατόν να του δώσουν και πάλι την πρωτιά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Για το αν θα κάνει και συγκεκριμένα ανοίγματα … εκτιμώ ότι θα τα κάνει, διαμορφώνοντας τον πλειοψηφικό δημοκρατικό χώρο».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/562877391&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL