Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Γ.Μπαλάφας: Η χώρα βρίσκεται σε μια συνολικά θετική πορεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Μπαλάφας: Η χώρα βρίσκεται σε μια συνολικά θετική πορεία

«Έχουμε βγει από το μνημόνιο και την τριετία της ακραίας λιτότητας, η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, η κυβέρνηση εξαντλεί τα υπαρκτά δημοσιονομικά περιθώρια για να πάρει μέτρα που ενισχύουν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, καθώς και τμήματα της μεσαίας τάξης. Η χώρα βρίσκεται σε μια συνολικά θετική πορεία», δηλώνει ο Γιάννης Μπαλάφας.

Ο ίδιος σχετικά με το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητείται η συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτει ότι «στην ίδια θετική κατεύθυνση η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίσει εκλογές τον Οκτώβριο, ώστε στο διάστημα που μεσολαβεί να υλοποιήσει το πολιτικό της σχέδιο προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων»

Παράλληλα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για τη στάση της ΝΔ ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε ότι «θα έλεγα ότι η στάση της ΝΔ χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η πολιτική υποκρισία. Ενώ, ως ΝΔ, έχει ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, διαμορφώνοντας την εθνική γραμμή από το 2007-22008 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, σήμερα αυτή τη θέση την ξεχνά, επιλέγοντας να σηκώσει την τρύπια σημαία της πατριδοκαπηλίας και του ακροδεξιού εθνικισμού».

«Το δεύτερο στοιχείο είναι η συνολική στροφή που κάνει τα τελευταία χρόνια η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Είναι στροφή προς την ακροδεξιά ρητορική και συχνά, και προς παρόμοιες πρακτικές, όπως η ενθάρρυνση όσων απειλούν βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Στοιχεία εθνικιστικά, ξενοφοβικά, αντιευρωπαϊκά χαρακτηρίζουν έντονα τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως συμβαίνει και με τη συμφωνία των Πρεσπών» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στη θέση της κυβέρνησης, ο ίδιος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι απόλυτα επωφελής για τη χώρα μας. Φυσικά, μιλάμε για μια διακρατική συμφωνία που συνομολογείται το 2018-2019 και όχι 40-50-60 χρόνια πριν. Στα χρόνια αυτά δημιουργήθηκαν τετελεσμένα, όπως η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα ”Μακεδονία” από 140 χώρες, η συμφωνία και της Ελλάδας (Ανδρέας Παπανδρέου) με την ενδιάμεση ονομασία ΠΓΔ της Μακεδονίας, η αναγνώριση από τη χώρα μας το 1977 της γλώσσας της γειτονικής χώρας ως “μακεδονική”, η οποία, βεβαίως, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών, η έμπρακτη αναγνώριση από τη χώρα μας της ιθαγένειας ως “μακεδονική” κλπ».

«Από την πλευρά μας δεν δώσαμε κάτι που δεν είχαν ήδη. Ως προς την ονομασία, δεν υπάρχει προηγούμενη χώρα που άλλαξε στο σύνταγμά της την ονομασία της. Και μια ακόμα διαπίστωση: η μέχρι σήμερα προβληματική σχέση μας με την ΠΓΔΜ δίνει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να “αλωνίζει” στα βόρεια σύνορά μας. Δεν το συνεκτιμούν αυτό όσοι στηρίζουν στην ουσία το σημερινό στάτους;», πρόσθεσε ο ίδιος ολοκληρώνοντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL