Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Δ.Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πια πιο συνεκτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ.Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πια πιο συνεκτική

«Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πια πιο συνεκτική και με τις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί περισσότερο το προοδευτικό της στίγμα», δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης προσθέτοτνας ότι «προκαλώ τον Κυρ. Μητσοτάκη να πάψει να κρύβεται και να πει επιτέλους "ΝΑΙ" στην πρόταση Τσίπρα να συζητηθούν όλες οι πτυχές του Μακεδονικού και της συμφωνίας ενώπιος ενωπίω, μπροστά στον ελληνικό λαό».

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στον Real fm σημείωσε ότι «αν πούμε το "ΝΑΙ" για τις Πρέσπες θα έχουμε γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη, σταθερότητα στην περιοχή, με κύριο ωφελημένο τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι «αυτά που λέει μέσω ανώνυμων πηγών η ΝΔ, ότι δηλαδή η ρηματική διακοίνωση δεν καθησυχάζει τους φόβους της για ενδεχόμενους αλυτρωτισμούς από πλευράς Σκοπίων τα επόμενα χρόνια, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και μάλιστα με καθυστέρηση».. 

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ο διάλογος πάντα έχει νόημα και τον προτιμώ ως δημοκράτης, αντί για τις κραυγές, τους τραμπουκισμούς και τους χαρακτηρισμούς. Όποιος έχει επιχειρήματα, δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται. Η δημοκρατία θα κερδίσει, καθώς εκατομμύρια Ελλήνων θα ακούσουν τα επιχειρήματα και θα διαμορφώσουν γνώμη».

«Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Μητσοτάκης ακούει λάθος εισηγήσεις συμβούλων του και αρνείται το debate. Όσο λέει «όχι» και κρύβεται πληρώνει βαρύ πολιτικό κόστος. Σε αυτόν τον διάλογο ο Μητσοτάκης θα έχει το πλεονέκτημα να διαλέξει το μέσο, το πότε και τον τρόπο που θα γίνει το debate. 

» Νομίζω, λοιπόν, ότι και για τη ρηματική διακοίνωση και για το περιεχόμενο της συμφωνίας, τα συν και τα πλην και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την εξωτερική μας πολιτική, όσο ο Μητσοτάκης αρνείται, τόσο δυσκολεύει τη θέση του. 

Επιπρόσθετα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα της δεξιάς σε όλο τον πλανήτη -και προκαλώ τους πάντες από τη ΝΔ να με διαψεύσουν- που να στηρίζει τη θέση της ΝΔ. Όπως δεν υπάρχει ούτε ένα σοσιαλιστικό κόμμα, που να στηρίζει τη θέση της Φ. Γεννηματά. Η βασική θέση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είναι ότι αυτοί θα πετύχουν καλύτερη συμφωνία στο Μακεδονικό. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να έχει διεθνή ερείσματα. Από τη στιγμή που δεν έχουν κανέναν με το μέρος τους, πώς θα συμβεί αυτό;

«Όλοι συμφωνούν με τις Πρέσπες, με εξαίρεση τον Ερντογάν, τον Πούτιν και τον Όρμπαν, γιατί στηρίζουν τους εθνικιστές των Σκοπίων, που θεωρούν ότι ο Ζάεφ τα έδωσε όλα στον Τσίπρα. 

» Ήδη, πριν καν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και τεθεί σε ισχύ, αρκετοί πολιτικοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει και αποκαλούν τη γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία», αντί για «Μακεδονία» σκέτο. Ως πότε θα εθελοτυφλούμε; Ως πότε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα κάνουν φθηνή ψηφοθηρία, ενώ ξέρουν πώς έχουν τα πράγματα;». 

Σύμφωνα με τον Δ.Παπαδημούλη, «το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για τη συμφωνία δεν θα ήταν καλή λύση. Θα ήταν παγκοσμίως αδιανόητο να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα ονομάζεται μια άλλη χώρα. Δεν θα βρείτε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων περίπτωση, όπου μία χώρα, με διπλωματική συμφωνία κι όχι με πόλεμο, αποφασίζει να αλλάξει το όνομα και το Σύνταγμά της και να διευκρινίσει ότι η συμφωνία αυτή αναφέρεται σε ιθαγένεια κι όχι εθνικότητα κι ότι, επίσης, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αρχαία μακεδονική κληρονομιά». 

«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι απλώς καλή, είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούσε να πετύχει η χώρα. Αν τυχόν -πράγμα που αποκλείω- βρισκόμασταν στη φάση να έχει πει «ΝΑΙ» η κυβέρνηση των Σκοπίων και να έλεγε «ΟΧΙ» η Βουλή κι η κυβέρνηση της Αθήνας, αυτό θα ήταν ένα τεράστιο διεθνές στραπάτσο για τη χώρα, με μακροχρόνιες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. 

» Αντιθέτως, αν πούμε το «ΝΑΙ» -και προβλέπω ότι τα «ΝΑΙ» για τις Πρέσπες θα είναι πιθανόν περισσότερα από αυτά για την ψήφο εμπιστοσύνης- θα έχουμε γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη, σταθερότητα στην περιοχή, με κύριο ωφελημένο τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.  

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Παπαδημούλης πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πια πιο συνεκτική και με τις αλλαγές που θα γίνουν στην κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα μπορέσει να ενισχυθεί περισσότερο το προοδευτικό της στίγμα. 

» Η έξοδος από τα μνημόνια και η κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών επιταχύνουν την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει κι άλλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος, με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ,που θα αναμετρηθεί με σχέδιο απέναντι σε αυτό που εμείς θεωρούμε κίνδυνο οπισθοδρόμησης για τη χώρα, που συνιστά η πολιτική πρόταση της ΝΔ, η οποία είναι ένα μείγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού με μπόλικη ακροδεξιά. Πολύ περισσότερη από αυτή που ήθελανή επέτρεπαν να υπάρχει μες τις γραμμές της ΝΔ ο ιδρυτής της Κων/νος Καραμανλής κι ο Κώστας Μητσοτάκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL