Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Κώστας Γαβρόγλου: / Κώστας Γαβρόγλου: Να χαιρετίσουμε κοινωνικά τον διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών μετά από δέκα χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβρόγλου: / Κώστας Γαβρόγλου: Να χαιρετίσουμε κοινωνικά τον διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών μετά από δέκα χρόνια

Ο διορισμός 15.000 εκπαιδευτικών για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας «είναι ένα πράγμα το οποίο πρέπει να το χαιρετίσουμε κοινωνικά. Η μιζέρια στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σημαίνει πολιτικό αδιέξοδο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επισημαίνοντας ότι το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών είναι «δίκαιο» ώστε «κάθε κοινωνική κατηγορία να θεωρεί ότι υπάρχει γι’ αυτήν κάποια σκέψη για το πώς θα μπορέσει να δει η ίδια το μέλλον της».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ερμηνεία του συντάγματος επιβάλλει η προϋπηρεσία να «ισορροπεί» με τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Όσον αφορά τους μέχρι 120 μήνες προϋπηρεσία που μοριοδοτούνται, θύμισε ότι «ενώ όλος ο κόσμος, μαζί με τους συνδικαλιστικούς φορείς, μας έλεγε ‘μην πέσετε κάτω από τους 84 μήνες οροφής στην προϋπηρεσία’, το πήγαμε στους 120». Ακόμη επισήμανε ότι στο νέο σύστημα δεν θα υπάρχει γραπτός διαγωνισμός «όχι γιατί κάνουμε το χατίρι κανενός», αλλά γιατί «επιστημονικά και παιδαγωγικά δεν παίζει τον ρόλο που πρέπει να παίξει».

Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και την απροθυμία του για διορισμούς χαρακτηρίζοντάς τον «συνεπή» και θυμίζοντας τις 2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών που είχε κάνει. Μάλιστα σχολίασε το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας ότι «θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε η όποια αντιπολιτευτική διάθεση να μην συμβαδίζει με μια καταστροφική για την Παιδεία διάθεση της Ν.Δ.».

Αντιπαράθεση με τον Δ. Κουτσούμπα

Ο υπουργός Παιδείας είχε αντιπαράθεση με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που επέκρινε έντονα το νέο σύστημα διορισμών ζητώντας «εδώ και τώρα» 30.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Ο Δ. Κουτσούμπας καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια να αποσυνδεθεί το πτυχίο από το επάγγελμα υποστηρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί «πήραν πτυχίο και τώρα τους λέτε «δεν είναι αρκετό, να ζητάτε μία ζωή προσόντα». Ενοχλήθηκε μάλιστα με την τοποθέτηση του Κ. Γαβρόγλου ότι δεν καταλαβαίνει την πρόταση του ΚΚΕ για το σύστημα διορισμών προτρέποντάς τον «να αφήσετε το ‘αθώο’ υφάκι».

«Η μοριοδότηση δεν κλείνει το μάτι σε καμία κοινωνική ομάδα. Δεν προτάσσει κοινωνικές ομάδες. Μοριοδοτεί ανάλογα με τις ανάγκες» υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Το νομοσχέδιο αποτελεί «ένα ακόμη σοβαρό βήμα στη διαμόρφωση του νέου ακαδημαϊκού τοπίου της χώρας, που μας φέρνει πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις, δημιουργεί προοπτικές και ευκαιρίες σε υγιείς δυνάμεις» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης.

Ν.Δ. και ΔΗ.ΣΥ. υπέρ του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας υποστήριξε τη διατήρηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ μαζί με αυξημένη μοριοδότηση στην εκπαιδευτική προϋπηρεσία, καθώς και ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξέφρασε κι αυτός τη διαφωνία του με την κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL