Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού: / Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού: Σταθεροί στην επίλυση του ονοματολογικού, δεν αλλάζουμε απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού: / Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού: Σταθεροί στην επίλυση του ονοματολογικού, δεν αλλάζουμε απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας

Βήματα πιο κοντά στην αρχική απόφαση της πλειοψηφίας της Κ.Ο. του Ποταμιού για στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, μετά τα ήξεις-αφήξεις των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι θετικές ψήφοι που μπορεί να προέλθουν από το Ποτάμι, όπου οι βουλευτές επαναβεβαιώθηκε ότι θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, μπορεί να φτάσουν από δύο μέχρι και τρεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, καταγράφηκε ευρεία πλειοψηφία υπέρ του “Ναι” στην πολύωρη διευρυμένη συνεδρίαση όπου συμμετείχαν, εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές Μ. Κύρκο και Γ. Γραμματικάκη, και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Νέα συνεδρίαση πριν τη Βουλή

Παρότι η εικόνα παραμένει ρευστή -δεδομένου ότι θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή-, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει λάβει την απόφασή του να μην θέσει σε αμφισβήτηση το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο και την προσωπική ταυτοτική θέση του στρίβοντας από τη θετική θέση του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόνο οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός τοποθετήθηκαν ευθέως κατά της συμφωνίας. “Στ. Θεοδωράκης και Γ. Μαυρωτάς φαίνεται ότι κινούνται στην κατεύθυνση της θετικής ψήφου”, εκτιμούσαν έμπειρα στελέχη του Ποταμιού μετά τη συνεδρίαση.

Το γεγονός ότι ξεπεράστηκε ο “κάβος” μιας επαπειλούμενης διάλυσης της Κ.Ο., εφόσον Αμυράς και Ψαριανός αποχωρούσαν εάν δεν επιβαλλόταν η ενιαία στάση του Όχι στη συμφωνία, απελευθερώνει τον Στ. Θεοδωράκη να παράσχει θετική ψήφο. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Μαυρωτάς θα πράξει το ίδιο, αν και, κατά πληροφορίες, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός από τον επικεφαλής στη συνεδρίαση. Σε αυτή την περίπτωση, οι δύο θετικές ψήφοι ανοίγουν τον δρόμο στον Σπ. Λυκούδη να ακολουθήσει ίδια στάση, καθώς διαφορετικά θα έφερνε τον εαυτό του σε μια ιδιαίτερη περίπτωση μοναχικής αποστασιοποίησης από μια προοδευτική κεντροαριστερή στάση.

"Θα βοηθήσουμε την πατρίδα, όχι κατ’ ανάγκην το κόμμα"

Η πολιτική απόφαση που έλαβε το Π.Σ. του Ποταμιού, αλλά και η δήλωση που έκανε ο Στ. Θεοδωράκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση, αποτυπώνουν με σαφήνεια τη διατήρηση της αντιπολιτευτικής γραμμή του κόμματος προς την κυβέρνηση, αλλά, παράλληλα, και την ξεκάθαρη θετική στάση υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού και της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος χώρας. “Πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. Θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ' αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ' ανάγκη το κόμμα, κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύσκεψη των "Μεταρρυθμιστών" Λυκούδη σήμερα

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο άλλος βουλευτής του Ποταμιού, ο Σπ. Λυκούδης, ο οποίος συγκαλεί σήμερα το απόγευμα σύσκεψη της πολιτικής ομάδας του, των Μεταρρυθμιστών, για να λάβει τις αποφάσεις του. Ο ίδιος δήλωνε χθες το πρωί ότι δεν θα είναι "όχι" ούτε "ναι" η ψήφος του.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις απόψεις: Οι Στ. Θεοδωράκης και Γ. Μαυρωτάς προέκριναν την ψήφιση της συμφωνίας, οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός την καταψήφισή της, ενώ ο συνεργαζόμενος Σπ. Λυκούδης, που έχει θετική θέση για τη συμφωνία, θα καθορίσει τη στάση λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό κλίμα, όπως έχει πει επανειλημμένα. Ο δε Γρ. Ψαριανός δήλωνε από το πρωί ότι “δεν το καταφέραμε να έχουμε κοινή γραμμή” και ότι “ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών”.

"Δεν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της Κ.Ο."

Στην κρίσιμη συνεδρίαση συντελέστηκε μια κομβική εξέλιξη. Διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της Κ.Ο. λόγω αποχωρήσεων, εξαιτίας του γεγονότος ότι τελικά δεν θα ακολουθηθεί ενιαία στάση. Επισημαίνεται ότι, μόλις πριν, ο Στ. Θεοδωράκης είχε σύσκεψη με τους Γρ. Ψαριανό, Γ. Αμυρά και Γ. Μαυρωτά.

“Εγώ δεν είπα ποτέ ότι φεύγω” δήλωσε εξερχόμενος ο Γρ. Ψαριανός, ο οποίος ακόμα και το ίδιο πρωί άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του εάν άλλοι βουλευτές υπερψήφιζαν. Δήλωνε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει θέση στο Ποτάμι αν το κόμμα αποφασίσει από εδώ και πέρα “να κάνει τα ρεπό του Καμμένου”. Ο Μ. Κύρκος υπογράμμισε πως "επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάλυσης του Ποταμιού» και τόνισε: "Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη συμφωνία. Να δώσουμε σε Ευρώπη και ΗΠΑ το μήνυμα ότι προχωράμε". Ο δε Γ. Γραμματικάκης μίλησε για σχιζοφρενική κατάσταση και κάλεσε να ψηφιστεί η συμφωνία.

Η απόφαση

Στην απόφαση του Π.Σ., υπό τον τίτλο: “Σύγκρουση με την κυβέρνηση αλλά και με τον εθνικό απομονωτισμό”, αναφέρεται αφενός ότι “το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία" και σημειώνεται ότι, “ταυτόχρονα, το Κίνημά μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα".

Ομόφωνα αποφασίστηκε επίσης ότι “η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματός μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό”. Ασκείται κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για “ευκαιριακές” ευρωπαϊκές θέσεις και υπογραμμίζεται: “Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε”.

Σημειώνεται η θέση για κατά συνείδηση ψήφο, πλην των ψηφοφοριών για ψήφο εμπιστοσύνης, και σε αυτό το πλαίσιο ασκείται κριτική στον Σπ. Δανέλλη για “λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος”, χαρακτηρίζοντας τη διαγραφή του επιβεβλημένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL