Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Τ. Μαραντζίδης: Ούτε στα όνειρά μας δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ. Μαραντζίδης: Ούτε στα όνειρά μας δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κριτική στις πολιτικές δυνάμεις που δεν στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών άσκησε ο  καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης.

"Μόνο εμείς μπορούμε να λέμε Μακεδονία πλέον με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία είναι εξαιρετικά προωθητική, ούτε στα όνειρά μας δεν θα μπορούσαμε να την φανταστούμε. Παρενέβη στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, έγιναν ουσιαστικές αλλαγές. Γίνεται διευκρίνηση και στη γλώσσα. Και όμως,ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας νιώθει προδομένο. Ε, είμαστε ένα απέραντο φρενοκομείο όπως είπε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» σημείωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό News 247.

«Ότι υπάρχει ένας κόσμος που έχει αυθόρμητα την άποψη αυτή, υπάρχει. Υπάρχουν όμως και μηχανισμοί, πολιτικές δυνάμεις και δυνάμεις εκτός Ελλάδας που επενδύουν στο ναυάγιο. Είναι απολύτως βέβαια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας παρεμβαίνει στα εσωτερικά πράγματα. Απάντησε ψύχραιμα το δικό μας υπουργείο. Εχουμε κυνήγι κεφαλών. Αυτές οι αφίσες είναι ένας πολύ ολισθηρός δρόμος. Κάποιοι παρακολουθούν βουβοί και σιωπηλοί. Μέρος του πολιτικού συστήματος που επένδυσε στα συναισθήματα των ανθρώπων στη Βόρεια Ελλάδα για να έχει πολιτικό όφελος".

Για τη στάση του Ποταμιού τόνισε: "Θα πρέπει να παρακαλάνε να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί. Είναι κέρδος ακόμα και με όρους μικροπολιτικούς για την αντιπολίτευση. Αν το Ποτάμι δεν ψηφίσει αυτοακυρώνεται ως πολιτικός χώρος. Υποτίθεται ότι είχε τον ορθολογισμό ως προτεραιότητα. Κατά τη γνώμη μου θα πρόκειται για μία κωλοτούμπα.

Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να γίνει, είναι όμως κατανοητό τέτοιου είδους στροφές είναι προβληματικές. Υπάρχει μία ατυχία. Ότι ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει ταλαιπωρήσει πολύ τη χώρα έρχεται στο τέλος ενός κυβερνητικού κύκλου, ουσιαστικά σε μία προεκλογική περίοδο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέλουν να πιστώσουν μία επιτυχία στην κυβέρνηση σ' αυτή τη φάση. Έχουμε όλα τα θέματα μαζί. Δεν γνωρίζω πότε θα γίνουν εκλογές, ούτε και να βάλω στοίχημα.

Ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στον Οκτώβριο, δεν ξέρω όμως αν μπορεί να το κάνει. Όταν όμως ψηφιστεί η Συμφωνία και περάσει κάποιος καιρός, το θέμα θα κλείσει. Δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί το μέσο άνθρωπο κάθε μέρα. Θα επηρεάσει την ψήφο σίγουρα. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει όσο πιο μακριά γίνεται για να μην το έχει στην προεκλογική ατζέντα".

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αφωνία πρώην πρωθυπουργών:  "Οι διανοούμενοι δεν είναι απόντες. Εγώ έχω πάει σε δύο εκδηλώσεις. Υπάρχει μία εκκωφαντική σιωπή είναι σε ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί το θέμα από θέσεις υψηλής ευθύνης. Πρώην πρωθυπουργοί. Σιωπούν το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι δυσάρεστο. Δημιουργεί ένα τεράστιο κενό. Στην ενημέρωση και στην πληροφόρηση για τη Συμφωνία. Ακόμα και ο Μέρτζος εκφράστηκε θετικά για τη Συμφωνία. Και μάλιστα με συνεχείς παρεμβάσεις του σε μέσα ευρείας απήχησης. Έχουμε ανάγκη του να ακούγεται ο νηφάλιος λόγος, ο ορθολογικός. Βλέπετε το χάλι της Μεγάλης Βρετανίας με το Brexit".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL