Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Λύπη Γιούνκερ για την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λύπη Γιούνκερ για την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

"Λύπη" για την "έλλειψη αλληλεγγύης" προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης εξέφρασε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σε χθεσινή εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια του ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ενέταξε στους επικριτές του ευρώ και αυτούς που κατέκριναν τις πολιτικές λιτότητας της Ευρωζώνης, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν -όπως ισχυρίστηκε- για να τιμωρηθούν οι άνεργοι ή οι εργαζόμενοι, αλλά γιατί ήταν αναγκαίες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις... Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως προσωπικά λυπάται για τη σημασία που δόθηκε στην επιρροή του ΔΝΤ. "Τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, ήμασταν πολλοί αυτοί που πιστεύαμε πως η Ευρώπη έχει αρκετές δυνάμεις για να την αντιμετωπίσει χωρίς την επιρροή του ΔΝΤ" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως εάν η Καλιφόρνια αντιμετώπιζε δυσκολίες, θα απευθυνόταν στις ΗΠΑ, όχι στο ΔΝΤ, και έτσι έπρεπε να γίνει και στην Ευρώπη.

"Επίσης, λυπάμαι για την έλλειψη αλληλεγγύης όταν ξέσπασε αυτό που ονομάσαμε ελληνική κρίση. Δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι με την Ελλάδα" υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία και άλλες χώρες έχουν "βρει μια θέση ίσως όχι στον ήλιο, αλλά ανάμεσα στις υγιείς χώρες".

Τρισέ υπέρ υπουργού Οικονομικών του ευρώ

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρ. επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για ανάγκη ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού, της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης αλλά και ενός υπουργού Οικονομικών του ευρώ και της ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης των θεσμών του ευρώ. Σε ανάλογη γραμμή, ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως, παρά τη "σημαντική πρόοδο" που έχει επιτευχθεί, η οικονομική και νομισματική ένωση παραμένει "ημιτελής" και γι' αυτό πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες. "Σήμερα υπάρχει η δέσμευση να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε πριν από δύο δεκαετίες" ανέφερε.

Ως "σταθερή άγκυρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Ε.Ε." χαρακτήρισε το ευρώ ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σέντενο.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε πως το ευρώ δεν είναι "αυτοσκοπός" και θα πρέπει να χρησιμεύει ως "εργαλείο με στόχο την ευημερία και τη διασφάλιση της εργασίας σε όλους τους Ευρωπαίους". "Είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η τραπεζική και κεφαλαιακή ένωση και να προχωρήσει η φορολογική και οικονομική ένωση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL