Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ο Στ. Θεοδωράκης "παίζει" με τη συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Στ. Θεοδωράκης "παίζει" με τη συμφωνία των Πρεσπών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Θεαματική στροφή στη συμφωνία των Πρεσπών προετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν, το Ποτάμι με πρόφαση την απόφαση του Σπ. Δανέλλη να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μετά τη διαγραφή Δανέλλη, το Ποτάμι προχωρά πλέον με πέντε βουλευτές, ενώ τόσο ο Γρ. Ψαριανός όσο και ο Γ. Αμυράς προαναγγέλλουν ευθέως τη μεταπήδησή τους στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. όταν προκηρυχθούν εκλογές. Μπροστά στη διάλυση της Κ.Ο. και ενδεχομένως του ίδιου του κόμματος, αλλά και δεδομένης της αποστροφής του Στ. Θεοδωράκη όταν αποχώρησαν από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι ο ίδιος δεν θα γίνει “κατσαρίδα της πολιτικής”, προκαλεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι εξετάζει τώρα να πάρει πίσω τη θετική στάση του στη συμφωνία. Εκτός αν τα κριτήρια αυτής της κίνησης του Στ. Θεοδωράκη είναι τέτοια που θα επέτρεπαν την παραμονή των Ψαριανού - Αμυρά, οι οποίοι ζητούν ακόμα και προεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.

Η διαφαινόμενη υπαναχώρηση από την αρχική θετική στάση για τη συμφωνία, η οποία μάλιστα δεν συνοδεύεται από πειστικά επιχειρήματα, μπορεί να συσπειρώσει παροδικά τη δεξιόστροφη μερίδα του Ποταμιού, ωστόσο θα στοιχίσει στον Στ. Θεοδωράκη το αριστερόστροφο τμήμα και προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο.

Μ. Κύρκου: "Πυξίδα μας το εθνικό συμφέρον"

Διόλου τυχαία, ο Μ. Κύρκος έσπευσε χθες να προειδοποιήσει (ΕΡΤ3) ότι “το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών”. Έστειλε δε σαφές μήνυμα ότι κρατά τη δήλωση Θεοδωράκη ότι “πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον”, για να σχολιάσει: “Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα. Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Είναι σταθερή η στόχευσή μας. Έχουμε αιτιολογήσει την ψήφο μας για τη συμφωνία των Πρεσπών από πάρα πολύ καιρό και μάλιστα έγινε ακόμη καλύτερη μετά τις τελευταίες τροπολογίες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων”.

Παρέμβαση Γραμματικάκη

Με παρέμβασή του μέσω του ΑΠΕ, ο Γ. Γραμματικάκης δήλωσε υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι είναι θετική και πως ενδεχόμενη ακύρωσή της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.

Επιφυλάξεις Μαυρωτά

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς επανέλαβε και χθες (ρ/σ Θέμα) ότι "θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό 'ναι' στη συμφωνία των Πρεσπών. Έχει δυσκολέψει η κατάσταση”. Από τη Βουλή έδειξε ότι έχουν απομακρυνθεί από τη θετική ψήφο λέγοντας ότι αλλάζει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται η συμφωνία και πως πρέπει να βρουν τον καλύτερο τρόπο να εκφραστεί το εθνικό συμφέρον "λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα". Παρομοίως, ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε ότι “σαφώς επηρεάζει η στήριξη Δανέλλη στην κυβέρνηση”.

Εξόφθλαμο φλερτ Ψαριανού - Αμυρά με τη Ν.Δ.

Ο Γρ. Ψαριανός συνεχίζει να πιέζει ώστε να διασφαλίσει ότι το Ποτάμι δεν θα δώσει καμία θετική ψήφο στη συμφωνία. "Ελπίζω να πάμε σε διαφορετική, ενιαία στάση” είπε (ΑΝΤ1). Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος με τη Ν.Δ., απάντησε: "Δεν έχει αποφασιστεί, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Προς το παρόν είμαι βουλευτής με το Ποτάμι και αν διαφωνούσα και αποχωρούσα από το Ποτάμι, θα παρέμενα ανεξάρτητος μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές" δήλωσε. Από τις 14 Δεκεμβρίου ο Γ. Αμυράς δήλωνε (ΑΝΤ1) ότι δεν αποκλείει να είναι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.

Θεοδωράκης κατά Δανέλλη

Από τη συζήτηση στη Βουλή, ο Στ. Θεοδωράκης αιτιολόγησε με σκληρή γλώσσα τη διαγράφη του βουλευτή, επανέλαβε γιατί καταψηφίζει την κυβέρνηση, ωστόσο δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την επικείμενη συμφωνία των Πρεσπών και το τι θα πράξει το Ποτάμι.

“Δεν έκανε έγκλημα, είναι χειρότερο. Είναι λάθος, γιατί το έγκλημα γίνεται από ένστικτο, απερισκεψία ή πάθος, ενώ στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη και υπολογισμός” είπε. Ανέφερε ότι όλοι ήταν σύμφωνοι στην Κ.Ο. ότι “δεν θα κάνουμε τα ρεπό του κ. Καμμένου” και πως “η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της”. Απέδωσε την απόφασή του σε “έξαρση του εγωισμού του τον τελευταίο καιρό”, τονίζοντας ωστόσο τη βεβαιότητά του πως δεν εξαγοράστηκε, ούτε λεφτά παζάρεψε ούτε την καρέκλα του. Είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν μιλά για αποστάσεις είναι υποκριτικό να το κάνει εάν δεν αναφέρεται στους βουλευτές που πήραν από το Ποτάμι τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός “ήθελε να το παίζει σε διπλό ταμπλό και να έχει κυβέρνηση για όλα τα γούστα”. “Δεν είμαστε πρόθυμοι. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή” κατέληξε.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Αποδόμηση Μητσοτάκη από Δανέλλη

"Εξαρχής το 'ναι' μου στην πρόταση δυσπιστίας εξαιρούσε το 'Μακεδονικό'"

Ο Σπ. Δανέλλης αποδόμησε τις κατηγορίες του Κυρ. Μητσοτάκη προς το πρόσωπό του: “Επειδή σε όλη μου τη δημόσια διαδρομή γνώμονάς μου ήταν πάντα η συνέπεια στις αρχές και στη συνείδησή μου και σε ένα τέτοιο ζήτημα -το οποίο ήταν ταυτοτικό και συνειδησιακό- ήταν αδύνατο να κάνω διαφορετικά”.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε διερωτηθεί τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες από τότε που ο Σπ. Δανέλλης είχε υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. εναντίον της κυβέρνησης και σήμερα "εμφανίζεται πρόθυμος να τη στηρίξει".

Ο ανεξάρτητος βουλευτής τον κατηγόρησε για "παραποίηση της αλήθειας με εντυπωσιακό τρόπο”, υπογραμμίζοντας: "Είναι γνωστό και είδε το φως το δημοσιότητας εκείνο τον καιρό το ότι η προσωπική μου άποψη -επειδή η ψήφος αυτή είχε άμεση σχέση με το 'Μακεδονικό' και το κόμμα μου, για να είναι συνεπές, έπρεπε να απέχει από αυτή τη διαδικασία- δεν έγινε αποδεκτή". Πρόσθεσε πως για να μη δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα του, ακολούθησε την κομματική γραμμή, όταν ωστόσο έλεγε "ναι" στην ψήφο δυσπιστίας που είχε ζητήσει η Ν.Δ., διευκρίνισε ότι εξαιρεί το "Μακεδονικό". "Αυτό μπορεί να μην είχε πρακτική σημασία, είχε όμως ουσιαστική και πολιτική σημασία" εξήγησε.

Ο Σπ. Δανέλλης, που είναι εκ των βουλευτών που λαμβάνουν απειλητικά μηνύματα για τη στάση του, σημείωσε ότι “επειδή η κοινωνία μας, μέσα σε σύγχυση και οργή, είναι εύκολο θύμα και εύκολο θήραμα χειραγώγησης από τους εχθρούς της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, όσοι πιστεύουν πραγματικά στον κοινοβουλευτισμό, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL