Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Απίστευτη απρέπεια Μητσοτάκη κατά Αποστολάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απίστευτη απρέπεια Μητσοτάκη κατά Αποστολάκη

Αν δεν ήταν προσβολή για τους ενστόλους και τις Ένοπλες Δυνάμεις η σύγκριση του ναυάρχου Αποστολάκη με τον (συγγενή των Μητσοτάκηδων!) χουντικό στρατηγό Σπαντιδάκη που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ήταν μία από τις συνήθεις γκάφες που κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάθε φορά που μιλά στη Βουλή. Και θα ήταν άλλη μία γκάφα από τη συνήθεια του Κ. Μητσοτάκη και των λογογράφων του να συντάσσουν την ομιλία υπό την επήρεια των πρωτοσέλιδων των "Νέων" και των άρθρων του Γιάννη Πρετεντέρη.

"Γραμμή" από τον Γ. Πρετεντέρη

Την προηγούμενη φορά ο Γ. Πρετεντέρης έγραψε για τον Τζουμπέ και ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Τζουμπέ. Τώρα ο Γ. Πρετεντέρης έγραψε για τον Σπαντιδάκη και ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Σπαντιδάκη. Αν μη τι άλλο, έλλειψη πρωτότυπης σκέψης...

Ωστόσο, η σύγκριση Βαγγέλη Αποστολάκη - Γρηγόρη Σπαντιδάκη είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη για το περιεχόμενο της δημοκρατίας, καθώς θίγει τη δημοκρατική ευσυνειδησία του στρατεύματος, ενδεχομένως δε και για τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι "ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό" και ισχυρίστηκε ότι "ο τελευταίος για τον οποίο είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης, ο αρχηγός του ΓΕΣ, που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας την 21η Απριλίου του 1967".

Κολοσσιαίο ατόπημα

Αμέσως ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τον λόγο και είπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης, "θέλω να πιστεύω άθελά του, υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα όχι απέναντι στο πρόσωπο, αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συνέκρινε τον μέχρι χθες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει!".

Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όρθιους να χειροκροτούν, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό δημοκρατικό φρόνημα, με αίσθηση ευθύνης τη σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη δημοκρατία με τον στρατηγό πραξικοπηματία της χούντας, τον αυλικό του τότε βασιλιά Σπαντιδάκη. Είναι ντροπή! Να ανακαλέσετε! Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου".

"Τον σέβομαι ως αρχηγό. Δεν έπρεπε να γίνει υπουργός"

"Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ως αξιωματικό. Θεωρώ ότι έκανε μεγάλο λάθος που αποδέχτηκε την πρότασή σας να γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας και το λέω δημόσια" απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι "καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας". "Θα έπρεπε να έχετε γνώση της μεγάλης ιστορικής βαρύτητας αυτής της επιλογής σας. Μη μου κουνάτε, λοιπόν, εμένα το δάχτυλο και μη μου ξανακάνετε υποδείξεις περί δημοκρατικών φρονημάτων!" πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ρώτησε πόσο κόστισαν οι πτήσεις των μαχητικών πάνω από το Πεντάγωνο κατά την παράδοση - παραλαβή του νέου υπουργού.

"Μήνυμα ισχυρό"

"Δέχομαι τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο. Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορεί να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις, διότι το μήνυμα της επιλογής του ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σ’ αυτούς που απειλούν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μας, ένα μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας θα έπρεπε να είναι -και θα είναι- ενωμένοι" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΠΑΛΙ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάνει υφυπουργό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Πάντως, αποκαλυπτική της προχειρότητας Μητσοτάκη είναι η σωρεία αποκαλύψεων και διαψεύσεων που ακολούθησε την αναφορά του στον Σπαντιδάκη. "Κάποιος να ενημερώσει τον κύριο Μητσοτάκη ότι ο προηγούμενος Α/ΓΕΕΘΑ που υπουργοποιήθηκε ήταν ο αείμνηστος Ιωάννης Ντάβος" έγραψε στο Facebook ο δημοσιογράφος Κρίτων Βασιλικόπουλος και υπενθύμισε ότι: "Ο στρατηγός Ντάβος αποστρατεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1980 και ανέλαβε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας πέντε ημέρες μετά. Κυβέρνηση τότε ήταν η Ν.Δ. και πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής". "Επί της ουσίας, η ιταμή προσβολή προς την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων με τη 'σύγκριση' του πατριώτη ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη με έναν άθλιο προδότη καταγράφεται και θα... επαινεθεί δεόντως την ώρα της κάλπης" τόνισε.

Συγγενής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ο Σπαντιδάκης!

Τα πικάντικο της υπόθεσης είναι ότι ο Σπαντιδάκης φέρεται να είναι συγγενής του Κ. Μητσοτάκη και μάλιστα λέγεται ότι έγινε Α/ΓΕΣ χάρη στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! Όπως αναφέρεται, ήταν άνδρας της ξαδέλφης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη Ελευθερίας Σπαντιδάκη. Σημειώνεται ότι υπάρχει και συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στην οποία παραδέχεται ότι "ο Σπαντιδάκης έχει παντρευτεί μια δεύτερη εξαδέλφη μου, συγγενή μου δηλαδή σχετικά στενή, πλην όμως εγώ ποτέ δεν τον χώνεψα, δεν μου άρεσε".

Ο Σπαντιδάκης έγινε αρχηγός ΓΕΣ στις 9 Οκτωβρίου 1965 από την κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου, η οποία ήταν μία από τις πολλές κυβερνήσεις αποστασίας στις οποίες συμμετείχε ο Κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου παρέμεινε από τις 17 Σεπτεμβρίου 1965 έως τις 22 Δεκεμβρίου 1966 και ο Κ. Μητσοτάκης συμμετείχε ως υπουργός Συντονισμού και προσωρινά Οικονομικών. Ο Κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας που αποφάσισε να αναθέσει στον Σπαντιδάκη την ηγεσία του στρατού - μια επιλογή που απέβη μοιραία για τη δημοκρατία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL