Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Νέο άδειασμα Μητσοτάκη από τη Μέρκελ για τη συμφωνία των Πρεσπών: / Νέο άδειασμα Μητσοτάκη από τη Μέρκελ για τη συμφωνία των Πρεσπών: Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για πλειοψηφία στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο άδειασμα Μητσοτάκη από τη Μέρκελ για τη συμφωνία των Πρεσπών: / Νέο άδειασμα Μητσοτάκη από τη Μέρκελ για τη συμφωνία των Πρεσπών: Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για πλειοψηφία στη Βουλή

“Δεν με εξέπληξε ότι υπήρξαν διαφορετικές γνώμες τις οποίες δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε σχετικά με το σχεδιαζόμενο όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’” υποστήριξε η Άνγκελα Μέρκελ (ΑΠΕ) μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το ότι “εξήγησα με κάθε σαφήνεια ότι είναι προς όφελος όλων να λυθεί το πρόβλημα αυτό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια καθώς και στη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας στο μέλλον”. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι “θα επαναλάβω αυτό το οποίο μου λέγεται, ότι δηλαδή και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να υπάρξει μια πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Δεν ήμασταν ποτέ τόσο κοντά στην επίλυση αυτού του θέματος από ό,τι τώρα» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Τρεις ώρες μετά η δήλωση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του -περίπου τρεις ώρες μετά το τέλος της συνάντησης - υποστήριξε πως εξήγησε στη Γερμανίδα καγκελάριο “την αδιαπραγμάτευτη θέση” της Ν.Δ. έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών και “τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να επαναλάβει τη θεωρία ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τις συντάξεις με το “Σκοπιανό” μετά την προχθεσινή κατηγορηματική δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου πως “δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ενεργειών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων”.

Την απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στους κόλπους του ΕΛΚ για το “Μακεδονικό” ζήτημα επιβεβαίωσε με διπλωματικό τρόπο η Γερμανίδα καγκελάριος, που επισήμανε ότι «ανήκουμε στην ίδια ιδεολογική οικογένεια ωστόσο σε ένα θέμα έχουμε μία διαφωνία, σχετικά με το όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’».

Μέρκελ: Σημαντικό μέλος η Ελλάδα

Η Άνγκελα Μέρκελ, αν και υποστήριξε πως με τον πρόεδρο της Ν.Δ. “έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας στην Ελλάδα”, τόνισε πως “εγώ επαναλάμβανα διαρκώς ότι η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ε.Ε.” και ότι, παρά “την κόπωση από τις πολλές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς τις προόδους διότι έτσι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται και διότι έτσι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε - λίγες ώρες μετά την επισήμανση της Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι “εμείς θα στηρίξουμε μια κοινή πολιτική ασύλου και προσφυγική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, πως “επισήμανα την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας”. Πρόσθεσε δε ότι “συζητήσαμε επίσης για το μεταναστευτικό, όπου τόνισα ξανά τη θέση μου υπέρ της αυστηρής προστασίας των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα”.

Επιπλέον, εγκάλεσε -χωρίς να κατονομάσει- “κάποιους στις Βρυξέλλες” που, όπως ισχυρίστηκε, “επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας”. Συμπλήρωσε δε πως “ συζητήσαμε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση”...

Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε πως “τόνισα επίσης, την υποχρέωση όλων μας για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου έναντι οποιουδήποτε τις επιβουλεύεται”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL